פחות הכנסות – יותר הוצאות • נתוני משרד האוצר לחודש ינואר האחרון מעלים תמונה מטרידה • איך זה מסתדר עם דברי שר האוצר שהכריז על עמידה ביעדי הגרעון, ואיזה צעדים ננקטים על מנת לצמצם את הגירעון? • ההכנסה הבולטת: מס הסיגריות והדלק • כלכלה בהאטה
יוני קדם 12.02.2019
ההוצאות גדלו מעל ומעבר לתחזית. השר כחלון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90 'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!
זאת, למרות הצהרות שר האוצר כי הגרעון לא יעבור את ה-3%. במשרד האוצר צפו בחודש האחרון כי במידה והממשלה לא תנקוט צעדי התכנסות, יעמוד הגרעון ל-2019 על 3.6% מהתל"ג, שהם קצת יותר מ-50 מיליארד ש"ח.
כאשר מסתכלים על נתוני החודש האחרון, עולה כי רק בינואר הסתכם הגרעון הממשלתי ב-800 מיליון ש"ח. מדובר בסכום חסר תקדים, שכן בדרך כלל בחודש ינואר אין עודף הוצאה אלא עודף הכנסה.
במשרד האוצר אומרים כי הם פועלים במספר כלים על מנת לצמצם את הגירעון הגדול, כאשר הם מזכירים את הנפקת אגרות החוב של ישראל בסך של 2.5 מיליארד אירו שהתבצעה בחודש האחרון, ובסך הכל הגיעו גיוסי ההון נטו בחו"ל לטובת המדינה, לסכום של 10.1 מיליארד ש"ח.
דרך נוספת היא גיוס הון מקומי (אגרות חוב שאינן במטבע חוץ) שמסתכם ב-5.7 מיליארד ש"ח נכון לינואר 2019. יתרות הממשלה בבנקים כתוצאה מהפעילות לכיסוי הגרעון עלו בלמעלה מ-15 מיליארד שקלים.
וכמה המדינה הוציאה בינואר האחרון? סך ההוצאות של הממשלה הסתכמו ב-30.8 מיליארד ש"ח נכון לינואר 2019. כאשר הסכום מתחלק כדלהלן: הוצאות משרדי הממשלה עמדו על 26.4 מיליארד ש"ח. תשלומי הריבית על החוב הממשלתי הסתכמו ב-4.3 מיליארד ש"ח, ופרעון קרן וריבית למוסד לביטוח לאומי הסתכמו ב-100 מיליון ש"ח.
בשנה שעברה, עמדו כלל הוצאות הממשלה לינואר על 25.6 מיליארד שקלים בלבד, לעומת 30.8 השנה הזו, מה שמראה לנו עליה של למעלה מ-20% לעומת ינואר הקודם. אגב, התכנון המקורי של התקציב ל-2019 תכנן עליה של 5.2% בלבד מינואר הקודם, אך בשורה התחתונה ההוצאות קפצו, ועל כך נרחיב בהמשך.
וכמה הכניסה קופת המדינה בינואר? בתקציב 2019 המקורי תוכננה הכנסה כוללת בסך 356.7 מיליארד ש"ח, כאשר 323 מיליארד אמורים להגיע ממסים, והשאר מהכנסות אחרות. בינואר הנוכחי הכניסה הממשלה בפועל 30 מיליארד ש"ח בלבד, קיטון נומינלי של 0.7%- לעומת הכנסות ינואר שעבר.
בפרמטרים מסוימים עלה שיעור ההכנסה של הממשלה, אולם כאמור בשורה התחתונה היא הכניסה פחות מאשר בינואר שעבר, זאת למרות שהוצאות הממשלה לינואר השנה עברו גם את תחזיות הממשלה עצמה.
שני נתונים מעניינים מהכנסות הממשלה בחודש ינואר הם ההכנסה מהמס על הדלק, שהסתכמה ב-1.45 מיליארד ש"ח נכון לינואר 2019, וההכנסה מהמס על הסיגריות שעמדה על 43 מיליוני שקלים בחודש האחרון.
בשורה התחתונה, הוצאות המדינה גדלות בצורה חדה, בעוד ההכנסות נשארות פחות או יותר באותו שיעור. כלכלת בחירות? במשרד מבקר המדינה אמורים לבדוק את החריגות התקציביות ולבדוק האם ההחלטות אודותן התקבלו כשורה.



