וריאנט ה'דלתא': בצל התפשטות הנגיף וכניסתם של ילדים רבים לבידוד, משרד האוצר מסדיר את מתווה מימון ימי הבידוד • החידוש: הורים מחוסנים שילדיהם בבידוד יהיו זכאים לתשלום דמי הבידוד • בנוסף, ההסדר הקיים עבור המעסיקים יימשך ויוארך משך הזמן להגשת הבקשות
לאה אפרתי 27.06.2021
חוזרים למגבלות הקורונה. החל מיום שישי בשעה 12:00 בצהריים חל איסור על שהייה בחללים סגורים ללא עטיית מסכה, כאשר האיסור חל בכל מקום שאינו שטח פתוח, למעט במקום המגורים הקבוע. זאת היא ההחלטה המשמעותית הראשונה של ראש הממשלה נפתלי בנט שנזעק לנתב"ג לאחר שחל בו מחדל כניסת נוסעים ללא בדיקה ולאחר שגל התפרצויות החל לשטוף את הארץ כאשר ילדים ששבו מחו"ל (או היו במגע עם חולה מאומת) לא הקפידו על חובת הבידוד. ילדים אלה שהדביקו אחרים – הם שלכאורה יצרו את שרשראות התחלואה הנרחבות ומסכנות החיים.
חובת עטיית המסיכה לא תחול בין השאר במקרים הבאים: קטין מתחת לגיל 7; אדם שעקב מוגבלות נמנע ממנו לעטות מסכה; אדם השוהה במקום סגור או מופרד בלא אדם נוסף; שני עובדים העובדים בקביעות בחדר אחד; אדם המבצע פעילות ספורט. כמו כן, משרד הבריאות ממליץ לעטות מעתה מסכות גם בהתקהלויות מרובות משתתפים בשטחים פתוחים.
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי חתם על תיקון לצו בריאות העם (נגיף קורונה) ולפיו ניתן להטיל קנס בגובה 5,000 שקלים על אחראי על קטין מתחת לגיל 12, אם הקטין מתגורר עימו והפר בידוד. זאת כאמור, בין היתר בעקבות משפחה מבנימינה שהפרה בידוד לאחר שחזרה מחופשה מחו"ל וההתפרצות בבית הספר בבנימינה אירעה, לכאורה, בגללה. נדגיש כי כבר ביום חמישי ציין שר הבריאות ניצן הורוביץ, כי כל מקרי ההדבקה החדשים בישראל נובעים מהפרת בידוד.
כמו כן, התיקון שעליו חתם פרופ' לוי, קובע עוד, כי רופא מחוז, מנכ"ל משרד הבריאות או ראש שירותי בריאות הציבור יוכל להורות למחוסן או מחלים לשהות בבידוד – בהתקיים אחד מהתנאים הבאים: המחלים או המחוסן היה במגע הדוק עם חולה שנדבק בזן מסוכן של הנגיף או חשש למגע הדוק אגב אירוע תחלואה חריג, המחלים או המחוסן היה במגע הדוק עם חולה ונמצא דרך קבע במוסד שבו נמצאת אוכלוסייה לסיכון בתחלואה קשה, אוכלוסייה לא מחוסנת או אוכלוסייה שידוע שהיעילות של החיסון נמוכה בקרבה, המחלים או המחוסן היה במגע הדוק עם חולה במטוס.
מימון להורים – גם למחוסנים
במקביל, משרד האוצר הודיע בסופ"ש על הסדרת מתווה מימון ימי הבידוד עבור ההורים. על פי תזכיר שפרסם משרד האוצר ויובא הבוקר לאישור הממשלה, הורים מחוסנים שילדיהם בבידוד יהיו זכאים לתשלום דמי בידוד. בנוסף ההסדר הקיים עבור המעסיקים ימשך ויוארך משך הזמן להגשת הבקשות.
בכך, יוארך המתווה למימון היעדרות עובד בשל דרישה לבידוד, כך שההסדר יחול עד סוף ספטמבר 2021.
התזכיר כולל הארכת ההסדר הקיים: הסדר השיפוי בגין ימי הבידוד, הכולל תשלום שכר לעובד והתחלקות של המדינה והמעסיק בעלויות השכר ימשך עד לסוף ספטמבר, כששר האוצר יהיה רשאי להמשיך את ההסדר בהתאם לצורך.
כמו כן, יוארך משך הזמן להגשת בקשה ב-30 יום נוספים, כך שמעסיקים יוכלו לבצע זאת החל מאפריל, וזאת באמצעות הארכת האפשרות להגיש בקשה תוך 90 יום בחוק במקום 60 יום הקבועים בו.
בנוסף, עובד יהיה זכאי למקסימום תשלום עבור 10 ימי בידוד, זאת בהתאם להנחיות משרד הבריאות לאפשרות קיצור השהות בבידוד. עובד שלא התחסן ויהיה חייב בבידוד, יהיה זכאי ל- 50% מהשיפוי, לעומת עובד שהתחסן.
הורים מחוסנים שילדיהם חייבים בבידוד יהיו זכאים להסדר ובכך ייכנסו להסדר עוד אלפי הורים מחוסנים שעד כה לא היו במסגרת ההסדר. ההטבה תינתן גם רטרואקטיבית, החל מינואר 2021, להורים שילדיהם היו בבידוד ועומדים בתנאים.
"לראשונה ניתן מענה להורים מחוסנים ששהו עם ילדיהם בבידוד והתשלום יינתן באופן רטרואקטיבי מינואר 2021. הענקת רשת ביטחון לעסקים היא קריטית. נעשה כל שביכולתנו כדי שהעסקים לא יפגעו כלכלית מכניסת עובדיהם לבידוד", אמר שר האוצר אביגדור ליברמן:
"אני שמח שמשרד האוצר נענה לקריאתנו ומסדיר את הנושא כעת, כשאנו מתמודדים עם מה שעלול להפוך להתפרצות נוספת", אמר ד"ר רון תומר, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, שבירך על החלטת האוצר והסדרת נושא הבידוד. "מדובר בשינוי מבורך וההסדרה עצמה תסייע למשק להתמודד עם התפרצות שכזו ואף תעודד עובדים להתחסן. זהו מהלך קריטי בימים אלה. אני חוזר וקורא לכלל העובדים ומשפחותיהם להתחסן ולדאוג לשלומם ולשלום הקרובים להם".
איסור יציאה לשנה
הבוקר הודיעה שרת הפנים על יוזמה חדשה נגד מפרי בידוד, שאותה מתכוונת שקד להציג בדיון קבינט הקורונה, ולפיה בנוסף על הקנס בגובה 5,000 שקל, יוטל על מפרי בידוד איסור יציאה מהארץ למשך שנה.
ביוזמה ייכללו גם ילדים ונוסעים שיוצאים למדינות שבהן משתוללת מגיפת הקורונה ללא אישור ועדת חריגים.
היוזמה תוצג בקבינט הקורונה שייתכנס הערב (ראשון) ואם תאושר, היא תועבר לחקיקה בכנסת.
"אני חושבת שזה מידתי. אם אתה נוסע לחו"ל ולא מקיים את הנחיות המדינה, אז שא בהשלכות", אמרה שקד. "זה בעיקר רלוונטי עכשיו בחופש הגדול. יש משפחות שנוסעות לנופשים עם ילדים והם לא מחוסנים – ואז הם יחזרו לארץ וילכו לחברים. זה כלי שהוא בעיקר הרתעתי".