יוקר המחיה || ביטן לנציג האוצר: "אתם עובדים על הציבור בעיניים"

יו"ר ועדת הכלכלה ביטן בביקורת קשה על האוצר שמעכב יישום הצעת החוק שלו לעצור העלאת מחירים במלחמה | "הציבור לא מעניין את האוצר – עבדתם על הוועדה, התחננתם להיות חלק מהתהליך, קיבלתם גיבוי ממשרד המשפטים אבל אתם לא צריכים להיות בתהליך. הבטחתם שתהיו אמיתיים אבל אתם לא" | ביטן איים: "אם תגררו רגליים בעניין הזה אני אגיש מכתב לראש הממשלה ואבקש לפטר את ראש אגף תקציבים"

תור לתשלום ברשת מזון | צילום אילוסטרציה: יונתן סינדל, פלאש 90

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה הבוקר לישיבה שלישית שעסקה ביישום התיקון לחוק הגנת הצרכן שיזם היו"ר, ח"כ דוד ביטן, בדבר הכרזה על איסור השפעה בלתי הוגנת במצבי מלחמה וחירום. החקיקה שאושרה מאפשרת בעת חירום לשר הכלכלה, לאחר התייעצות עם שר האוצר, להכריז על איסור השפעה בלתי הוגנת ולתת כלי שנועד למנוע ניצול מצב המלחמה להעלאת מחירים. היו"ר ביטן מתח בישיבה ביקורת על כך שהתהליך ליישום ההצעה תקוע ואיים כי אם האוצר ימשיך לגרור רגליים הוא יפנה לראש הממשלה בבקשה לפטר את ראש אגף התקציבים באוצר.

נציגת משרד המשפטים, עו״ד הילה דוידוביץ׳ בלומנטל, התייחסה להימשכות התהליך והסבירה כי משרד המשפטים לא יודע להכריע בסוגיות כלכליות, וככל שהמשרדים יידעו להגיע לעמק השווה בעניין המחלוקות ביניהם – או אז, מבחינת משרד המשפטים, ניתן יהיה להתקדם.

וויכוח נוקב התקיים עם נציג אגף התקציבים באוצר, עמית גולדמן, שטען כי המתודולוגיה שקבע משרד הכלכלה והרשות להגנת הצרכן שונה ביחס לרשימת המוצרים שהעבירו. "צריך להיות היגיון מסדר, שלא נראה", אמר.

היו״ר ביטן מתח ביקורת על גרירת הרגליים של האוצר, ועל כך שהוא לא מתגייס להביא פתרון מהיר לעליית המחירים: ״יש לכם אג׳נדה מפורטת שהציבור יכול להידפק אבל העיקר שאתם תהיו בסדר. הגעתי למסקנה שהציבור לא מעניין את משרד האוצר. זה לא תהליך שצריך לקחת חודש, כי עד אז כבר לא תהיה מלחמה. אתם כמו קבוצת כדורגל שמושכת זמן. מה אתם צריכים לבדוק? עבדתם על הוועדה, התחננתם להיות חלק מהתהליך, קיבלתם גיבוי ממשרד המשפטים אבל אתם לא צריכים להיות בתהליך. הבטחתם שתהיו אמיתיים אבל אתם לא. אם תגררו רגליים בעניין הזה אני אגיש מכתב לראש הממשלה ואבקש לפטר את ראש אגף תקציבים".

גולדמן ניסה להסביר כי רק אתמול למשל, אישרה הוועדה את הצו ליישום רפורמת הייבוא, והיו"ר ביטן אמר כי המהלכים האלה טובים אולי לעוד שנה וחצי, והוא מבקש צעדים גם לטווח הקצר. "אתם לא רואים מה קורה? אתם חושבים שכולם מרוויחים 20 אלף שקל ברוטו? מחירי סל היסוד זינקו ב-30-50 אחוז. אתם גוררים רגליים, ועובדים עלינו ועל הציבור בעיניים עם הסטטיסטיקות״.

היועץ המשפטי של הרשות להגנת הצרכן, עו"ד אריאל דיאמנט, אמר כי הרשות גיבשה טיוטה כבר לפני מספר חודשים, אך ועדת המחירים מטרפדת את התקדמות התהליך. נציגת ועדת המחירים באוצר, עופרי אשל, הגיבה: ״חובת ההיוועצות טרם הושלמה ומתקיים שיח להגיע לנוהל מוסכם. יש פערים מהותיים. המטרה המשותפת היא שההליך יעשה בצורה מקצועית וראויה״.

היו״ר ביטן האיץ בראשות להגנת הצרכן להוציא את הנוהל לכדי יישום, ומתח ביקורת על תפקוד משרד האוצר: ״עד שלא נפטר פקיד בכיר על העניין הזה לא יזוז פה שום דבר. אם זה לא יתקדם אני אגיש מכתב ואבקש דיון דחוף לפיטורי ראש אגף תקציבים. לא יכול להיות שהוא ישתמש בסמכותו לרעה. שר האוצר לא צריך להילחם בעליית המחירים בתקופת המלחמה? המחירים עולים ואתם לא רואים את זה? המחירים עולים במוצרים הכי בסיסיים. אתם אלופים בלבודד עניין, אני מסתכל על המכלול. אני מוכן ללכת עם משרד האוצר עכשיו לסופר ונשווה מחירים. סל שהיה שווה אלף שקל לפני שנה, היום שווה כבר 1,500 שקל, אנשים לא מתפנקים אלא קונים את הבסיס. תעזרו לציבור״.

המפקח על המחירים במשרד הכלכלה, יונתן בצלאל, אמר כי באוצר יוצאים מתוך הנחה שלצרכן יש מידע מושלם, שהוא יודע כמה עלה כל מוצר והוא יודע ויכול להשיג תחליפים. לדבריו, במציאות לא לכולם יש את כל המידע ונגישות לכל המוצרים. "אנחנו לא חיים בכלכלה של מידע מושלם", אמר. לדבריו, בבדיקה מה קרה מאוקטובר 2023 עד אוקטובר 2024 הגיש המשרד רשימה של מוצרים שהמחירים שלהם עלו משמעותית כמו שמן, בשר, דגים ועוד.

היו״ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי ימשיך לעקוב אחרי יישום החוק ויכנס את הוועדה פעם נוספת. "נתכנס שוב עוד שבוע ועד אז תיגמר המלחמה ומשרד המשפטים יגיד שזה לא רלוונטי והאוצר יגיד שהצליחו במשימה. מישהו חייב לשלם מחיר על כך שלא מטפלים ביוקר המחייה, אני לא אוותר לראש אגף התקציבים. תפסיקו להביא רפורמות שישפיעו אולי בעוד שלוש שנים. יש דברים שצריך לטפל בהם היום״, אמר.

כתיבת תגובה