ועדת הפנים אישרה לקריאה שניה ושלישית את הרפורמה לרישוי עסקים

ראש הממשלה נתניהו הגיע לברך את יו"ר הועדה, ח"כ יואב קיש, על אישור הרפורמה, במסגרתה רישוי עסקים קטנים ובינוניים יעבור לשיטת תצהיר. נתניהו : מדובר בבשורה למאות אלפי עסקים * ח"כ אשר:  יש להנגיש את כללי הרישוי, להפחית הרגולציה, ולהגביר האכיפה*/

ח"כ יעקב אשר | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
ועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש אישרה לקריאה שניה ושלישית את הרפורמה ברישוי עסקים, שתאפשר לכשני שליש מהעסקים בישראל לקבל רישיון עסק על פי תצהיר, בלא להמתין לרשויות.
יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש אמר : "הצעת החוק מהווה שינוי דרמטי,  בעלי עסקים לא יצטרכו להמתין לנותני האישורים ולא יצטרכו לחשוש מדרישות משתנות. כשני שליש מבעלי העסקים יוכלו לעיין באתר ממשלתי שיפרט את הדרישות מבעל העסק, ולאחר שימלאו אחר הדרישות האחידות, להצהיר שהם עומדים בהן, ולקבל רישיון בלא להמתין לאישור הרגולטור. עם זאת הגברנו את כלי האכיפה של הרגולטור, שיוכל מעתה גם לשלול רישיון במקרים בהם הפר בעל העסק את תנאי הרישיון".
ח"כ יעקב אשר שיבח בפני ראש הממשלה והמשתתפים את עבודת המטה של ועדת הפנים שקיימה דיונים רבים בנושא עד להגשת החוק  ואת נחישותו של יו"ר הועדה ח"כ יואב קיש על כך שהצליח ליצור שיתופי פעולה עם כל משרדי הממשלה הרלוונטים.
ח"כ אשר המליץ על אימוץ המודל האמריקאי בנושא רישוי העסקים המבוסס על שלושה עקרונות*  מתן הנחיות ברורות וכללים שיובנו על ידי כל האזרחים ובעלי העסקים , הקלה והפחתה בעומס הרגולציה ותהליך קבלת הרישוי  על מנת לעודד יזמות והקמת עסקים והגברת האכיפה והפיקוח על העסקים הקיימים. לדבריו צעדים אלו יחזקו את הכלכלה בישראל ויובילו לצמיחת המשק.
ראש הממשלה הגיב  לדבריו של ח"כ אשר  ואמר  כי הדברים נכונים*  והדגיש כי ברפורמה הנוכחית משרדי הממשלה ויתרו על כוחם ועל הרגולציה כדי לתת לשוק לעבוד ולצמוח.   לדבריו  "הרגולטור הכי טוב על האזרח הוא האזרח עצמו, השוק יפקח על עצמו  והוא יעניש את בעלי העסקים שלא ידעו לשמור על האזרח.  אני מאמין שכשהרפורמה הזו תיושם,  נוכל להגיע לחמישייה הראשונה מתוך המדינות המפותחות".
הצעת החוק היא חלק מרפורמה כוללת שהוביל משרד רוה"מ. מסלולי הרישוי על פי הצעת החוק יהיו: 1. מסלול התצהיר – יינתנו 21 יום לרשות המקומית לבדוק אם העסק אינו נוגד את מדיניות רישוי העסקים שלה. אם הרשות תאשר, או לא תגיב בפרק זמן זה, יגיש בעל העסק תצהיר שעמד בתנאי המפרט שיפורסם על ידי משרדי הממשלה, ומאותו רגע יהיה לו רישיון עסק.
מסלול 2. היתר מקוצר א': אותו הסדר של 21 יום מול הרשות המקומית. תצהיר, ואז 180 יום של רישיון על תנאי, כשהעילות לביטולו הן הפרה חוזרת של תנאי הרישיון, אי תיקון ליקויים או שינויים בעסק. לאחר 180 יום ייהפך הרישיון לקבוע.
מסלול 3. היתר מקוצר ב' (מיועד ל"עסקים מסוכנים"): מגיש הבקשה יכול לבחור אם להגיש את התצהיר יחד עם הבקשה, או מאוחר יותר. מרגע הגשת הבקשה הרשות המקומית תודיע אם יש עילה לפסילה על הסף תוך 7 ימים, ו-תוך 21 יום תיתן תשובה אם יש לה התנגדות. הרשות המקומית תשלח את הבקשה לנותני הרישיון הרלוונטיים (משרדי ממשלה, כבאות, משטרה), תוך 72 שעות. מיום הגשת התצהיר, במהלך 49 יום העסק עדיין לא ייפתח, והרגולטורים יוכלו לבדוק אותו. לאחר מכן יקבל 180 יום רישיון על תנאי שבסיומם ייהפך הרישיון לקבוע.
הצעת החוק הממשלתית היא יוזמה של משרד ראש הממשלה, שהוועדה בראשות ח"כ יואב קיש הכניסה בה שינויים אחדים.  בין השאר דרש היו"ר יואב קיש כי משרד האוצר יוסיף תקן אחד לכל אחד מגורמי הרישוי – משרדי הבריאות, החקלאות והגנת הסביבה, הכבאות והמשטרה, שתפקידו יהיה לתת ייעוץ לבעלי עסקים שיגיעו לקראת פתיחת העסק במרכזי שירות בעיריות גדולות או בהתאגדויות יישובים קטנים שיקימו יחד מרכז שירות לרישוי עסקים.

כתיבת תגובה