כך ישפיע ההסכם בדובאי על הכיס של כולנו

שורה של מוצרי מזון ועוד יקבלו אפשרות תחרות והורדת מחירים בזכות הסכם הסחר החופשי עם האמירויות שנחתם הבוקר בדובאי | מעל ל-96% משורות המכס על יבוא לישראל יקבלו הטבת מכס | ההסכם צפוי להגדיל את הסחר בין המדינות במאות מיליוני דולרים | במקביל, גם מעל ל- 96% מפרטי המכס הנסחרים בין המדינות ומיוצאים לאיחוד האמירויות, יקבלו הטבות מכס

הבורג' חליפה | מקור: pixabay

הסכם היסטורי בין ישראל ואיחוד האמירויות הערביות נחתם הבוקר בדובאי – אזור סחר חופשי. שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ושר הכלכלה האמירתי, עבדאללה בין טוק אל מארי חתמו הבוקר על ההסכם בדובאי.

ההסכם, שהינו מקיף, משמעותי ופורץ דרך, צפוי להגדיל את הסחר בין המדינות, בסחורות ובשירותים, להגדיל את היצוא הישראלי לאיחוד האמירויות ולהעניק פטור ממכס באופן מיידי או הדרגתי על 96% מהסחר בין המדינות: מזון, חקלאות, קוסמטיקה, ציוד רפואי, תרופות ועוד

כן כולל ההסכם סוגיות רגולציה ותקינה, מכס, שת"פ, רכש ממשלתי, סחר אלקטרוני ושמירה על זכויות קניין רוחני

 שרת הכלכלה והתעשייה, האלופה (במיל') אורנה ברביבאי: "זהו אירוע בעל חשיבות היסטורית ליחסים הכלכליים בין מדינת ישראל לבין איחוד האמירויות הערביות – הסכם סחר חופשי ראשון עם מדינה ערבית –  הסכם הסחר החופשי עליו חתמנו הבוקר צפוי לחזק את הסחר בין המדינות, להסיר חסמים ולקדם הזדמנויות ושותפויות עסקיות חדשות, שיהוו בסיס איתן לדרכנו המשותפת.

אני מבקשת להודות למינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אשר ניהלו מו"מ מקצועי בקצב מואץ, לראש הממשלה ולשר החוץ על מעורבותם האישית בקידום הישג חשוב זה"

כבוד שר הכלכלה האמירתי, עבדאללה בין טוק אל מארי: "בהתאם להנחיות הנהגתנו, איחוד האמירויות ממשיכה לנקוט בצעדים נועזים קדימה כדי לקדם את הכלכלה שלנו ולשפר את מעמדנו כמרכז אזורי למסחר, השקעות ותעשיות העתיד. הסכם הסחר עם ישראל ייצור פרדיגמה חדשה באזור. הסכם זה עתיד להאיץ את הצמיחה הכלכלית ולחזק את האמונה המשותפת שהדרך היחידה לבנות כלכלות עמידות וברות-קיימא בעולם המורכב היא ביחד. הסכם זה גם מסמל משהו גדול מעסקים: החשיבות של בניית שותפויות משמעותיות. ההסכם שלנו יכול להוכיח לאומות וממשלות ברחבי העולם ששיתוף פעולה ודיאלוג הם הדרך הטובה ביותר להפוך אתגרים להזדמנויות"

 שר המדינה לסחר חוץ של איחוד האמירויות, ד״ר ת׳אני אל זיודי ברך על ההסכם: "מאז כינון הקשרים הדיפלומטיים בין איחוד האמירויות וישראל בשנת ,2020 החל עידן חדש של סחר והשקעות באזורנו. ההסכם המקיף בין המדינות עתיד להאיץ את הפעילות הכלכלית אף יותר, ויתרה מכך, ייצור הזדמנויות למחקר ופיתוח, כמו גם השקעות חדשות בתחומי הטכנולוגיה החקלאית, האנרגיה המתחדשת וטכנולוגיות מתקדמות – תחומים בעלי חשיבות לשתי המדינות. לאורך כל 18 החודשים האחרונים, הוכחנו מה ניתן להשיג כאשר מניחים בצד את המחלוקות והשוני. אנו מוכנים כעת להישען על היסודות הללו ולקדם עידן חדש של הזדמנויות ויזמות עבור אזרחנו, לבסס יחסים של כבוד הדדי, סובלנות, שיח פתוח וכנה ואחדות מחשבה ופעולה. אין לנו ספק כי הסכם זה יסלול את הדרך לעידן חדש של כלכלה משגשגת באזורנו"

רגע כלכלי היסטורי 

הסכמי אברהם, אשר נחתמו בחודש ספטמבר 2020, ביססו את היחסים הדיפלומטיים בין מדינת ישראל לאיחוד האמירויות הערביות. כשנה לאחר מכן, בחודש נובמבר 2021 החל המשא ומתן על הסכם סחר חופשי בין הצדדים אשר הגיע לסיומו ב-1 באפריל 2022.

השלמת המו"מ הינה רגע היסטורי. דיוני המו"מ נמשכו כחמישה חודשים. בראש המשא ומתן עמד אוהד כהן, ראש מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, צוות המו"מ כלל נציגים ממשרדי הכלכלה והתעשייה, החוץ, החקלאות, מינהל המכס ברשות המיסים ומשרד המשפטים.

אמש, יומו הרשמי הראשון של ביקורה (שני 30.5), נפגשה השרה עם שר התעשייה והטכנולוגיות המתקדמות ד"ר סולטן אל ג'אבר (Dr Sultan bin Ahmed Al Jaber) וחתמה עמו על מזכר הבנות לשיתוף פעולה בתעשייה וייצור מתקדם. כן מקיימת השרה סדרת פגישות עם שרים ובכירי ממשל, גורמים בקהילה היהודית, בכירי תעשייה ישראליים ומקומיים וביקורים במוקדי פעילות עסקית אמירתייםאת ביקור השרה וצוותה מלווה שגריר ישראל באמירויות, מר אמיר חייק.

היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות טומנים בחובם פוטנציאל כלכלי רב במגוון תחומים, בין היתר בשל הקירבה הגיאוגרפית והתרבותית בין העמים וכן, בשל מאפייניה הייחודיים של איחוד האמירויות, שהינה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם הערבי (אחרי ערב הסעודית) ושוק המייבא בהיקף של מאות מיליארדי דולרים, עם משקל גדול למוצרי טכנולוגיה ופתרונות מתקדמים בהם לישראל יש יתרון יחסי.

מאז כינון הסכמי אברהם, גדל משמעותית הסחר בסחורות בין איחוד האמירויות הערביות לבין ישראל והגיע בשנת 2021 להיקף של כ-885 מיליון דולר. הסחר כולל יהלומים, מיכון ומכשור חשמלי, אלקטרוניקה, כלי תחבורה, תכשיטים, מינרלים ושמנים. במינהל סחר חוץ שבמשרד הכלכלה והתעשייה מציינים כי מאז כינון היחסים באוגוסט 2020 הגיע היקף הסחר בסחורות בין המדינות לכמיליארד דולרים.

עם כניסתו של ההסכם לתוקף, הוא עתיד להביא להפחתות מכסים הדדיות על מרבית המוצרים, המיובאים והמיוצאים, לצד שיפור והקלה בסחר. בצד היצוא צפוי ההסכם להעניק לחברות הישראליות יתרון תחרותי ולהקל על פעילות אנשי עסקים בשוק האמירתי ובכך לחזק את הייצוא הישראלי ולהגדיל את הצמיחה במשק. לצד זאת, בצד היבוא, ההסכם יסייע בהפחתת יוקר המחיה על ידי הורדת עלויות בייבוא לישראל. על פי הערכות מינהל סחר חוץ ההסכם צפוי להגדיל את היקף הסחר בין הצדדים במאות מיליוני דולרים כבר בשנים הראשונות לחתימתו.

יתרונות מרכזיים של הסכם הסחר החופשי עם איחוד האמירויות הערביות

  • ההסכם צפוי להגדיל את הסחר בין המדינות במאות מיליוני דולרים.
  • יצוא – מעל ל- 96% מפרטי המכס הנסחרים בין המדינות ומיוצאים לאיחוד האמירויות, יקבלו הטבות מכס. 82% מפרטי המכס ירד הפטור מידית לאפס (6458 שורות מכס) ועוד 14% ירד באופן הדרגתי ל-0 תוך 3 שנים (283 שורות מכס) או 5 שנים (824 שורות מכס). 2% נוספים מהפריטים (152 שורות מכס) בספר המכס קיבלו הטבה בשיעור המכס. בין היתר ירדו המכסים על כימיקלים, דשנים, מוצרי קוסמטיקה, מוצרי פלסטיק, מוצרי קרמיקה, תכשיטים ויהלומים,  מכונות ורכיבים אלקטרונים וציוד רפואי וכן ירקות ופירות, מיצים, זרעים, מוצרי בשר ודגים ועוד (דוגמאות בהמשך).
  • יבוא – מעל ל-96% משורות המכס (8602) של ישראל יקבלו הטבת מכס. 72% ירד בפטור מידי לאפס (6453 שורות מכס) ועוד כ-21% ירד באופן הדרגתי תוך 3 (514 שורות מכס) או 5 שנים (1345 שורות מכס) לאפס. הנחות בשעורי מכס ומכסות ניתנו לעוד 3% מהפריטים (290 שורות מכס). בין המוצרים אשר קבלו הטבות משמעותיות ביבוא מאיחוד האמירויות לישראל ניתן למצוא: תרופות, מוצרי פלסטיק וגומי, קרמיקה, מכונות ורכיבים אלקטרונים, כבלים מוליכים, תכשיטים וכלי רכב וכן בשר ומוצריו (דוגמאות בהמשך).
  • קידום הסחר בשירותים בין המדינות על ידי הבטחת ודאות רגולטורית בתחומים כגון סחר אלקטרוני, שירותים מקצועיים ועסקיים, שירותי הפצה (סיטונאות וקמעונאות), מחשוב ועוד.
  • הגנה על זכויות הקניין הרוחני, פטנטים וזכויות יוצרים – הצדדים הגיעו להסכמות חיוניות לצמיחה בסקטורים שונים כדוגמת חקלאות והייטק בהיבטים של פטנטים וזכויות יוצרים. כמו כן, הצדדים הסכימו להגביר את שיתוף הפעולה בתחום, לרבות באכיפת זכויות.
  • רכש ממשלתי – הצדדים העניקו באופן הדדי לספקים וחברות גישה לשוק הרכש הממשלתי ופתחו את האפשרות להשתתף במכרזי רכש ממשלתי אשר מפרסמים משרדי ממשלה בשתי המדינות. במכרזים מסוימים ספקים משתי המדינות יוכלו להשתתף במכרזי רכש ממשלתי בתנאים שווים לאלו המוענקים לספקים מקומיים.
  • עסקים קטנים ובינוניים – תחום חדש הנכלל בהסכמי אזור סחר חופשי מודרניים. הצדדים סיכמו לקדם שיתוף פעולה הכולל זיהוי של דרכים לסייע לעסקיים קטנים ובינוניים וניצול הזדמנויות מסחריות המוענקות על ידי הסכם.
  • במסגרת ההסכם תוקם ועדה משותפת דרכה יתקיים שיח רציף בין הצדדים בנושאים כלכליים ותספק פלטפורמה לדיון בחסמי סחר ובקשות מהתעשייה.

 

דוגמאות להטבות שיכללו בהסכם:

יצוא מישראל לאיחוד האמירויות

שיעור ההוזלה ביצוא לאיחוד האמירויותמוצר
המכס עבור מרבית סוגי הדשנים ירד מ- 5% ל- 0% עם כניסת ההסכם לתוקףדשנים
המכס עבור מרבית מיצי הפירות ירד מ- 5% ל- 0% עם כניסת ההסכם כך גם באשר לזרעים, דבש, מוצרי בשר ודגים, פרחים וצמחי נוי, ירקות קפואים, תבלינים.

 

מזון
המכס ירד מ- 5% ל- 0% כל המוצרים קיבלו הטבות מכס מרביתם ירדו בתוך חמש שנים מכניסת ההסכם לתוקף (הורדה לינארית)פלסטיק ומוצריו
מרבית המוצרים המכס ירד מ- 5% ל- 0% חלקם באופן מידי וחלקם תוך חמש עד שלוש שנים מכניסת ההסכם לתוקף (הורדה לינארית)תכשיטים יהלומים ואבני חן
המכס ירד מ- 5% ל- 0% עם כניסת ההסכם לתוקףציוד רפואי

יבוא מאיחוד האמירויות לישראל

שיעור ההוזלה ביבוא לישראלמוצר
ניתנה מכסה פטורה ממכסביצי מאכל
המכס ירד מ- 7% ל- 0% בתוך חמש שנים מכניסת ההסכם לתוקף (הורדה לינארית)שמן קנולה
פטור מלא או מכסה פטורה ממכס על בשר ומוצריו, סוגים שונים של גבינות, פרחים וצמחי נוי, חלבה, שוקולד, אגוזים, פירות יבשים, תבלינים ועוד.מזון
המכס ירד מ- 12% ל- 0% בתוך שלוש עד חמש שנים מכניסת ההסכם לתוקף (הורדה לינארית)תרופות
המכס ירד מ-5 ₪ ל-2.5 ₪ לק"גזני תמרים
המכס עבור מרבית המוצרים ירד מ- 12% ל- 0% עם כניסת ההסכם לתוקףפלסטיק ומוצריו
המכס ירד מ-12% ל-0% באופן מידי והדרגתי עם כניסת ההסכם לתוקף (הורדה לינארית)דשנים

 

כתיבת תגובה