בערים הגדולות 54% עובדים בעיר, בערים הבינוניות 40% ואילו בערים הקטנות רק 28% עובדים בעיר המגורים • בני ברק ממוקמת במקום טוב באמצע עם 46% מועסקים בעיר • ויש גם נתון מעודד: לא חשוב היכן אתם עובדים אתם כנראה מרוצים (או אפילו מרוצים מאוד) ממקום עבודתכם ול-89% מהשכירים יש השתתפות מעסיק בפנסיה • וגם: מי הכי מרוצה מהאיזון בין עבודתו לחייו? תתפלאו לגלות
דוד שלומוביץ 05.01.2020אם אתם קוראים כתבה זו בעבודה ומקום המגורים שלכם הוא בירושלים, סביר להניח שאתם כרגע נמצאים בירושלים. ואיך אנחנו יודעים זאת? נתונים חדשים שמעלים בלמ"ס מתוך הסקר החברתי 2018 מספר על מצבם של המועסקים בני 20 ומעלה בישראל.
מחתך ארצי כללי עולה כי 42% עובדים ביישוב מגוריהם. אם יורדים לפרטים, מגלים נתונים מעניינים יותר. בחתך של ערים המונות 100 אלף תושבים או יותר, מספר המועסקים בעיר מגורים עולה לכדי 54%. ומתוך כלל הערים בארץ, העיר ירושלים נמצאת במקום הראשון עם 86% מהמועסקים העובדים בעיר עצמה. (כעת לא ברור מדוע היה נחוץ למהר כל כך לסיים את הרכבת בקו ירושלים תל אביב אם רק 14% מהמועסקים בעיר עובדים מחוץ לעיר, וכמה מתוכם עובדים בתל אביב? ד"ש).
בלמ"ס מציגים את הנתונים בגרף מדהים. בערים הגדולות יש תעסוקה רבה, כאמור, 54% עובדים בעיר, בערים הבינוניות בין 50 ל-100 אלף תושבים המספר יורד ל-40% מועסקים העובדים בעיר ואילו בערים הקטנות עד 50 אלף תושבים מספר המועסקים בעיר יורד בחדות ל-28% בלבד. כלומר בערים הקטנות אין מספיק תעסוקה. זאת קריאת השכמה לממשלה הבאה. אגב, העיר בני ברק החרדית ממוקמת במקום טוב באמצע עם 46% המועסקים בעיר.
הסקר החברתי הוא סקר שנתי שוטף, המספק מידע על תנאי החיים של האוכלוסייה הבוגרת בישראל ועל רווחתה. שימו לב: הסקר נערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברחבי הארץ במהלך 2018 ובמסגרתו רואיינו בביתם כ-7,450 איש בני 20 ומעלה המייצגים כ-6.5 מיליון איש.
נתון נוסף מגלה, כי לא משנה היכן אתם עובדים אתם כנראה מרוצים או מרוצים מאוד ממקום עבודתכם (ואם אתם גולשים ב'ביזנעס' באמצע העבודה זה אומר שאתם כנראה מרוצים. ד"ש). 88% מרוצים מעבודתם, כך על פי הסקר החברתי ו-60% מכלל המועסקים מרוצים מהכנסתם, אולם 27% מהמועסקים אינם מצליחים לכסות את ההוצאות החודשיות של משק ביתם. גולשי 'ביזנעס' מודעים היטב לנתונים אלה, מפרסום דו"ח העוני האלטרנטיבי של 'לתת', ומשפע של ידיעות בנושא לאורך השנה.
איזונים וחיים
כאשר נשאלו הנסקרים אם הם מרוצים מהאיזון בין העבודה לתחומים אחרים בחייהם, 61% – מרוצים מאוד או מרוצים (14% ו-47% בהתאמה), 11% 'בכלל אינם מרוצים' ו-28% 'לא כל כך מרוצים'. מעניין, שמתוך כלל מקומות העבודה יש מספר עבודות בהם קופץ אחוז המרוצים מהאיזון למעל 70%: מאבטחים, עובדי ניקיון, אחיות, מטפלים סיעודיים או מטפלים בילדים כגון סיוע למורים וגננות. במקום הגבוה ביותר נמצאים 'מפקחים על תחזוקת בניינים ועל עבודות משק בית' עם 75% מרוצים.
גם תנאי העבודה של העובדים בישראל טובים מאוד. ל-89% מהשכירים יש השתתפות המעסיק בתוכנית פנסיה, כולל ביטוח מנהלים וקופות גמל. ל-86% תשלום מלא עבור ימי חופשה ול-55% תשלום מלא עבור ימי מחלה.
העובדים בישראל גם מרגישים בטוחים במקום עבודתם. 64% מהמועסקים אינם חוששים כלל לאבד את עבודתם בשנה הקרובה. ל-27% יש חשש קטן ול-6% החשש הוא גדול ומוחשי הרבה יותר. בגרף הסוקר נתון זה בולטים במיוחד אחיות ורופאים 81% ו-83% בהתאמה אינם חוששים כלל לאבד את מקום עבודתם. תמיד יצטרכו אחיות ורופאים (כמובן, באיחול לבריאות שלמה והצטרכות לתוספת איכות חיים). גם עובדים סוציאליים, מורים ורואי חשבון בטוחים במקום עבודתם באחוזים הגבוהים.
איך אתם באים?
את הנתון הבא צריך לרשום לעצמו שר התחבורה הבא כיעד לשינוי. מרבית המועסקים (61%) מגיעים לעבודה ברכב פרטי או מסחרי, כולל אופנוע. רק 16% באוטובוס ציבורי או במונית שירות, רק 2.8% ברכבת, 7% בהסעה מאורגנת על ידי מקום העבודה, 7% נוספים סתם כך ברגל ו-1.5% בלבד מדוושים כל הדרך לעבודה. כ-5% הנותרים לא ברור ללמ"ס כיצד הם מגיעים לעבודה או שהם עובדים עם כפכפים ובגד בית לא מחייב.
ואם כבר דיברנו על מקומות עבודה נוסיף כי לשליש מהמועסקים 32% לוקח פחות מרבע שעה להגיע לעבודה; ל-26% בין רבע שעה לחצי שעה; ל-16% בין חצי שעה לשלושת רבעי השעה; ל-11% עד שעה ואילו ל-11% נוספים יותר משעה.