רועי מרקוביץ', אחד מיזמי חברת סטארטאפ ישראלי ואסטרטג עסקי לחברות ולקבוצות עסקיות, במאמר העוסק בתקופה הנוכחית שמאופיינת בכמות כסף גדולה מאי פעם המיועד להשקעה ברעיונות עסקיים טובים • וגם: מדוע יזמים חייבים בעיקר עכשיו לתכנן את ההוצאות והעלויות של קידום החברה בצורה קצת יותר צנועה, להתחיל בגיוס בסבבים קטנים ורק לאחר מכן להעלות את החברה ולצאת לגיוס נוסף
רועי מרקוביץ' 26.04.2021השוק בישראל רותח. מכל שנות עיסוקיי אני לא זוכר תקופה כזאת. כמות הכסף שמחפש רעיונות טובים לא היה גדול יותר, וסכומי העסקאות לעולם לא היה כה גדול. מצד שני כאומת היזמים כמות הרעיונות שמחפשים השקעה גדול מאי פעם, צריכים פשוט להסתובב במשרדי השיתוף ולראות את כמות היזמים שלקחו חדר כדי להתחיל להקים את החלום. אך המשוואה בין כמות הכסף ורעיונות טובים אינו שווה, אפילו רחוק מזה והעובדה הפשוטה היא שיש הרבה יותר כסף מאשר רעיונות טובים.
כדי להבין את זה, לא צריכים לעבוד בתחום, פשוט מאד לקרוא את הכותרות בעיתונות. כל יום קמה קרן חדשה שגייסה סכומי ענק כדי להשקיע בתחום כזה או אחר. קיימים בישראל אלפי גופים שונים עם "כסף ביד" שמחפשים רעיונות טובים. רק בחודש שעבר דווח שקמה קרן ישראלית-איחוד אמירויות עם מיליארדי דולרים להשקעות בישראל. בסוף 2020 משרד האוצר פרסם רשימת זוכים של בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות שתוענק להם רשת ביטחון על השקעות בסטארט-אפים. בישראל אין סוף נציגויות של קרנות וחברות מחו"ל שרוציות חלק מהחגיגה, ותוסיפו את המשקיעים הפרטיים לכל החגיגה. אם נחבר את הכסף שמחפש לפגוש רעיון טוב נגיע למספר מאד גדול עם לא מעט אפסים. ברבעון הראשון של 2021 גויסו יותר מחמישה מיליארד דולר לסטארטאפים וחברות טכנולוגיה בישראל, סכום שיא שקשה לתאר.
העובדה שיש הרבה יותר כסף מאשר רעיונות טובים אמורה להעיר את עיני שני הצדדים, משקיעים ויזמים.
היזמים צריכים לראות בזה כקול קורא להתחיל ליזום. לא הייתה תקופה יותר טובה מהיום עבור יזמים למצוא משקיע שייתן להם את ההזדמנות להפוך רעיון למציאות. כל מי שיש לו רעיון ושוקל לצאת לדרך, שייצא לדרך. אך חשוב מאד להבין, עדיין לא קל לגייס כסף, משקיעים לא עומדים לצד הרחוב ומחלקים כספים בקלות. יזם שרוצה לגייס כסף ממשקיע צריך לעבוד קשה, לבוא חד וכמובן עם רעיון טוב. דרוש מיזמים להיות מקצועיים מאי פעם, ואין סיבה שלא. בעולם דיגיטלי ומחובר אפשר למצוא את כל המידע וליצור קשר עם האנשים הנכונים כדי לצאת למסע גיוס כספים כמו שנדרש.
ושוב, על אף כמות הכסף שיש היום בשוק – משקיעים לא משחררים כסף לכל אחד שנכנס למשרדיהם.
מצד שני יש את המשקיעים, שבאופן פרדוקסאלי נמצאים קצת בבעיה. יש להם תחרות ענקית על היזמים, וכמו שציינתי, על אף שאנחנו אומת הסטארטאפים עם כמות היזמים ביחס לגודל אוכלוסייה הגדולים בעולם, עדיין לא נצליח לייצר מספיק רעיונות טובים כדי להאכיל את תאבון של המשקיעים וכמות הכסף שזורם בישראל. ודווקא פה אני רוצה לשים את הדגש בצד של המשקיעים. אנחנו שומעים כל יום על גיוסי שיא לחברות, ופורסם שכמות העסקאות מעל 100 מיליון דולר קפצה באופן מאד משמעותי. אני עוצר לרגע ושואל: למה דווקא עכשיו זה קורה?. האם זה בגלל צורך האמיתי של היזמים כדי לגדול וכבוש נתחי שוק חדשים, או האם מדובר מעודף היצע של כסף בשוק? אני אתן לכם לחשוב ולהחליט. אבל דבר מאד ברור קורה היום בשוק, איבדנו את הערך לדולר (או שקל). האם יזמים באמת צריכים לגייס בסבב סיד מעל 5 מיליון דולר? האם חברות חדשות צריכות באמת את המשרדים הכי מפנקים עם חווית עובד ששמורה רק לחברים במועדוני גולך המפנקים בלוס אנג'לס? אתם תחליטו.
לדעתי יזמים צריכים לתכנן את ההוצאות והעלויות לקידום החברה בצורה קצת יותר צנועה (אני יודע זאת מילה לפעמים גסה בתחום), לגייס בהתחלה סבבים יותר קטנים, להוכיח יכולת, לעלות את ערך החברה ולצאת לגיוס נוסף. אני מאמין שבשיטה הזאת מצד אחד נוריד את הסיכון למשקיעים ומצד שני ניצור דחיפה יותר גדולה אצל היזמים לדאוג להצלחת החברה. אני תמיד מזכיר את הסובבים אותי שמה שהביא את ישראל כמדינה ואת תחום היזמות להצלחה כל כך גדולה היא לא חוסר הצניעות אלה הנחישות או ה"חוצפה הישראלית" שהכל אפשרי, שאני באופן אישי רואה בה המון צדדים טובים.
היזמים אינם הגורם לחוסר הצניעות, אלא הצד השני שמאפשר את זה. יזם רוצה לגייס כסף כדי לקדם את החלום אם זורקים עליו כסף.
הכותב הוא מיזמי חברת הסטארטאפ הישראלית Up Capital ואסטרטג עסקי לחברות ולקבוצות עסקיות