בימים האחרונים הופצו מסרונים זדוניים על ידי איראן וחיזבאללה שקראו למקבלי ההודעות בין היתר לרדת למקלטים | 5 המלצות של מערך הסייבר הלאומי לאור המצב הביטחוני | הנושא עצמו נמצא בחקירה כדי לבלום את התופעה שהבעיתה אזרחים רבים
אהרון סוויסה 23.09.2024מסרונים זדוניים שהופצו בימים האחרונים קוראים לאזרחים להיכנס למרחב המוגן או למקלטים וכמו כן, כללו הודעות הפחדה ישירות. במשרד התקשורת מציינים כי במקרה ובו קיים חשש למסרון לא לגיטימי יש לבצע בדיקת זהות השולח – בירור האם השם או המספר מוכרים לכם, לצד בירור האם הכתובת המופיעה בקישור בתוך המסרון מוכרת לכם.
כמו כן, אם המסרונים מכילים הנחיות לביצוע פעולה מצד המקבל כגון – החלפת סיסמא, מסירת פרטי הסיסמא או בקשה מכם לעדכון פרטים אישיים. אם קיים חשש כי הבקשות לא לגיטימיות הינכם מתבקשים לא ללחוץ על הקישור המופיע במסרון.
שימו לב אם שפת ההודעה עילגת, כתובה בשגיאות כתיב וסימנים וכמובן עצרו את שרשרת ההפצה: אין להעביר קישורים לא בטוחים.
מקור ההודעות הללו, ככל הנראה הינו מחיזבאללה או ייתכן אף מאיראן, כך מעריכים בישראל.
במערך הסייבר הלאומי מחדדים עוד:
הימנעו משיתוף מידע רגיש – שעלול לסייע לאויב, כגון מיקומי כוחות, תמונות של נזקים, או תנועות צבא. זה חל גם על וואטסאפ וגם על רשתות חברתיות.
היזהרו מהשפעה זרה וממידע כוזב – מדינות אויב וארגוני טרור משתמשים במידע מטעה במטרה להשפיע על דעת הקהל ולפגוע בחוסן הלאומי. לפני שיתוף ידיעה, עצרו ובדקו: מהו מקור הידיעה? האם המידע אמין ומופיע במקורות רשמיים נוספים? האם מדובר בעובדה או דעה? בדקו גם אם ההודעה מנוסחת בצורה שמעוררת רגשות עזים או הופצה פעמים רבות. שימו לב כי לעיתים מדובר בתוכן ישן שהוצא מהקשרו.
אבטחת מצלמות פרטיות – מצלמות אבטחה ביתיות עלולות לשמש את האויב לצורכי ריגול, גם אם המצלמה פונה החוצה אל הכביש. מומלץ לשנות את שם המשתמש והסיסמה של המצלמה, לוודא שהמוצר מעודכן בגרסאות האבטחה האחרונות, ולנתק את המצלמה כשאינה בשימוש. אם אפשרי, הפעילו אימות דו-שלבי באפליקציית הניהול של המצלמה.
חיזוק הגנה על הרשתות החברתיות והוואטסאפ – היזהרו במיוחד מהודעות המבקשות מכם קוד אישי או הודעות המודיעות כי הרשת החברתית שלכם עומדת להיחסם. זה ניסיון לפרוץ לכם. בצעו עוד היום אימות דו-שלבי בכל הרשתות החברתיות והוואטסאפ שלכם – זה מעניק הגנה מפני 90% מהפריצות.
ערנות להודעות הפחדה – בתקופה זו היו זהירים במיוחד כלפי הודעות חשודות וכן משיחות טלפון מחו"ל המכילות איומים. אל תלחצו על קישורים לא ידועים, חסמו את המספר השולח, ודווחו למוקד 119 של מערך הסייבר.