התמודדות עם המשבר: אלה הדרכים שבעל עסק צריך לאמץ

גמישות בשיח עם הלקוח, שיתוף פעולה עסקי, זיהוי פוטנציאל, גידור סיכונים ובקרה תזרימית • נשמע לכם רחוק? אם אתם בעלי עסקים שחווים עצירה במכירות – זו ההזדמנות שלכם • תכנית השלבים של אהרן זילבר מציעה לכם קורס שהוא בעצם גם מפגש קבוצתי מודרך של בעלי עסקים, וגם קהילה תומכת וצמיחה מהדשדוש שהביאה איתה הקורונה

אהרן זילבר | צילום: באדיבות המצלם

כבעלי עסקים אנחנו עומדים כל בבוקר מול החדשות בעיתון או באתר ורואים עד כמה שהכול רלוונטי בדיוק לאותו יום. עד כמה איננו יודעים מבחינה בריאותית מה הולך להיות עם הנגיף, האם נדבקים שוב או לא, האם יצליחו להוריד את רמת התחלואה. יש סגר, אין סגר. אפשר לטוס לחו"ל או לאומן או לא.

אנחנו מוצפים בשאלות של חוסר וודאות. האם שנת הלימודים תתנהל כסדרה או לא. האזור שלנו הולך להיות בסגר, והאם העיר בה אנחנו מתגוררים מוגדרת ברמזור של גמזו אדומה, כתומה או ירוקה. הכל נזיל. הכל לא ידוע. כל השאלות הללו יוצרות אצל כל אחד תחושת חוסר בטחון. וזה הדבר שהכי מאפיין את התקופה הזאת – חוסר בטחון. חוסר בהירות והרבה בלגן בראש.

אצלנו בעלי עסקים, הקושיות הללו הופכות לשאלות מהותיות: אני יכול לקנות סחורה לחגים או שיכול להיות סגר ולא אמכור כלום? מה אני עושה? האם וכמה סחורה אני יכול להזמין? איך להתארגן? מה לעשות? כאמור, השאלות הללו מייצרות לנו חוסר בטחון, שמתורגם אצלנו בראש לשיתוק שמקורו בפחד.

גם בפן הכלכלי זה כך. אנחנו קוראים חדשות. נחשפים לתחזיות שחורות. מספרים לנו שהמיתון הוא הכי גדול ב-40 שנה האחרונות. אנחנו שומעים וקוראים אמירות שונות, של כל מיני אנשי מקצוע, ואולי אף הדברים שלהם נכונים, אבל אז, אנחנו מתחילים לחשוש לגורל העסק, לגורל הבית, חשבון הבנק, מה יהיה? מה יהיה? מה יהיה? השאלות הללו כל הזמן מכניסות אותנו ללחץ ומתח. זאת ההשפעה של נגיף הקורונה.

השפעה נוספת של הנגיף, היא פרקטית לחלוטין. ישנם בעלי עסקים שעדיין לא חזרו לתפקוד מלא, בגלל כל מיני מגבלות שעדיין קיימות. מדובר על אולמות וכל תחומי תיירות חוץ, הפקות אירועים ועוד שלל של מקצועות הקשורים לעולמות שברמה הפרקטית, הם עדיין לא יכולים להסתדר. אין להם הכנסה. אם כן כיצד נתמודד כבעלי עסקים עם ההשפעות של הנגיף על התחושות שלנו וכפועל יוצא על רמת ההכנסות שלנו?

עסק בשלבים

אהרן זילבר שחתום על ההצלחה של עשרות בעלי עסקים עונה על השאלות: בשלב ראשון, כיהודים, אנחנו צריכים להתחזק באמונה ובטחון ולא ברמת הסיסמה כמו שרבים מדקלמים, אלא ברמת העשייה. לעשות באמת עבודה פנימית של אמונה וביטחון. נכון, תמיד אנחנו צריכים לעשות עבודה בנושא, ללמוד להבין את הדברים איך הם עובדים, אולם הפעם – יותר מתמיד.

בשלב השני יש לבצע בקרה לעסק. גידור סיכונים. כלומר, כמה אני יכול להפסיד. כמה תזרים מזומנים יש לי על מנת להתמודד עם המשבר בתקופה הקרובה. עד כמה אני יכול לשרוד עם העסק בצורתו הנוכחית. מה האופציה הכי טובה בשבילי ומה האופציה הכי פחות טובה, ופשוט להיערך שהדברים יקרו. איך? למשל לקצץ בהוצאות בצורה מאוד משמעותית.

"במהלך התקופה האחרונה", אומר אהרן עם כאב של השתתפות בעיניו, "ראיתי הרבה מאוד בעלי עסקים שלא יודעים כיצד לאכול את המשבר הזה. הם רגילים רק להכנסות. מהלך של גידור סיכונים בתקופה הזאת, עזר להם מאוד לעבור את המשבר לפחות בחלקו ולהמשיך לחיות עם העסק".

אהרן זילבר בהרצאה ליועצי תעסוקה | צילום: באדיבות המצלם

ויש עוד: עסקים אחרים. כן, להשתתף עם עסקים אחרים – דומים או שונים מהעסק שלי. צריך להבין שבעל עסק הוא הייצור הכי בודד שיש בעולם. גם אם יש לו 30 עובדים הוא צריך להתמודד עם הכל לבד, הוא בודד בצריח בקבלת ההחלטות. באחריות. וגם בתחושות, המעשה שעשיתי נכון או לא. שימו לב לאקסיומה הבאה: עסקים צריכים לחיות בקהילות.

כן. מאוד חשוב בתקופה כזו להיות בקהילה של בעלי עסקים. והפירוש הפשוט של 'להיות בקהילה' אומר: קבל מניסיונם של אחרים. אנחנו מתמודדים יחד. כאשר יושבים ביחד כמה בעלי עסקים ורואים את התמונה מנקודת מבט עסקית משותפת, חלקים גדולים מתחושת חוסר הבהירות וחוסר הביטחון נעלמים. תחושת הפחד נמוגה. הרגשות הללו גרועים מאשר הבעיה עצמה.

קהילה נפגשת

"ישנם עסקים שנופלים רק בגלל הפחד הנעלם הזה. רק בגלל הבלבול, חוסר האונים והשיתוק. "לכן", מדגיש אהרן, "ככל שתהיו יותר בקשר עם בעלי עסקים אחרים, תשבו יחד פעם בשבוע, תעשו סיעור מוחות, תקיימו דיונים, פשוט תלמדו לעשות את המעשה הנכון ביותר: למצוא רעיונות ולתת עצות.

את הסיבה שמפגשים כאלה עוזרים מסביר אהרן בדברים כהווייתם. "כל אחד מאתנו, גאון בלתת  עצות ורעיונות למישהו אחר. כאשר מדובר בעסק שלנו, בפתרון שאנחנו מחפשים לעצמינו, לפתע אנחנו הופכים למשותקים. הראש ריק ממחשבות. אין לנו מה לומר.

"לעומת זאת ברגע שיש לנו מישהו אחר שמתמודד – אפילו שהמקרה שלו תואם לגמרי למקרה שלנו – לפתע יש לנו לתת לו מיליון עצות ורעיונות. אנחנו מתמלאים אנרגיה. אנחנו הרבה יותר פוריים והרעיונות הטובים בקשר ל'מה לעשות הלאה', צצים וקופצים לנו בראש כמו פופקורן בקיוסק של ערב שבת".

שיח גמיש

אלא שהמפגשים הללו הם לא חזות הכל. אהרן מסביר לנו – בעלי העסקים, שהדבר המרכזי אותו אנחנו צריכים לאמץ הוא המבט השונה על העסק שלנו בתקופת משבר. "רוב בעלי העסקים, רגילים לראות את העסק שלהם בצורה של 'זה מה שיש לי למכור. אתה הלקוח, תבוא תקנה את מה שאני מוכר'. זו השפה שבעלי העסקים מגיעים איתה ללקוחות. הבעיה כאן שאנחנו לא מבינים שגם הלקוחות שלנו נמצאים בתקופות הקורונה. גם להם יש בעיות בעסק. בבית. בכלכלה. בתעסוקה. השפה של זמני שגרה לא תואמת כלל לתקופות משבר".

אהרן זילבר מעביר קורס | צילום: באדיבות המצלם

באופן כזה נוצר בין בעלי העסקים והלקוחות דו שיח לא ברור. בעל העסק בא לדבר אל הלקוחות בשפה שהיא כבר לא רלוונטית עבורם. הפתרון לכך הוא גמישות. "כבעלי עסקים אנחנו נדרשים להיכנס לתוך הראש של הלקוחות שלנו ולהבין מה באמת האנשים האלה צריכים. לא מה הם היו צריכים לפני חצי שנה, זה לא רלוונטי. הפואנטה היא, להבין מה הלקוחות שלי צריכים עכשיו".

במרבית המקרים נדרשת גמישות גדולה שבעלי העסקים צריכים לרכוש אותה בדרך לשינוי. לפעמים נדרש שיחות עם לקוחות על מנת להבין את הצרכים. אנחנו בעלי העסקים צריכים להתעמק ולהבין מה באמת הלוקחות שלנו צריכים עכשיו. קחו בחשבון שסביר להניח שכרגע הצרכים קצת אחרים. הצורך הוא אותו צורך אבל המציאות השתנתה. הצרכים של הלקוחות שלנו קבלו קצת גוון אחר, שפה אחרת, משהו שונה. בעלי עסקים שמתבוננים בכך היטב, מצליחים לשנות את האמירה שלהם.

הדרך לפריצה עסקית

קחו לדוגמא בעל עסק בתחום הפקת אירועים. הלקוחות שלו הם על פי רוב מוסדות שעושים אירועי התרמה, ערבי הוקרה, דינרים. עכשיו כאשר אין אירועים כי אסור להתאסף אין לו מה לעשות לכאורה. הרי מצד אחד הכישורים שלו הם: לארגן פרויקט, להרים אותו, לנהל, להפיק. הכישורים הללו נשארו אותו דבר. ומצד שני, הצורך של המוסדות בהתרמת אנשים נשאר גם הוא, עכשיו נשאר לאותו אמרגן למצוא דרך חדשה לעשות זאת. כי מה שעבד עד עכשיו כבר לא רלוונטי ולא עובד הלאה. צריך פשוט למצוא דרך אחרת להגיע לאותה תוצאה.

אין ספק שהדבר דורש המון מחשבה וגמישות. במרבית המקרים זה דורש גם ייעוץ פרטני או קבוצתי, בקורס ייחודי שנותן את כל אותם היסודות הללו בתוך שבעה מפגשים בהם מקבלים את כל הכלים הקשורים להתמודדות עם משבר הקורונה שנחת עלינו משום מקום. הקורס – לגברים לחוד ולנשים לחוד – מכיל את כל מה שקשור לשיווק, מכירות, כספים, כל מה שצריך כדי להעמיד עסק בסיס ויציב על הרגליים. בעל עסק, אם אתה זקוק ל'פריצה עסקית' זה הזמן לקרוא את התגובות החמות של המשתתפים הקודמים ולברר את הפרטים המלאים לקורס שיזניק אתכם קדימה.

חשוב לנו לספר לכם, בעלי עסקים, כי לאהרן יש גם קבוצת וואטסאפ ייחודית המיועדת לבעלי עסקים ועצמאים שרוצים צמיחה עסקית בתקופת משבר הקורונה ולא מוכנים להתבכיין על ההווה. הקבוצה מיועדת רק לכאלה הצופים באומץ אל פני העתיד ומוכנים לפעול, להתמודד נכון ולהצליח, ואפילו לצאת חזקים ומנצחים מהתקופה הזו. הקבוצה תיסגר ביום שבו תוסר המגבלה האחרונה בעקבות הנגיף.

כתיבת תגובה