היו"ר שלמה רודב מוביל מהלכים עסקיים למורת רוחו של הבעלים, נחום ביתן שכפוף למרות הבנקים הנושים • כך נראים הימים הלא פשוטים שעוברים על מייסד הרשת שבנה אותה בעשר אצבעות, רומם אותה לפסגות ועתה עומד לפני קרב על מפעל חייו • והאם מייסד הרשת 'מעניש' את רודב באמצעות אי רכישת מוצרים שמשווקת 'יפאורה'?
דוד שלומוביץ 23.11.2020
בעוד מספר חודשים, יחגוג נחום ביתן מייסד 'יינות ביתן' את יום הולדתו ה-60, אך כעת, כך נראה, מרגיש ביתן בקרב על מפעל חייו. בשנת 1995 פתח ביתן חנות קטנה לממכר יין בעיר מגוריו – אשקלון. שנה לאחר מכן הוא כבר החזיק בחנות סיטונאית אחת וכעבור 7 שנים, בשנת 2012 רכש ביתן את רשת כמעט חינם ב-350 מיליוני שקלים. עד אז הספיק ביתן לרכוש ארבעה סניפים של רשת 'היפר רמה', שלושה סניפים של רשת 'יד יצחק', חנות אחת באילת וגם לפתוח עוד כמה וכמה סניפים של רשת יינות ביתן.
נחום ביתן בנה את הרשת בעשר אצבעות עם אשתו נורית, ולאחר שנים גם הבן יוסי הצטרף לשדרת ההנהלה. בשנת 2016 ביתן הלך צעד אחד רחוק מדי, הוא רכש את רשת 'מגה' תמורת 450 מיליון שקלים. כעת לקראת הכניסה לעשור השביעי לחייו מתמודד ביתן עם חובות עצומים; יו"ר שהתמנה על ידי הבנקים ומנכ"ל שלא הולך בתלם לטעמו של ביתן.
היו"ר שלמה רודב הורה לאחרונה לבנות קיר חוצץ בין חדרו של ביתן במטה החברה בראשל"צ ובין הלשכה שבה יושבים המנכ"ל והיו"ר, כך דווח ב'כלכליסט'. הדבר נעשה לכאורה, כדי להבהיר לביתן שאין מקום להתערבותו בניהול הרשת.
רודב שהתמנה כאמור לפני כחמישה חודשים ליו"ר יינות ביתן ביוזמת הבנקים הנושים, מזרחי טפחות ובנק הפועלים, להם חייבת הרשת כ-250 מיליון שקל, מוביל עסקה שתנשל לכאורה את נחום ביתן מהרשת שייסד.
כפי שפורסם ב'ביזנעס', רודב מוביל את העסקה עם הפניקס, שתשתלט על כ-45% מהחברה תמורת 450 מיליון שקל. במסגרת העסקה, הפניקס תחזיק ב-20% (כפי שהרגולטור מתיר) והיתרה תתחלק בין קרן כלירמרק, ארקין השקעות וברק קפיטל.
ומדוע ביתן מרגיש מנושל מהחברה? מפני שבחודשים האחרונים, כך דווח ב'כלכליסט', כחלק מהלוואה בגובה 150 מיליון שקל שהעניקו לחברה, קיבלו בנק הפועלים ומזרחי טפחות כל אחד אופציה ל־8% מהחברה, ואילו היו"ר רודב והמנכ"ל לובושיץ אמורים לקבל בהנפקה המתוכננת בעוד כשנה עוד כ-8%. כך שכאשר תושלם העסקה עם הפניקס, יוותרו בידי ביתן כ־35% מהמניות, ולאחר ההנפקה הצפויה אף פחות מכך. המשמעות: הוא יאבד את השליטה באימפריה שבנה.
מגייס משקיע נוסף
אלא שכעת, נראה שביתן לא עומד לוותר על השליטה, גם אם הדבר יעלה במכירת נכסים וסניפים במחירים נמוכים יחסית. ארבע שנים וחצי אחרי הקפיצה לעמוקים בדמות רכישת מגה, מבין ביתן שמה שהיה הוא לא מה שיהיה וכעת עליו לבחור בין החזקה של שליש מרשת מצליחה וקבלת דיבידנדים שמנים אך ללא שליטה וניהול או שליטה וניהול של רשת סוערת שיודעת עליות ונפילות. נראה שביתן הקרוץ מחומרים של עשייה פעילה לא יוותר מהר כל כך.
בשלב זה מנסה לגייס ביתן משקיע נוסף שיחזיר את החוב לבנקים ויחזיר אליו את השליטה. אחת האפשרויות שעלתה היא הפניה לעדי צים שבחר בעבר שלא להשקיע ביינות ביתן. גם מכירת סניפים על הפרק.
במקביל, כך על פי הדיווח, ביתן גם מבקש להדיח את שלמה רודב. פניו של ביתן מופנות למערכה משפטית ולשם כך פנה אל משרד הרצוג פוקס נאמן, כדי לסכל את עסקת רודב והפניקס. ביתן נענה בשלילה מכיוון שמשרד מצוי בניגוד עניינים בשל הטיפול בעסקה מצב הפניקס.
על פי הדיווח, טוענים בסביבת ביתן כי מצידו 'עדיין לא נאמרה המילה האחרונה' וכי הוא מרגיש 'מרומה' באמון שנתן ביו"ר רודב. גם על מנכ"ל החברה מיכאל לובושיץ, יש לביתן מה לומר לאחר שבחר לתמוך בעמדת רודב, בניגוד לעמדת ביתן. נחום ביתן סירב עד כה להגיב לתקשורת.
מפסיקים לרכוש
הבוקר פורסם ב'כלכליסט' כי יינות ביתן תפסיק לרכוש משקאות קלים של שוופס, תפוזינה, ספרינג (למעט סודה ומים) מיפאורה, שבה שותף שלמה רודב, יו"ר יינות ביתן. על פניו נראה שמדובר בסכסוך מסחרי טהור על הנחות מסחריות המקובלות בענף שאותן יפאורה לא אישרה. מיפאורה הגיבו שאכן יש ירידה בהזמנות ומנגד הרשת הגבירה את רכישת המשקאות הקלים מטמפו ומקוקה-קולה.
אלא שכאמור, הסכסוך בין רודב לביתן עולה מדרגה, זאת לכאורה לאחר החלטת רודב להפסיק את הרכישה האוטומטית של מוצרי הבשר ממפעל עיבוד בבעלות משפחת ביתן ובעוד פעילות יבוא מזון במעורבות המשפחה כמו יבוא שמן, והורה להשוות מחיר עם ספקים אחרים. נדגיש כי רודב מנוע מלהתערב בהחלטות יפאורה עקב ניגוד אינטרסים.
עוד נטען בדיווח כי בימים האחרונים נמשכה מכירת הסניפים על ידי יינות ביתן, ובמסגרתה נמכר סניף עכו לרשת קשת טעמים. ניסיון למכור לקשת טעמים גם סניף במודיעין כשל, בשל התנגדות בעלי הנכס לרשת הלא כשרה. ההערכות הן כי על רקע הגאות בשוק המזון ביתן משוכנע שיש דרך נוספת להתמודד עם המצב אליו נקלע.
ואילו ב'גלובס' דווח כי אחד הגורמים שמייעץ לביתן בסוגיה הוא דני דנקנר, לשעבר יו"ר בנק הפועלים. ככל הידוע, השניים נפגשו בשבוע שעבר על-מנת להיוועץ בנושא. בסביבתו של דנקנר טענו כי מדובר בייעוץ נקודתי. עוד דווח כי ביתן מנסה לפנות לקרן אייפקס בהובלת זהבית כהן, שהביעה בעבר התעניינות בנושא.
13/02/2021 20:36
נחום ביתן צריך להעיף את.. הוא מנסה לקחת לו אחוזים מעסק הוא לא תורם שום דבר לרשת חוץ מלעשן כול היום אני יושב במשרדים של הוועד ורואה אותו