זהירות, שיחת ספאם!

שיחות "ספאם": למה דווקא אליי ומה אפשר לעשות?

מוקד טלפוני. אילוסטרציה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

נדמה כי בעת האחרונה נפרץ סכר דמיוני ששמר עלינו מפני שיחות טלפוניות בלתי רצויות, המכונות גם "שיחות ספאם". רבים מדי מאיתנו כבר מזהים את הספרות המוכרות או היעדרן ועונים בחשד, ולבני המזל מבנינו יש סנן ספאם אוטומטי בנייד. שיחות ספאם אלו הן שיחות המגיעות ממספרים שלרוב אינם מזוהים ומטרתן להשיא רווח כל שהוא מהתקשורת עמנו. בעוד רבים זוכים להטרדה הטלפונית הקבועה הזו, יש כאלו המצליחים להימנע ממנה.

מאגרי לקוחות הם כלי חשוב לבתי עסק רבים, והם משתמשים בהם כדי לשמור על קשר עם לקוחות קיימים ולמשוך לקוחות פוטנציאליים. לעיתים, מבוססים המאגרים הללו  על מידע שאנו סיפקנו מרצון. למשל,  כשמילאנו טופס בעמדת מכירות בקניון או כאשר אישרנו פרטים בשיחת טלפון. אך במקרים רבים, הפרטים שלנו מסתננים למאגרים נוספים מבלי שנהיה מודעים לכך. מספיקה פעם אחת בה הזנו את הפרטים האישיים שלנו באתר לא מאובטח, או כשענינו לשיחה בלתי מזוהה ואישרנו את שמנו, כדי שמידע זה יועבר למאגר נוסף.

שיחות "ספאם" נועדו לא רק למכור לנו מוצרים, אלא גם לאמת פרטים אישיים. לעיתים קרובות, שיחות אלו מתחילות בשאלות שנראות תמימות, כמו "אני מתקשרת מחברת הביטוח". מבלי לשים לב, אנו עלולים לחשוף כי אנו לא מבוטחים בחברה זו, ומידע זה מצטלב עם מאגרי מידע אחרים. כך, החברות משיגות מידע רב ערך עלינו מבלי שנבין בכלל מה קרה.

כדי להימנע משיחות בלתי רצויות, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט בהם. ראשית, מומלץ להשתמש באפליקציות לזיהוי שיחות, כמו "Truecaller", אשר מזהות ומסמנות שיחות חשודות כספאם. שנית, רצוי להזין את המספר שלנו במאגר "אל תתקשרו אליי", אשר ימנע מגורמי שיווק טלפוני לפנות אלינו. אמנם זו לא מניעה הרמטית, אך היא תפחית את כמות השיחות הלא רצויות.

אם כבר עניתם לשיחה ממספר לא מזוהה, חשוב להקשיב היטב לצד השני. האם הוא מתחיל מייד בשאלות אישיות? האם הוא מציג את עצמו בדיבור איטי וברור ומסביר מדוע התקשר? חברות אמינות לא ידרשו מאיתנו פרטים אישיים מלאים בטלפון. לדוגמה, חברות אשראי וביטוח לא יבקשו מאיתנו מספר אשראי מלא או מועד הנפקת תעודת הזהות.

במקרה של חשד, תמיד ניתן לשאול שאלות מקשות: "איך קיבלת את המספר שלי?" ו"מדוע אתה זקוק למספר האשראי שלי?" אם התשובות לא מספקות, עדיף לנתק את השיחה ולפנות לבית העסק ישירות, למספר טלפון מוכר וידוע. נוסף לכך, חשוב לזכור כי דליפת מידע ממאגרי לקוחות יכולה להתרחש גם בטעות, ולכן חשוב להיות זהירים במתן פרטים אישיים בטלפון. ישנם חוקים המגנים על פרטיות הצרכן, כמו "חוק הגנת הפרטיות" ו"חוק הגנת הצרכן", אך הם לא תמיד מספיקים כדי למנוע את כל המקרים.

לסיכום, שיחות "ספאם" הן תופעה מטרידה, אך באמצעות זהירות ומודעות ניתן להפחית את ההשפעה שלהן על חיינו. היו זהירים בשיחות טלפוניות לא מזוהות, השתמשו באפליקציות זיהוי שיחות, והקפידו על מתן פרטים אישיים רק במקרים נחוצים ומוכרים. במידה ויש לכם חשד להונאה, פנו לרשות להגנת הפרטיות או לרשות להגנת הצרכן, אשר ישמחו לסייע לכם.

לסיוע נוסף, ניתן לפנות גם לעמותת אביב במוקד *5711, המסייע בנושאי צרכנות ובחשד להונאות.

הכותבת הינה רכזת הגנה צרכנית בעמותת אביב

כתיבת תגובה