בין שמונים למאה מיליארדי שקלים, כבר מושקעים ב'פוליסות החיסכון' של חברות הביטוח • מדובר באפיק השקעה לא חדש, אולם לא ממש מוכר לציבור • אגף התקציבים ובתי ההשקעות יוצאים למאבק על כיסי החסכנים
שי קליין 04.09.2019יש לכם כסף ואתם לא ממש בטוחים היכן להניח אותו כדי שיצמח ויביא כסף נוסף. כאן באתר אנחנו רק מדברים 'ביזנעס' ולא ממליצים על אפיקי השקעה כאלה או אחרים. אולם משום 'אל תמנע טוב מבעליו' נספר לכם על אפיק השקעה לא חדש אבל הוא תופס תאוצה בשנים האחרונות.
בעבר, הבנקים בישראל הציגו תוכניות חיסכון אטרקטיביות עם ריבית אפקטיבית טובה ללא תחרות, והעם בישראל בחר להפקיד את כספו בבנק. במהלך השנים ירד מאוד שיעור הריבית והגיע לרמה נמוכה המעלימה כמעט כליל את הכדאיות בתוכניות החיסכון הבנקאיות.
במקביל, ניתן היה להפקיד כספים לקופות גמל, להשקיע בביטוחים או לחילופין להשקיע בכל מיני השקעות מוזרות כאשר ברוב המקרים הכסף היה נעלם בהם. בחצי היובל האחרון, שוק הנדל"ן הישראלי צמח מאוד והפך ליעד אטרקטיבי להשקעה, אך להשקעה זו צריך לבוא עם סכום גבוה יחסית.
הצורך
בשנים האחרונות זיהו חברות הביטוח את הצורך במכשיר חסכוני, שיהווה תחליף לבנקים וייתן תנאים טובים יותר מקופות הגמל, שאינן מאפשרות משיכות מידיות של הכסף וקיימת בהם תקרת השקעה.
למוצר החיסכון החדש קוראים "פוליסת חיסכון". מדובר בתוכנית חיסכון עם נזילות מיידית ללא קנסות יציאה המקובלות בתוכניות החיסכון של הבנקים והיא מנוהלת ברמות סיכון משתנות בהתאם ללקוח ועל פי מסלולי השקעה שונים.
התוכנית מאפשרת לכם להתחיל בסכום השקעה מינימלי ולהיות חלק מניהול השקעות מקצועי של מנהלי השקעות הטובים ביותר במדינת ישראל. פלוס נוסף שיש ל'פוליסת חיסכון', זהו דמי הניהול שלוקחים אחוזים יפים מקופות הגמל והפנסיה שלנו ואילו בפוליסת חיסכון דמי הניהול נמוכים יחסית בדרך כלל ואינם כוללים עלויות קנייה ומכירה, דמי משמרת או שאר עמלות נוספות.
אפשרויות ההפקדה ל'פוליסת חיסכון' גמישות ביותר. תוכלו להפקיד לחיסכון סכום חד פעמי, סכום חודשי או גם וגם ולחסוך באופן פעיל לכל דבר שיעלה בדעתכם, תוך שאתם בוחרים את רמת הסיכון אליה אתם מעוניינים להיחשף.
אפיקי ההשקעה
על פי רוב, משקיעות חברות הביטוח את 'פוליסת החיסכון' בנכסים סחירים, כגון מניות ואג"ח, או בנכסים לא נזילים כמו נדל"ן ותשתיות. חשוב לציין שלמרות ההשקעה בנכסים לא נזילים, הכסף שלכם נזיל כל הזמן ובכל רגע תוכלו לבחור למשוך את הכסף, להפסיק את ההפקדות או לעבור למסלול שנראה לכם משתלם יותר.
כן, ממש כך. קמתם בבוקר על הצד השני, קראתם עיתון או פתחתם את 'ביזנעס' ואתם מעוניינים להעביר את הכסף שלכם למסלול אחר, אין בעיה. הוראה אחת שלכם והכסף נודד הלאה. ובניגוד לקרנות נאמנות, אין תשלום מס הון בזמן המעבר, רק בזמן משיכת הכסף בדרך למימוש אחד החלומות שלכם.
רק אל תחשבו שאתם לבד בסירה הזאת. בשנים האחרונות פוליסות החיסכון תופסות תאוצה, ועל פי ההערכות, הסכום הכולל המנוהל בהן מגיע ל- 80-100 מיליארד שקלים.
מי שאמור להציע לכם להשקיע במסלול זה, הוא סוכן הביטוח שלכם שיקבל עמלה שמנה עבור השקעתכם באפיק הזה של חברות הביטוח, המקבלות ליד סכומי כסף נוספים המגדילים את הונם הפנוי להשקעות.
ההתנגדות
אם קראתם עד כאן וכמעט השתכנעתם, ראוי שתדעו שיש גם ביקורת על אפיק ההשקעה המדובר. אגף התקציבים במשרד האוצר למשל, לא רואים את ערוץ ההשקעות הזה בעין יפה והם סבורים כי פוליסות החיסכון, אינן מספיק שקופות לציבור המשקיעים כמו קופות גמל להשקעה וקרנות נאמנות ולא תמיד ניתן לראות את פירוט ההשקעות. כאשר באפיקי השקעה אחרים כן ניתן לראות פירוט גבוה יותר, לעיתים עד לרמת המניה הבודדת.
טענה נוספת שמעלים באגף התקציבים באוצר מתמקדת בתחרות. לטענתם עמלות הסוכנים מתמרץ אותם למכור את 'פוליסות החיסכון', על פני מוצרי השקעה אחרים ובעקבות כך השוק מוצף באופציה הזו.
גוף נוסף שמעלה ביקורת בנושא הוא הרשות לניירות ערך, הסבורים כי קיים כאן אפשרות לניגוד עניינים מובנה בשיטת השיווק של 'פוליסות החיסכון'. לדידם הם היו מעוניינים שרשות שוק ההון תכניס את ידה פנימה ותנקוט צעדי פיקוח נחושים יותר בתחום.
גם בתי ההשקעות השונים מצטרפים לביקורת, בטענה שדמי הניהול שלהם נמוכים יותר וכי בקופות הגמל ישנה מעלה שאינה קיימת ב'פוליסת החיסכון', בכך שלקראת גיל הפרישה ניתן להמיר את קופת הגמל לקצבת זקנה וליהנות מהטבת מס.
אם תקשיבו לכל הביקורות לא תמצאו התנגדות עקרונית לאפיק החיסכון שסיפרנו לכם, אלא רק אינטרסים של גופים אחרים המעוניינים בכסף שלכם, כדוגמת בנק ישראל שגם הוא לא אוהב את הרעיון.
בסופו של יום הכסף הוא שלכם ועבדתם עליו מספיק קשה כדי להחליט בעצמכם מה לעשות אתו. צאו, תבררו, התייעצו, השקיעו תפילה מכל הלב והניחו את כספכם במקום שלבכם חפץ.