השפעת הים האדום

בטווח הקרוב, תנודתיות במחירי הנפט צפויה להיות מושפעת מהחרפת האיומיום על אוניות השטות בים האדום

רגע ההשתלטות ממסוק על הספינה הישראלית צילומסך מסרטון ששחררו החות'ים מעת החטיפה

התפתחות מחיר הנפט – מחירי הנפט התאפיינו בתנודתיות בשבוע שחלף בטווח מחירים של 77-80 דולר לחבית. תנודתיות זו באה על רקע התקפות ואיומי החות'ים, לצד פעילות הכוח הבינלאומי שהוקם באזור על מנת למנוע את שיבוש נתיבי הסחר הימיים. בנוסף, מצבי מזג אוויר קיצוניים בארה"ב הובילו להשפעות זמניות בשוק האנרגיה.

הביקוש וההיצע הגלובליים:

מלאי הנפט המסחרי של ארה"ב ירד בשבוע שהסתיים ב-12 לינואר 2024 בכ-2.5 מיליון חביות נפט, והוא הגיע לרמה של כ-429.9 מיליון חביות.

תשומות בתי הזיקוק של נפט בארה"ב היו בממוצע כ-16.7 מיליון חביות ליום במהלך השבוע שהסתיים ב-12 בינואר 2024, כ-135 אלף חביות ליום יותר מהממוצע של השבוע הקודם.

יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב עמד בממוצע על כ-7.4 מיליון חביות ליום בשבוע שעבר, עליה של כ-1.2 מיליון חביות ליום בממוצע מהשבוע שקדם לו.

היצוא של נפט גולמי עלה במידה משמעותית, של כ-1.7 מיליון חביות ליום, כך שהיבוא נטו של נפט גולמי של ארה"ב ירד בכ-528 אלפי חביות ליום בממוצע, שהם כ- 3.7 מיליון חביות במצטבר.

תחזית האנרגיה לטווח הקצר של ה-EIA צופה שמחירי הדלק הקמעונאיים בארה"ב ירדו בשנת 2024 בעקבות גידול המלאי כתוצאה מעליית הקיבולת בבתי הזיקוק אשר צפויה לעלות לכ-18.31 מיליון חביות ליום.

השפעה נוספת על היצע הדלקים היא ייצור בינלאומי חדש במזרח התיכון, במיוחד בכווית, אשר הגדילה את מאגר הבנזין והסולר והגדלה זו יכולה לתרום להפחתת לחצי המחירים על דלקים אלו.

אי היציבות בים האדום לא פחתה, האיומים החות'ים על המשלוחים הימיים רחוקים מלהסתיים. מנגד, ארה"ב ובריטניה תוקפות יעדים של התנועה החות'ית בתימן על מנת לאפשר לשייט הבינלאומי באזור הים האדום לחזור לפעילות סדירה.

התנועה הימית בתעלת סואץ ירדה בכ-40%, ולכן מצרים מקדמת את ההחלטה אשר התקבלה עוד לפני המשבר הגיאו-פוליטי הנוכחי, של העלאת תעריף המעבר בתעלת סואץ בין 5%-15% עבור מכליות אנרגיה, רכב וספינות מטען כלליות.

על מנת להימנע מאזורי העימות בים האדום, חברות רבות הגדילו את הביקוש שלהן לשילוח אווירי וכתוצאה מכך מחירי השילוח האוורים עלו בשבוע האחרון, מצב אשר יכול להוביל לעליית הביקוש, בטווח הקצר, של דלק סילוני וסולר.

מזכיר ארגון OPEC, היית'ם אל ח'איס, טוען כי התחזיות לביקושי שיא לנפט הן מוטעות. לדבריו, אין עדויות אמינות לכך בתחזיות לטווח הקצר והבינוני.

דבריו של אל ח'איס יכולים להצביע על תגובת ארגון OPEC לאפשרות של התרופפות מידת הלכידות ועל אחדות פנים ארגונית חלשה יותר מבעבר.

על פי הדו"ח של Capital Economics מחירי האנרגיה לא כל כך גבוהים במונחים ראליים. לטענתם, לאחר התאמת לאינפלציה, מחירי הנפט והגז הטבעי בארה"ב כבר פחתו לרמות של לפני מגפת הקורונה.

על פי הערכה זו, המחיר הריאלי של נפט גולמי מסוג Brent הוא בסביבות ה-60 דולרים לחבית, זאת במונחי דולרים של 2015.

משק הגז הטבעי:

העלייה במחיר הגז הטבעי בארה"ב נבלמה בשבוע החולף כאשר מחיר הספוט הארצי לגז טבעי ירד בסוף השבוע לכ-2.5 דולר ל- MMBtu נכון לתאריך ה- 19 לינואר 2024.

התנודתיות המוגברת במחירי הגז בתקופה האחרונה, לא רק במונחי HENRY HUB, אלא גם מצד מוקדי אספקה אחרים, שיקפה ציפייה לצריכת גז טבעי מוגברת בגלל תחזית מזג האוויר שצפתה טמפרטורות נמוכות בהרבה מהרגיל ברוב ארה"ב.

מחירי הגז בחלקים הדרומיים של ארה"ב שיקפו את הנעשה בחלקים אחרים של ארה"ב, אם כי לאחר שתחזיות מזג האוויר התייצבו, הירידה חזרה של מחירי הגז הייתה מהירה במידה ניכרת מאשר בחלקים אחרים של ארה"ב.

על פי נתוני S&P Global Commodity במהלך השבוע החולף, האספקה הממוצעת של גז טבעי ירדה ב-6.2% בהשוואה לשבוע הקודם. ייצור הגז הטבעי היבש ירד ב-7.9%, היבוא נטו הממוצע מקנדה גדל ב-17.5%.

הירידה בהפקת הגז הטבעי נבעה בעיקר כתוצאה מטמפרטורות קיצוניות ומקיפאון של אתרי הגז, הבארות וצינורות התובלה.

הצריכה הכוללת של גז טבעי בארה"ב עלתה ב-20.8% בהשוואה לשבוע הקודם. צריכת הגז במגזרי המגורים והמסחר, התעשייה והחשמל ביחד הגיעה לשיא יומי של 41.5 Bcf/d ב-16 לינואר 2024.

השינוי במלאי נטו בארה"ב הסתכם במשיכה של כ-154 Bcf לשבוע שהסתיים ב-12 לינואר 2024. בהשוואה למשיכות נטו של חמשת השנים האחרונות שהיו כ-126 Bcf בממוצע לאותו שבוע ו-68 Bcf בהשוואה לאותו שבוע אשתקד.

מלאי הגז הטבעי הסתכם ב-3,182 Bcf שהם 11% יותר מהממוצע של חמשת השנים האחרונות, ו- 12% יותר מאשר שבוע זה אשתקד.

באירופה, מחיר חוזה עתידי של גז טבעי, TTF, לחודש אחד קדימה, ממשיך ויורד והגיע לכ-28 אירו למגה-ווט/שעה, זאת לעומת כ-55 אירו בשיא בחודש אוקטובר.

נראה כי הירידה במחיר האירופי נובעת ממלאי גבוה יחסית לתקופה זו השנה של גז טבעי, זאת בנוסף לעליה בשימוש באנרגיות שמש ורוח אשר מצמצמות את השימוש במקורות אנרגיה מתכלים. גם באסיה נמשכת הירידה של מחיר ה – LNG.

הצפי לטווח הבינוני:

בטווח הקרוב, תנודתיות במחירי הנפט צפויה להיות מושפעת מהחרפת האיומיום על אוניות השטות בים האדום, במייצרי באב-אל-מנדב, וכפועל יוצא מכך מאי הוודאות בעולמות השילוח הימיים הנוצרת עקב מתקפות החות'ים.

בטווח הבינוני, לדעתנו, היחלשות הביקוש לנפט ותזקיקים בארה"ב, בעקבות הגידול בשימוש במקורות אנרגיה מזהמים פחות שם, יוביל להרחבת הייצוא של תזקיקי נפט מארה"ב למדינות אחרות, בעיקר מדינות מתעוררות ומתפתחות.

ל"משמעת הקואליציונית" בארגון OPEC+ קיימת גם השפעה על מחירי הנפט; יכול להווצר מצב שהחלטה לצמצום ההיצע על ידי הארגון יוביל למצב שבו חלק מהחברות בארגון, וביניהן רוסיה, ירצו לפעול בניגוד להנחיות. התרופפות באחדות הארגון יכולה להוביל לעליה בכמות הנפט המיוצאת וכמו כן לירידת מחיר.

במבט כולל, מחירי הנפט צפוים לחוות "שנה רכה" ולהישמר סביב 72 ו- 76 דולר לחבית WTI ו- Brent בהתאמה.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של לאומי שוקי הון

כתיבת תגובה