המאבק של יו"ר ש"ס אריה דרעי להבטחת כרטיסי המזון למשפחות נזקקות נתקל בעיכובים רבים, ועתה, החשש הוא שבגלל דחיית הדיון בבג"ץ לדצמבר, רוב התקציב יתאדה | הממשלה אישרה להעביר 90 מיליון ש"ח למשרד הרווחה – יתרת התקציב המיועד לעשרות אלפי משפחות נזקקות – בסכנה | ביזנעס עם פרטי הפלונטר
אהרון סוויסה 24.11.2024המשבר המתגלגל סביב מפעל כרטיסי המזון, שהיווה את אחד ההישגים המשמעותיים של ש"ס בהסכמים הקואליציוניים: הממשלה אישרה היום (א') את המלצות הצוות הבין-משרדי לחלוקה שוויונית של כרטיסי המזון, אך בשל לוחות הזמנים הצפופים קיים חשש כבד שרוב התקציב ירד לטמיון.
התקציב הנוכחי, בסך 390 מיליון ש"ח, מורכב מ-300 מיליון שקלים, שהיוו 'כסף חדש' וייעודי לשנת 2024, ועוד 90 מיליון שקלים כעודפים, שנותרו משנת 2023. זאת בהשוואה ל-400 מיליון שקל שחולקו בשנה שעברה במסגרת התוכנית שיזם יו"ר ש"ס אריה דרעי. גורמים במשרד הפנים אמרו ל'ביזנעס' כי "בשנה שעברה חולקו 400 מיליון שקל, אך השנה – רוב התקציב בסכנה". מדוע? ההסבר בהמשך.
מנגנון כרטיסי המזון עובד כך: כל משפחה זכאית מקבלת כרטיס מגנטי הדומה לכרטיס אשראי, הטעון בסכום חודשי המיועד לרכישת מוצרי מזון בלבד. הכרטיס מכובד ברשתות השיווק הגדולות, בחנויות מכולת ובמרכולים שכונתיים, ומאפשר רכישת מוצרי יסוד כמו לחם, חלב, ביצים, ירקות ופירות.
בשנה שעברה התבססה החלוקה בעיקר על קריטריון של הנחה בארנונה של 70% ומעלה. אולם בעקבות עתירות לבג"ץ מצד התנועה לאיכות השלטון ועמותת חדו"ש, שטענו כי הקריטריונים מפלים ומעניקים העדפה לציבור החרדי, נדרש משרד הפנים לשנות את אופן החלוקה.
על פי התוכנית החדשה שאושרה היום בממשלה, 90 מיליון ש"ח יועברו למשרד הרווחה להרחבת מעגל מקבלי הסיוע מ-26 אלף ל-46 אלף משפחות. מתוך הסכום, 60 מיליון ש"ח יוקדשו להגדלת המיזם לכלל האוכלוסייה, 30 מיליון ש"ח ימוקדו באוכלוסייה הערבית ואילו יתרת הסכום, 210 מיליון ש"ח, תחולק באופן שוויוני בין כל הזכאים.
אולם כאן מתעוררת הבעיה המרכזית: למרות שהממשלה אישרה את התוכנית החדשה, בג"ץ קבע את הדיון בנושא רק ל-9 בדצמבר. יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, פרופ' רוני סטריאר, הזהיר כי העיכוב עלול לגרום לאובדן התקציב כולו. "חבל יהיה אם הכסף לא יחולק", הדגיש סטריאר, שהיה בעבר מבקר חריף של אופן החלוקה, אך עתה בירך על הקריטריונים החדשים והמשופרים.
אנשי מקצוע בתחום הביטחון התזונתי הזהירו, כי גם אם בג"ץ יאשר את התוכנית בדצמבר, יישאר זמן קצר מאוד עד סוף השנה לחלק את הכספים. במצב כזה, קיים חשש ממשי שהתקציב יחזור לאוצר המדינה.
שר הפנים משה ארבל אישר את השינויים המוצעים, כולל את ההחלטה המשמעותית שמשנת 2025 כל הטיפול בביטחון תזונתי יעבור למשרד הרווחה בראשות השר יעקב מרגי. עם זאת, טרם פורסמו פרטי התקציבים הקואליציוניים לשנת 2025, כך שלא ברור מה יהיה היקף התקציב שיוקצה לנושא.
נתוני הביטוח הלאומי מדגישים את חומרת המצב: כמעט שליש (31%) מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מחוסר ביטחון תזונתי. בקרב משפחות חרדיות ברוכות ילדים, המצב חמור במיוחד בשל העלויות הגבוהות של כלכלת המשפחה.
במשרד הרווחה הדגישו כי העברת 90 מיליון השקלים אליהם תאפשר להתחיל מיד בהרחבת מעגל מקבלי הסיוע, אך גורמים במשרד הביעו דאגה לגבי גורל יתרת התקציב הגדול שתלוי בהחלטת בג"ץ. בינתיים, אלפי משפחות ממתינות בדאגה להכרעה שתקבע אם יוכלו להמשיך ולקבל את הסיוע החיוני.