בניגוד לאינטואיציה הטבעית – תכנון מהלכים עסקיים מתחיל דווקא מהסוף להתחלה: מהגדרת החזון והיעדים שמהם נגזרות המשימות לאחור, אל ההתחלה • עופר נחשון מסביר כיצד כבר בהגדרת החזון והיעדים של העסק – נשקול באופן ריאלי את הדברים
עופר נחשון 15.07.2021אנו עומדים לקראת סופה של השנה הנוכחית, תשפ"א, ולקראת פתיחתה של השנה הבאה. בעל עסק הרוצה להצליח טוב יעשה אם יתכנן את מהלכיו לפחות שנה אחת מראש. על התכנון השנתי להיות נגזרת של התכנון האסטרטגי לחמש השנים הבאות, עם השלכות טקטיות התלויות בעונות השנה, וכד'. בעלי עסקים גדולים ומורכבים מתכננים את עסקיהם אף שנים רבות מראש. לצה"ל למשל יש תוכניות פיתוח והתחמשות לשנים רבות קדימה!
בניגוד לאינטואיציה הטבעית של תכנון קדימה, מן ההתחלה לסוף, תכנון מהלכים עסקיים מתחיל דווקא מהסוף; מהגדרת החזון והיעדים שמהם נגזרות המשימות לאחור, להתחלה. בהגדרת החזון והיעדים של העסק יש לשקול באופן ריאלי את הדברים הבאים:
- הגדרת קהל היעד של העסק
- הבידול של העסק על פני מתחריו
- ההזדמנויות הצפויות מפעולות יזומות שהעסק יכול לבצע
- מצב השוק
- כושר הייצור של העסק
- מצבו הפיננסי של העסק
- איכות כוח האדם של העסק; בראש ובראשונה – איכות מנהליו
לאחר הגדרת החזון והיעדים שיש לממש בדרך להגשמה, יש לגזור לאחור פעולות מעשיות להשגת כל יעד בזמנו. יש לבחון בכל פעולה ופעולה את אותם המרכיבים שציינו בהגדרת החזון (קהל היעד, בידול, ההזדמנויות הצפויות, מצב השוק, כושר הייצור, המצב הפיננסי, איכות כוח האדם), ולהוסיף להם זמן מוגדר לביצוע, תקציב מוגדר ומפורט, בעלי סמכות ואחריות לביצוע, ונהלים כיצד לטפל במשברים שלבטח יצוצו. מאוד חשוב לתכנן גם תוכניות חלופיות (plan B) לצמתים חשובים בדרך להגשמת היעד.
יש שני מרכיבים קריטיים בתוכנית העסק שאינם מוצאים ביטוי בכתיבתה, אך הם מהווים תנאי להצלחתה: נחישות וגמישות. נחישות של האופי וגמישות של התבונה. כל עסק מלווה במהלך קידומו במשברים המערערים את עצם יכולתו להשיג את מטרותיו, ואת צדקת הדרך שבחר ללכת בה. אחד הדברים המבחינים בין עסקים מצליחים לבין אלו שאינם מצליחים הוא היכולת לא לסוג לאחור חרף המשברים, יחד עם ההבנה, בעת הצורך, כי אין מנוס מלשנות כיוון.
כבר במהלך התכנון האסטרטגי של העסק יש לקחת בחשבון את המשברים העלולים להתרחש, ולקבוע כללים ברורים מתי ובאילו מצבים יש לבחון מחדש את מהלכי הפיתוח ולשקול הפעלת תוכנית חלופית, ואולי אפילו נסיגה דרמטית יותר. מעבר לנקודות אלו, יש לדבוק במטרה בנחישות וללא מורא. גם בעל עסק שכישוריו והשכלתו בינוניים, אך רוחו נחושה ותפיסת המציאות שלו גמישה, יצליח.
ביטוי מדהים לנחישות הרוח ולגמישות התבונה שהובילו לבדן לניצחון על הצבא הגרמני אפשר למצוא בנאומו של וינסטון צ'רצ'יל לפרלמנט הבריטי שלושה ימים לאחר מינויו לראש ממשלת בריטניה ("נאומים ששינו את העולם", עמ' 96, בעריכת אורן נהרי):
"אחזור לפני בית הנבחרים מה שאמרתי לשרים שהצטרפו לממשלה: לא אוכל להציע דבר מלבד דם, עמל, דמעות ויזע. צפויה לנו תלאה קשה שבקשות. לפנינו חודשים רבים, רבים ביותר, של מאבק וסבל… איננו יודעים עדיין מה יקרה בצרפת, או האם ההתנגדות הצרפתית תהיה ממושכת; הן בצרפת והן באימפריה הצרפתית מעבר לים… יתנהלו ככול שיתנהלו העניינים בצרפת … אם נדרש עתה לסבול כפי שסבלו הם (הצרפתים), נחקה את אומץ ליבם, ואם הניצחון הסופי יגמול לנו על עמלנו, יחלקו הם איתנו את ההישגים".
וכך אכן היה.
הכישורים הנדרשים לניצחון במלחמה בין אומות, נדרשים להצלחה במלחמת הקיום הפרטית של כל אחד ואחד מאיתנו.
הכותב הוא מנכ"ל "מלאכת מחשבת יזום ואסטרטגיה", ומחבר הספר "להבקיע מאה שערים"