התחרות לא משפיעה: תושבי המרכז משלמים יותר מהפריפריה

'בזכות' התחרות: תושבי המרכז משלמים על סלי המזון שלהם 2.5% יותר מתושבי הפריפריה, זאת למרות שאין שינוי בזהות רשתות השיווק או בסלי המזון • רמת התחרות הגבוהה באזור המרכז שומרת על סלי הקנייה, ואלמלא התחרות – המחירים היו גבוהים בהרבה

סופרמרקט בעת הקורונה | צילום: דוד כהן פלאש 90

רשות התחרות מפרסמת כי ערכה בדיקה מקיפה הכוללת כ-580 סניפי סופרמרקט המופעלים על ידי 9 רשתות שיווק מזון. הבדיקה התייחסה לשנים 2016 עד אמצע 2018 ובמסגרתה נערך מעקב אחר סל של עשרים אלף מוצרים.
תוצאות הבדיקה העלו כי בממוצע, מחירי מוצרי המזון בפריפריה נמוכים ב- 2.5 אחוזים ביחס למחירים במרכז. עוד נמצא כי לא רק שהמחירים בפריפריה נמוכים מהמרכז, אלא שככל שמתרחקים מהמרכז, המחירים נמוכים יותר.
הבדיקה מצאה, כי המקור לפערי המחירים אינו הרכבים שונים של סלי קניות בפריפריה ובמרכז, או נוכחות של רשתות שונות באזורים השונים (רשתות "לואו קוסט" בפריפריה אל מול רשתות יוקרתיות במרכז).
בנוסף נמצא כי הרמה החברתית-כלכלית הנמוכה יותר בפריפריה אף היא אינה הגורם למחירים הנמוכים יותר בפריפריה ביחס למרכז. בפרט, פילוח אזורי הארץ לפי רמה חברתית-כלכלית העלה כי המחירים הנמוכים בממוצע בפריפריה, נרשמים בעיקר בישובים שתושביהם ברמה כלכלית בינונית – ולאו דווקא בישובים העניים או העשירים באזורים אלו, שם המחירים דומים למרכז.

לבסוף, נמצא כי רמת התחרות בענף קמעונאות המזון באזור המרכז גבוהה יותר וגורמת להורדת המחירים באזור המרכז. כלומר, רמת התחרות הגבוהה יותר במרכז מרסנת את פער המחירים ויש לשער שאילולא כן פערי המחירים בין המרכז לבין הפריפריה היו גדולים אף יותר.

עוד עולה מהדו"ח כי סלי הקנייה הממוצעים דומים מאד בהרכבם גם בפריפריה וגם במרכז. כמו כן פערי המחירים בין הפריפריה למרכז בקרב החנויות של אותו קמעונאי העלתה כי הפערים גבוהים במיוחד בקרב הקמעונאים הגדולים.

ברשות התחרות מסבירים כי חלק מהפערים נובעים מכח קנייה נמוך בפריפריה ובחוסר יכול מיקוח כך שככל שכוח הקנייה של הצרכנים גדול יותר, הביקוש קשיח יותר ומאפשר גביית מחירים גבוהים יותר.

למעשה, התבוננות מעמיקה יותר אל תוך החלוקה של הישובים באזורים השונים לרמות כלכליות שונות מעלה כי הפער במחירי הפריפריה ביחס למחירי המרכז מוסבר בעיקר על ידי מחירים נמוכים בפריפריה בחנויות שלקוחותיהם מגיעים דווקא מהאשכולות הכלכליים הבינוניים. כמו כן, בתוך אזור המרכז נמצא כי המחירים בישובים ברמה הכלכלית הנמוכה ביותר, נמוכים ביחס לשאר יישובי המרכז. ממצאים אלו מחדדים את חשיבותה של הרמה הכלכלית ב"קביעת" רמת מחירי המזון האזורית הממוצעת על ידי רשתות השיווק.

גורם נוסף שהוצע כבעל השפעה פוטנציאלית על פערי המחירים בין הפריפריה למרכז הוא שונות בעלויות התפעוליות בין האזורים. התוצאות שהוצגו מצביעות על כך שמידת הנכונות של הצרכנים לשלם ורמת התחרות באזורים, אינן מסבירות במלואן את פער המחירים הממוצע שזוהה בין הפריפריה למרכז. על כן, ייתכן בהחלט כי חלקו של הפער נובע מהשונות בעלויות התפעוליות, ובפרט מעלויות נמוכות יותר בפריפריה לעומת במרכז בעיקר עלויות נדל"ן ושטחי המסחר.

תגובה אחת ל: "התחרות לא משפיעה: תושבי המרכז משלמים יותר מהפריפריה"

  1. אני מתגורר במודיעין עילית ושוהה במשך היום בי-ם, לצערי בי-ם הרבה חנויות זולות בהרבה יותר ממה שיש בברכפלד למרות שמ. עילית נחשבת מקום בדירוג נמוך.

כתיבת תגובה