ד"ר גיל בפמן והכלכלן דודוי רזניק מלאומי שוקי הון סבורים כי נראה שכלכלת אירופה החלה לאבד מומנטום במהלך חודש אוגוסט לאחר ההתאוששות החדה שהחלה בחודש מאי והגיעה לשיאה בחודש יולי
שי קליין 06.09.2020הבוקר פרסמו ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי יחד עם דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, את סקירתם השבועית של התפתחויות מקרו כלכליות ושוקי הריביות והאג"ח, כולל המלצות לפעילות.
בפמן ורזניק מתייחסים לתיקון בשוק המניות האמריקאי, "מהלך עליות השערים בארה"ב שנמשך באופן כמעט רציף מאז חודש אפריל השיב את רמת השוק יחסית לתוצר אל הרמה הגבוהה במונחים קריטיים שהייתה ממש בראשית 2020, וגם בסוף ולפני לאירוע נפילת השוק ב-2018, 2016 ותקופות קודמות. נראה שהטענות "שהפעם זה אחרת" וישנה סיבה להמשך העליות עקב הנזילות הרבה והרמת הריבית הריאלית השלילית, לא הוכיחו עצמן, אם כי לא ניתן לשלול את האפשרות שלנוכח גורמי הרקע הייחודיים, התיקון בעת הנוכחית יהיה מתון."
באשר לאג"ח ולשערי המטבע מצויין כי, "היציבות בתשואות הממשלתיות בישראל מעט מפתיעה על רקע המשך העלייה החדה יחסית ברמת התחלואה מקורונה בישראל (הרמה הגבוהה בעולם כרגע ביחס לגודל האוכלוסייה), והאפשרות ההולכת וגוברת של חזרה למגבלות משמעותיות על המשק כולל אפשרות ריאלית לחלוטין של סגר כללי נוסף. יש לציין כי גם השקל שמר על רמתו הגבוהה מול הדולר (שיא של קרוב ל 12 שנה) תוך יציבות סביב רמות השיא מול סל המטבעות. בארה"ב ובאירופה נרשמה השבוע מגמה של ירידת תשואות לאחר עליית התשואות החדה יחסית בסוף השבוע שעבר על רקע נאום יו"ר הפד פאוואל בוועידת ג'קסון הול וההכרזה על אימוץ יעד אינפלציה סימטרי גמיש. כך התשואה ל-10 שנים בארה"ב שעלתה בשבוע שעבר לרמה של 75 נ"ב חזרה חלקית במהלך השבוע, לרמה של כ-63-65 נ"ב. גם מהלך ירידות השערים החדות יחסית בשוק המניות בארה"ב תרמו לירידת התשואות".
בארה"ב, "ניכרת ירידה בשיעור האבטלה, אך עיקר תוספת המשרות הינה זמנית ובסקטור הציבורי".
באירופה, "כלכלת אירופה נראה שהחלה לאבד מומנטום במהלך חודש אוגוסט לאחר ההתאוששות החדה שהחלה בחודש מאי והגיעה לשיאה בחודש יולי. פעילות היצור המשיכה לצמוח בצורה סבירה אולם מגזר השירותים נראה שמאבד גובה על רקע עלייה מחודשת ברמת התחלואה והגבלות מחודשות שהוטלו בחלק מהמדינות. בלטו לשלילה ספרד ואיטליה שם מדדי ה PMI COMPOSITE חזרו לרמות שמתחת ל 50 נקודות רמות המלמדות על התכווצות בפעילות. גם בצרפת חלה ירידה ולמעשה גרמניה נותרה היחידה מהמדינות הגדולות שם הפעילות המשיכה להתרחב גם בחודש אוגוסט. בעיקר בלטה לשלילה הירידה החודשית במכירות הקמעונאיות לראשונה מאז חודש אפריל".