חברות ביטוח תחוייבנה להגיע לפשרה לפני משפט

יוזם הצעת החוק, חה"כ אורי מקלב: "אזרחים רבים מתלוננים על-כך שנתבעו מבלי שניתנה להם האפשרות לפתור עניינים ביטוחיים מחוץ לבתי המשפט, ללא תוספת הוצאות וטרחה"

תאונה. צילום אילוסטרציה: 'אור ירוק'

תאונה היא אירוע לא נעים אבל בעניין הפיצוי בגין הנזקים ניתן להגיע להסדר גם ללא דיון משפטי ובכך לחסוך טרחה, ביורוקרטיה והוצאות רבות. זו הייתה רוח הדברים מאחורי הצעת חוק שאישרה הבוקר (ג) ועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית, ולפיה חברת ביטוח שמפצה מבוטח שלה בגין תביעת ביטוח לאחר שנפגע על-ידי צד שלישי, לא תוכל לפנות ישירות לבית המשפט בתביעה נגד אותו צד שלישי, מבלי שניתנה לו התראה על דבר כוונתה לתבוע אותו בגין אשמתו או מעורבותו בתאונה.

על פי הצעת החוק, חברת הביטוח תוכל להגיש תביעה בבית המשפט רק אם המתינה שלושים יום לאחר מתן ההתראה לצד הפוגע לקבלת תגובתו. ההצעה נועדה להקל על מערכת המשפט על-ידי הפחתת היקפי התביעות וכן על מנת לאפשר הגעה להסדרים מחוץ לכותלי בית המשפט ולמנוע הוצאות מיותרות מאזרחים.

עוד על פי הצעת החוק, אם חברת ביטוח לא תיתן התראה לצד שלישי ולא תנסה לפתור את העניין מחוץ לבית המשפט, יוכל השופט להטיל עליה הוצאות משפט בסך של עד 5,000 שקלים. יוזם הצעת החוק, חה"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הסביר את הכוונה מאחורי החוק עוד בטרם הקריאה הראשונה: "החלטתי ליזום את הצעת החוק לאחר קבלת פניות רבות מצד הציבור בעקבות תביעות ביטוחיות נגד צד ג', שבהן הנפגע מפוצה לאחר שתבע את חברת הביטוח, ואותו צד ג' שאשם באופן חלקי או מלא בתאונה, נתבע ע"י החברה באופן מיידי לאחר קבלת פרטיו מהנפגע, מבלי שנעשתה כל פנייה אליו.

"ייתכן שבמקרים רבים אנשים היו מודים באשמה ומביעים נכונות להגיע להבנות מיד בדרך הקלה ללא פנייה לבית המשפט. אז מצד אחד, יש את חברת הביטוח שמעוניינת להשלים את ההליך כמה שיותר מהר ומצד שני, את האזרח שמקבל תביעה משפטית ונאלץ לשכור עו"ד שייצג אותו ובמקרה שמודה גם צריך לשאת בהוצאות בית המשפט ותשלום הנזק.

"אנחנו מבקשים שהתהליך הראשוני שיהיה בעקבות אירוע ביטוחי" הוסיף מקלב ואמר: "יהיה כזה שבו חברת הביטוח תשלח אל אותו צד ג' מכתב שבו תיאור המקרה ותיתן אפשרות למו"מ לפני פנייה בית המשפט. בנוסף, שתהיה סנקציה כנגדה, שבמידה שלא תעשה כן, יהיה עליה לשאת בהוצאות המשפט.

"ההצעה נוגעת לכל סוגי האירועים הביטוחיים, כולל למשל במקרה של שריפה בדירה בבניין שמתפשטת לדירה נוספת ולאחר שהבעלים אל אותה דירה תובע את חברת הביטוח שלו, זו ממהרת לתבוע את בעל הדירה שבה פרצה השריפה מבלי לבוא עמו בדברים או לתת לו התראה, או למשל במקרה של מישהו שפוגע במחסום בכניסה לחניון וכדו', או במקרה של אדם שפגע בשוגג ברכוש של רשות מקומית, כגון עמוד חשמל ועוד. במקרים רבים האזרחים מוכנים להודות או להתפשר ואין הצדקה להליך משפטי. ההימנעות מהגשת תביעות ללא צורך גם תקל על המערכת שהיא עמוסה מאוד וגם תקל על הצדדים המעורבים".

כתיבת תגובה