למרות הקורונה: נציגים מ-350 חברות, קרנות, משקיעים ומפתחים הציגו טכנולוגיות בנייה חכמות שיסייעו למדינה להיערך לצפי להכפלת אוכלוסייתה בתוך כארבעה עשורים • אחרי הגנת הסייבר והטכנולוגיות לשוק הרכב – ישראל סומנה כמובילה עולמית בשוק טכנולוגיות הבנייה
שאול כהנא 02.03.2020למרות החשש מקורונה – מעל 350 נציגי חברות וקרנות ענק משוק הבניה והטכנולוגיה לצד מאות משקיעים ומפתחים ישראלים השתתפו בשבוע שעבר בכנס בינלאומי רחב היקף ראשון לתחום טכנולוגיות הבניה שהובילו משרד הבינוי והשיכון, משרד הכלכלה, התאחדות הקבלנים בוני הארץ ומערך פיתוח הטכנולוגיות SNC שמוביל יוג'ין קנדל.
כנס Construction 4.0, הכנס הבינלאומי הראשון בישראל ואחד מהגדולים אי פעם בעולם בתחום טכנולוגיות הבניה, נערך בשבוע שעבר במרכז רבין בתל אביב. את הכנס הובילו מערך טכנולוגיות הבניה – ConTech של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, משרד הכלכלה ומשרד הבינוי והשיכון, יחד עם קבוצת Start-Up Nation Central שמוביל יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה של ישראל לשעבר, פרופ' יוג'ין קנדל.
ConTech הוא שיתוף פעולה ייחודי בין הממשלה למגזר הפרטי במסגרת שנבנתה לאור ההבנה כי תחום טכנולוגיות הבניה יהפוך בשנים הקרובות למרכזי וישנה בישראל ובעולם כולו את הדרך שבה מתנהל ענף הבניה. במסגרת ConTech מפתחים כיום טכנולוגיות במגוון רחב של תחומים בהם: חומרי בניה חדשים, רובוטים שיחליפו טייחים, רחפנים שמבצעים ביקורת בזמן בניה, מערכות למניעת נפילות מגובה ותאונות עבודה, מערכות על מכשירים ניידים לניהול אתר הבניה, מנופים אוטונומיים, מערכות לניהול הזמנה וסידור חומרי הבניה על פי התקדמות הבניה, מערכות בניה ירוקה מתקדמות ועוד. ענף טכנולוגיות הבניה הוא ענף חדש הצומח במהירות בשנים האחרונות, ובישראל כבר ייצר מעל 100 סטרט אפים מתוך כמה מאות שהבשילו למוצרים בעולם כולו. רוב הפיתוחים בישראל מלווים על ידי צוות ConTech.
הכנס שנערך במרכז רבין בתל אביב אירח נציגי 300 ענקיות בינלאומיות מתחומי ההון סיכון, הבנייה וחומרי הבנייה. בין המשתתפים, לצד חברות הסטרט אפ מישראל, השתתפו בכנס ענקיות בניה וחומרי בניה כמו וינצ'י (vinci) וסמקס (Cemex), ומשקיעים וקרנות מהמובילים בעולם את ההשקעות בתחום זה, בהם, לאונרד ברודי, מבעלי קרן Creative Labs ובעלי קבוצת הכדורגל האנגלית קובנטרי, ובריאן לינדברט מבעלי קרן MetaProp – הקרן הגדולה ביותר בתחום זה שהשקיעה עד היום 2 מיליארד דולר בחברות ממנו.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "ישראל צפויה להכפיל את מספר תושביה בתוך כ-35 שנים, ואנו חייבים להיערך לכך ולהבטיח בניה מהירה ואיכותית הרבה יותר במשק. זהו הבסיס ליוזמה שלנו ושל ממשלת ישראל בהקמת ConTech. אנחנו משקיעים במיזם הזה לא מעט כסף והרבה אנרגיה ואנחנו משוכנעים שההשקעה שלנו תחזור בגדול, ובמקביל מענה על הצורך הדחוף של הבניה המהירה והאיכותית במשק שלנו, נהיה שותפים להפיכת ישראל למובילה עולמית בתחום טכנולוגיות הבניה כפי שניתן להבין ממבט על רשימת המשתתפים בכנס הזה".
בני דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "בשנים האחרונות אנחנו פועלים לשנות את עולם הנדל"ן מלאו-טק להיי-טק. הבחירה לעשות שימוש דווקא במוצרים חדשים הנמצאים בקדמת ההייטק הישראלי, כגון רחפנים, מנופים חכמים ועוד, מנפצים את התדמית המיושנת לעיתים של השירות הציבורי. השימוש בטכנולוגיות חדשניות בענף הבנייה מקצר תהליכים, נותן וודאות ואף מסייע במלחמה בתאונות עבודה. אני גאה על הובלת חממת קונטק עם השותפים ועל החלק המרכזי שהמדינה לוקחת בעיצוב הדור הבא של ההייטק בתחום הנדל"ן".
נתנאל לפידות, סמנכ"ל אסטרטגיה ומדיניות משרד הבינוי והשיכון: "זו משימה לאומית שלנו בממשלת ישראל לקדם את עולם הבנייה בישראל ולהפכו לענף חדשני וטכנולוגי. הייטק מהווה מנוף של צמיחה כמעט בכל תחום בחיים, ואילו בעולם הנדל"ן מדובר בתחום יחסית חדש ובצמיחה. משרד הבינוי והשיכון משקיע משאבים רבים ופועל להטמעת טכנולוגיות חדשות בשטח ממש, באמצעות מימון ופרויקטים ליישום. מיזם קונטק בהובלת המשרד יחד עם כלל השותפים נועד להצעיד את הענף קדימה, ולוודא כי איכות הבנייה עולה וזמני הבנייה מתקצרים- בזכות טכנולוגיות חדשות ומתקדמות."
פרופ' יוג'ין קנדל, מנכ"ל (Start-Up Nation Central (SNC) ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה של ישראל לשעבר: "תהליכי תכנון, בנייה ותחזוקה חכמים הנתמכים בטכנולוגיות מתקדמות יכולים להפחית משמעותית את העלויות ולצמצם את ההשפעה הסביבתית של ענף הבנייה."
נעמה קאופמן פס, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה: "אנו במשרד הכלכלה רואים פוטנציאל אדיר בתחום טכנולוגיות הבנייה בעולם ורואים בחדשנות כלי לצמיחה והגברת הפריון של הכלכלה המקומית. המטרה שלנו בקהילת ConTech היא להצמיח את התעשייה בישראל, לקדם טכנולוגיות חדשניות בתחום ולסייע בהטמעתן, לייצר רגולציה מאפשרת לעודד חדשנות ולהביא את ישראל להיות מובילה עולמית בתחום, בדומה למה שקורה בתחומים אחרים. אירועי השבוע מהווים נקודת שיא חשובה בפעילות השוטפת של הקהילה, ואנו רואים בהם זריקת מרץ הכרחית וחשובה לקידום תחום טכנולוגיות הבניה."