יו"ר ועדת הכלכלה ביטן על אי יישום החוק שהעביר שיכול לסייע בבלימת ההתייקרויות במלחמה: "לא יכול להיות שהמחירים עולים אף אחד לא עושה כלום – השלב הבא: נגיש הצעת חוק להקפאת מחירים" | הרשות להגנת הצרכן: העברנו לאוצר רשימת מוצרים ועדיין אין הסכמה – אין לנו משאבים לנתח נתונים | האוצר: אנחנו לא מושכים זמן
לאה אפרתי 13.11.2024ועדת הכלכלה של הכנסת דנה ביישום התיקון לחוק הגנת הצרכן שיזם היו"ר, ח"כ דוד ביטן, בדבר הכרזה על איסור השפעה בלתי הוגנת במצבי מלחמה וחירום. היו"ר ביטן פתח את הישיבה והזכיר כי המחירים עולים כל הזמן, ומשרדי הכלכלה והאוצר לא עושים שימוש בסמכות שהחוק נתן להם, ואפשר היה להשפיע גם על מחירי הטיסות. "זה מאוד מאכזב", אמר.
כזכור, החקיקה שאושרה מאפשרת בעת חירום לשר הכלכלה, לאחר התייעצות עם שר האוצר, להכריז על איסור השפעה בלתי הוגנת. הכרזה כזו מאפשרת לממונה על הרשות להגנת הצרכן והממונה על התקציבים באוצר, בהודעה שתפורסם ברשומות, לקבוע רשימת מוצרים ושירותים חיוניים, בהתחשב במאפיינים והנסיבות של מצב החירום, שמי שינצל את המצב ויעלה את מחירם צפוי לקנס.
היו"ר ביטן הוסיף ואמר: "אתמול דיברתי עם שר הכלכלה, שאלתי למה לא הכריז והוא אמר שהוא צריך את שר האוצר. לא יכול להיות מצב שהמחירים עולים כל הזמן ואף אחד לא עושה כלום. אתם צריכים לנצל את ההצעה הזו להשפיע על המחירים, אחרת אאלץ לפרסם הודעה לציבור שאני מאשים את שני השרים בעליית המחירים. יש סמכות והמחירים רק עולים אז בשביל מה עשינו חוק? אנחנו מצפים מהשרים ומהפקידות הבכירה שידאגו לציבור ולא לחברות ולסופרים".
ראש צוות אזרחי ברשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, אילנה מזרחי, טענה כי המנגנון בחוק הוא מורכב וצריך התייעצות בין שרי הכלכלה והאוצר. עם זאת היא הוסיפה כי כבר גובשה רשימת מוצרים שעוברה לאוצר והאוצר העביר הסתייגויות וטרם הושגה הסכמה".
היו"ר ביטן זעם על כך ואמר כי אם זה לא יתבצע השלב הבא יהיה הצעת חוק להקפאת מחירים. "כדאי שהאוצר יבינו מה הסיכונים. החברות עושות מה שהן רוצות כי הן יודעות שאין בעל בית שיעצור אותם", אמר. מזרחי ציינה כי בשבוע הבא תתקיים ישיבה עם האוצר כדי לנסות להגיע להסכמה.
הכלכלנית הראשית של הרשות להגנת הצרכן, דליה שיליאן, אמרה כי לרשות אין משאבים לנתח נתונים, כמו למשל לבדוק מה קרה למחירי הטיסות. היו"ר ביטן אמר בתגובה כי לא יכול להיות שבגלל תקציב לא נדאג לציבור. "תפנו לשר שידאג לכם לכסף, ואם זה לא מעניין אותו שלא ידבר על יוקר המחייה בכל מקום".
רפרנט כלכלה ותעשייה באגף התקציבים באוצר, עמית גולדמן, אמר כי הצעת החוק אושרה לא מזמן ויש עבודה שמתבצעת. "אנחנו לא מושכים זמן, אנחנו דנים בסוגיות שונות אם יש פגיעה בתחרות", ציין. היו"ר ביטן שאל אם יש או אין מלחמה ותהה האם הטיפול בהצעה יהיה רק בעוד 4 שנים. "שר הכלכלה חבר שלי, אבל עד כאן, שיכריז".
ח"כ אורית פרקש הכהן אמרה כי ההסכמות בין המשרדים שיבשה את החוק, ואנחנו עכשיו עומדים בפני עוד גל העלאות מחירים. לדבריה, המנגנון בהצעה לא הגיוני וצריך תגובה מהירה שלא ניתן יהיה לנצל את המלחמה. היו"ר ביטן הזכיר כי הוא רצה הקפאת מחירים אבל הממשלה התנגדה ולכן הושגה הפשרה שבאה לידי ביטוי בחוק.
היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי הוא מבקש לסיים את הטיפול ביישום במהירות, וקרא לשר הכלכלה לבצע את ההכרזה בהתאם לסמכות שיש לו בחוק. הוא שב ומתח ביקורת על הטענה כי אין תקציב לבצע את העבודה ושב ואיים כי אם החוק לא ייושם השלב הבא יהיה הצעת חוק להקפאת מחירים.