אם אתם מחזיקים בחשבון פיקדון או בחשבון עו"ש שלא ניתנה בו כל הוראה בעשרת החודשים האחרונים – צפו להודעה מהבנק או לשיחה מהפקיד • המטרה: למנוע מראש את ההתגבהות העתידית של 'הר הכסף 3'
דוד שלומוביץ 13.08.2020שימו לב, אם לא טיפלתם בפיקדון שלכם בבנק בתקופת זמן העולה על עשרה חודשים, הבנק ינסה לאתר אתכם. כך גם אם לא תעשו כל פעולה בחשבון העו"ש שלכם. ייתכן שחלף זאת תקבלו הודעה מהבנק המבררת את מצבכם. בימים אלה מפרסם הפיקוח על הבנקים טיוטת הוראת ניהול בנקאי תקין חדשה תחת הכותרת: 'פיקדונות ללא תנועה וחשבונות שבעליהם נפטרו'.
מטרת ההוראה החדשה היא, לשפר את אופן הטיפול בפיקדונות ללא תנועה ובחשבונות שבעליהם נפטרו, זאת באמצעות הרחבת חובות האיתור של בעלי פיקדונות וחשבונות אלו. על פי ההגדרה, כל פיקדון שלגביו עברו 10 חודשים מיום שהתקבלה הוראה אחרונה מבעליו, הבנק נדרש ליצור קשר עם בעליהם סמוך למועד פרעונם.
נכון לתאריך 30.6.2020 קיימים במערכת הבנקאית כ- 539,000 חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה של יחידים, בסך מצטבר של כ- 6.8 מיליארד שקל. מזה, מספר חשבונות הבנק של נפטרים עומד על כ- 90,000 בסך מצטבר של כ- 1.7 מיליארד שקל.
לאור החשיבות הרבה בהשבת כספי פיקדונות ללא תנועה לבעליהם קובע הפיקוח על הבנקים כי הבנקים יהיו חייבים לאתר את בעלי הכספים האבודים, בין היתר על ידי הרחבת החיפוש אחר פרטי ההתקשרות של הלקוח ופנייה למרשם האוכלוסין על מנת לאתר את כתובתו. במסגרת ההוראה נדרש כל בנק לוודא קיומה של פונקציה ארגונית, שמתפקידה לוודא טיפול בפיקדונות ללא תנועה, וכן להגדיר את תפקידי ההנהלה הבכירה של הבנק והדירקטוריון בטיפול בפיקדונות ללא תנועה ובפיקוח ובקרה על עבודת הגורם האחראי על הנושא. בנוסף מפרטת ההוראה את הממשקים השונים שאמורים להיות בין הבנקים לאפוטרופוס הכללי.
המפקח על הבנקים, יאיר אבידן אמר עם פרסום הטיוטה, כי "הפיקוח על הבנקים מייחס חשיבות גבוהה לחיזוק ההוגנות במערכת היחסים בין הבנקים לבין לקוחותיהם, על מגוון השירותים שניתנים על ידם. ההוראה החדשה, מדגישה את חשיבות הטיפול של הבנקים בפיקדונות ללא תנועה וחשבונות של נפטרים, ומאפשרת שימוש במגוון כלים לאיתור הלקוחות, במטרה לסייע בהשבת כספים אבודים לבעליהם".
הפיקוח על הבנקים פועל לאפשר ללקוחות הבנקים לאתר, בקלות וללא עלות, פיקדונות ללא תנועה על שמם ומסייע ליורשים לאתר חשבונות בנק של נפטרים. האתר החדש מציג ללקוחות את שמות הבנקים בהם יש להם פיקדונות ללא תנועה ואינו מציג מידע אודות הסכומים בחשבון או בפיקדון – לצורך כך, ולצורך משיכת הכספים, על הלקוח לפנות לבנק ששמו ופרטי הקשר שלו עלו בתוצאת החיפוש. באותו אופן, "הר הכסף 2" מהווה גם כלי יעיל עבור יורשים לאתר חשבונות בנק של נפטרים ללא עלות. לאיתור פיקדונות ללא תנועה וחשבונות נפטרים יש להיכנס לאתר 'הר הכסף 2'.
המפקח על הבנקים, יאיר אבידן אמר כי "הלקוחות מוזמנים להמשיך ולנצל את הכלי הידידותי שפותח עבורם ולהיכנס לאתר האינטרנט 'הר הכסף 2' על מנת לבדוק, ללא עלות ובצורה קלה ופשוטה, האם קיימים על שמם פיקדונות ללא תנועה ולסייע ליורשים לאתר חשבונות בנק של נפטרים".