ליצמן: "הבנייה תניע הכלכלה; לצערי הממשלה לא חושבת כך"

על רקע הנתונים על ההשפעה ההולכת וגוברת של משבר הקורונה על ענף הבנייה: לראשונה זה שנים התכנסה בכנסת השדולה לקידום ענף הבנייה והתשתיות • ח"כ משה אבוטבול: "אם ראשי ערים לא יקצו 10% לדירות לחרדים, מצוקת הדיור תחריף" • שר הבינוי והשיכון לשעבר, ח"כ יעקב ליצמן: "הבניה היתה הדבר הראשון שהיה צריך לדחוף את הכלכלה. הממשלה לצערי, לא רואה את זה ככה"

יעקב ליצמן בטקס כניסתו למשרד השיכון | צילום: חורחה נובומינסקי

לאחר שנים שבהן לא פעלה בכנסת שדולה לקידום הבנייה והתשתיות, התכנסה היום (ג') שדולה לתחום זה. הקמתה מחדש של השדולה לקידום ענף הבנייה והתשתיות בישראל היא יוזמה של חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, שענתה לבקשתה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ ונציגים נוספים של הענף, לקיים שדולה זו על רקע הנתונים הקשים על הענף בעקבות משבר הקורונה. שאשא ביטון ששימשה שרת בינוי ושיכון ועומדת כיום בראש ועדת הקורונה בכנסת, ליוותה את הענף גם בפרוץ מגפת הקורונה ומכירה לעומק את הכשלים איתם הענף מתמודד כעת.

בשדולה שהתקיימה היום (שלישי) בכנסת והועברה בזום, בהובלת ח"כ שאשא ביטון (ליכוד) השתתפו חברי כנסת מכל סיעות הבית, בהם: יעקב ליצמן (ש"ס), ניר ברקת (ליכוד), יעקב טסלר (יהדות התורה), משה אבוטבול (ש"ס), הילה שי וזאן (כחול לבן), משה ארבל  (ש"ס), אלכס קושניר (ישראל ביתנו),  אריאל בוסו (ש"ס), עופר כסיף (הרשימה המשותפת), ינון אזולאי (ש"ס), אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת), עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת), יצחק פינדרוס (יהדות התורה), יבגני סובה (ישראל ביתנו). בישיבה השתתפו גם נציגי הפקידות הבכירה במשרד הבינוי והשיכון, לצד בכירים מענף הבנייה והתשתיות ובראשם נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מנכ"ל ההתאחדות, אמנון מרחב ונציגי חברות בנייה מכל הארץ, כל הגדלים וכל התחומים.

ראשי התאחדות הקבלנים בוני הארץ הציגו לחברי השדולה תוכנית להאצת ענף הבנייה אשר הוצגה גם לשר האוצר ולבכירי משרדו בשבוע שעבר. התוכנית כוללת שורה ארוכה של צעדים ולכל צעד הוצגו עלויות הכרוכות בביצועו וההכנסה הצפויה ממנו למדינה (ניתן למצוא במצגת המצורפת). כמו כן, הוצג מתווה שמציעה ההתאחדות לכנסת לקדם יחד עם הממשלה לצורך קליטת עשרות אלפי עובדים חדשים מקרב מפוטרי הקורונה.

הקמתה מחדש של השדולה בעת הזו היא תוצאה של שורת נתונים חמורים שפרסמה המדינה בחודש שעבר אודות הסיכון להידרדרות מסוכנת של מצב ענף הבנייה והתשתיות כבר בשנה הבאה. הנתונים כללו: ירידה בקצב התחלות הבנייה, שלפני הערכת התאחדות הקבלנים בוני הארץ תגרום לאובדן של כ-19 מיליארד שקל בשנה מהכנסות המדינה וחיסול של מעל 55,000 משרות; אובדן כעשרה מיליון ימי עבודה; צמצום בהכנסות משיווק קרקעות מדינה בהיקף כ-8.5 מיליארד שקל ועוד.

נושא מרכזי שהציגו הקבלנים לחבר הכנסת בתוכנית הוא מצוקת כוח האדם בענף הבולטת לאור האבטלה הגואה במשק. כך, בעוד שבמשק ישנה אבטלה בהיקף היסטורי, בענף הבנייה דווקא זקוקים למאות לעשרות אלפי עובדים. ענף הבנייה מסוגל לקלוט עוד כ-102,000 עובדים בעבודות השונות בענף. באמצעות תוכניות ההכשרה השונות לענפי הבנייה ומקצועות הליבה מסוגלת המדינה ליצור רווח מידי של כ-700 מיליון שקל מוויתור דמי אבטלה וחל"ת, וכ-16 מיליארד בכל שנה בהמשך.

חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון מסרה: "החלטתי להוביל את הקמתה של השדולה מאחר ואני מבינה את הסיכון בכך שענף הבנייה יכנס למשבר. אני מודה לחברי הכנסת הרבים שהצטרפו ומבינים כמוני שזהו ענף משפיע מאוד על מצב הכלכלה וחשוב שכל החברים פה ישלבו ידיים ויפעלו להגן עליו ולחזק אותו. זהו הדיון הראשון של השדולה ואנו רצינו לשים את המשבר בענף על סדר היום. זה לא רק משבר בנולד בגלל הקורונה אלה היה קיים מזמן. מתוך הדברים שעלו נטפל בתחילה בצורך בקידום בניית תשתיות, זהו צורך מוסרי, נושא ההתחדשות העירונית שהוא המשימה הלאומית הבאה, שרווי בהיבטים חברתיים צריך להיות מטופל. נעסוק בעידוד בנייה בפריפריה ובעידוד הוצאת מכרזי קרקע ומקווים שיהיה תקציב בישראל כבר, שיאפשר זאת. הייתי צריכה להתחיל בפישוט הבירוקרטיה, אני ארתם לזה".

ח"כ יעקב ליצמן אמר בשדולה: "הבניה היתה הדבר הראשון שהיה צריך לדחוף את הכלכלה. הממשלה לצערי, לא רואה את זה ככה. התחלתי לעשות דברים אך פרשתי ואני לא מתחרט על זה. פרשתי לא מפני שאני לא חושב שזה מעניין וחשוב. הממשלה מחזיקה המון דירות ריקות. היום כשהולכים לבנות זה לוקח ארבע שנים. דירות ריקות יש בעיקר בפריפריה שזמן הנסיעה ממנה תקצר בשעה בשנים האחרונות. הממשלה צריכה להשקיע בשיכון ובינוי ובעמידר. יש דברים שיש לתקן, אני התחלתי בזה". ליצמן התייחס גם לתוכניתו לקידום דיור בפריפריה ואמר: "התוכנית התחילה ונמשיך בה במקומות נוספים בפריפריה. אציין שהעובדה שהתפטר לאחרונה המנהל רשות מקרקעי ישראל עלולה לעכב את זה".

כלי ליציאה מהמשבר

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו אמר לחברי הכנסת: "אנחנו בצניחה חופשית של היקף הבניה, ונסיים את השנה סביב התחלת בנייה של 30 אלף דירות בלבד לעומת 70 אלף שהמשק צריך. זה פער עצום. אם זה לא מספיק, אנו עדים לצניחה בפעילות רשות מקרקעי ישראל שמכרה קרקע רק ל-7,000 דירות השנה – ככה נראה אסון חברתי בהתהוות. עליכם מוטלת האחריות הציבורית לקדם מיד את הפעולות שהצגנו כאן ואחרות, כדי לאפשר לענף הבניה והתשתיות לייצר בכל שנה בשנים הבאות מספר גדול מכפול של יחידת דיור מההיקף הצפוי השנה ותשתיות שנדרשות לשם כך. אסור לכם לשכוח בימים אלה של משבר ענק במשק ואבטלה חסרת תקדים, כי ענף הבנייה מעסיק מעל 200 אלף ישראלים והאצת הענף תאפשר לו לקלוט מעל 100 אלף עובדים ישראלים נוספים. האצת הענף תהיה כלי מרכזי בקיצור יציאת המשק כולו מהמשבר הנוכחי".

מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אמנון מרחב הציג את הצעת ההתאחדות לתוכנית האצה לענף ומסר לחברי הכנסת: "אנחנו עומדים בפני המשבר החברתי הגדול הבא בישראל. אנחנו נראה פה מחאת אוהלים הרבה יותר גדולה מזו של רוטשילד בשנת 2011. כפי שלמדנו מהנתונים שפורסמו לאחרונה ואישרו את הערכותינו מהחודשים הקודמים, מדינת ישראל הולכת לדרמה גדולה. רק בשבוע שעבר נסגר מכרז לקרקע של רמ"י במודיעין סכום בלתי נתפס של 1.2 מיליון שקל לקרקע ליחידת דיור. אנשים פשוט לא יוכלו לקנות יותר דירות".

נציג משרד הבינוי והשיכון, אריאל רוזנברג, המשמש מנהל אגף בכיר שיווק במשרד, הגיב לדברים ואמר: "התוצאה במודיעין לתפיסתנו היא טובה. נכון שבמקומות המבוקשים נראה מחירים גבוהים ונוכל לשמור על מכירת קרקע במקומות חלשים יותר במחיר נמוך. אנחנו מדברים על הנחות הגיוניות אבל משמעותיות. יזמים שירצו לבנות בכל מחיר יוכלו להציע הצעות גבוהות ככל שירצו אבל ההנחות שנציע בתוכנית החדשה תוכל לאזן את המחירים האלה". הוא התייחס לדברים של ח"כ שאשא ביטון שאמרה, כי עד כה ההנחות לא היו משמעותיות לרבים מהזוגות. ואמר: "אני לא יכול לחלוק עלייך בעניין הזה".

לדברי רוזנברג: "יש אוסף גדול של תוכניות שיכולנו כבר לשווק אבל לא עשינו את זה בגלל מחסור בתשתיות. בנוסף, הסכמי גג רבים שנחתמו יכלו להוציא לדרך אלפי יחידות דיור אבל ישנם לא מעט אירועים שבהם זה נעצר בגלל בעיות במימון. כמו כן, צריך לומר שההשקעה בפריפריה במענקים זה לא כסף גדול למדינה. יש תוכנית להמשיך את הסיוע לפריפריה עם סבסוד פיתוח של 40 אלף שקל סבסוד לפיתוח ובנוסף 40-60 אלף שקל במענקים לזוגות צעירים. כרגע אי אפשר לסגור מכרזים בפריפריה כבר תקופה לא קצרה כל עוד אין תקציב מדינה. ללא תקצוב הסיכוי להצלחת המכרזים נמוך".

צריך פתרון אמיתי

ח"כ ניר ברקת התייחס להצעות של התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "נושא התעסוקה לצערי הרב הוא קריטי עכשיו. ההצעות של הקבלנים שמוכנים לקחת אחריות בהכשרה פנים מפעלית, והביטוח הלאומי שמוכן לממן את העניין הזה, זו ההשקעה הטובה ביותר שיכולה להיות עכשיו ולצערי, הצעה כזו שלי יושבת על שולחן הממשלה ולא מתקדמת. בנושא האצת ביקוש והיצע בנייה, יש ליצור שוני בין פריפריה למרכז ולקדם את הפריפריה. צריך להשקיע לא דווקא בבנייה אלה בייצור מקומות עבודה, תרבות, חינוך וכו' בפריפריה. אם הולכים למהלך כזה צריך להבין שהקרקע כעת היא מציאה לצעירים. בפריפריה המדינה צריכה להוציא קרקע בזול. יש אמנם ירידה כעת בביקושים אבל לא בצורך. ערובה עלינו שאם לא נטפל בזה עכשיו, נשלם מחיר כבד".

חבר הכנסת מש"ס משה אבוטבול, אמר בישיבת השדולה: "חשובה מאוד הקמת השדולה הזו. כולנו תלויים בהצלחת טיפול בענף הבנייה. כמי שעמד בראשות העיר בית שמש אני אומר לכם, תושבים שמגיעים לעיר – הם עלות ולא הכנסה, אנחנו חייבים לרתום את ראשי הערים לטיפול הזה. חייבים להחזיר את המענקים שקבע בעבר שר הפנים, הרב אריה דרעי, שיעודדו ראשי ערים לבנות. לצערנו היום ראשי ערים לא מתלהבים מהגעת אוכלוסיות חרדיות. אם לא יהיה מצב שראשי ערים יפרישו 10% מהדירות למגזר החרדי, לא תצלח רתימת האוכלוסייה הזו לעניין. המדינה לא תבנה ערים נפרדות לחרדים. צריך לפתור את הבעיה הזו".

חבר הכנסת יצחק פינדרוס מיהדות התורה הציע לקדם חקיקה מהירה לרישוי עצמי של בנייה על ידי מתכנן הבניין – האדריכל,  ללא תלול בהוצאת היתר בנייה מעירייה: "אם בניו יורק בונים עם היתר ברישוי עצמי, אפשר לעשות את זה פה. אני הייתי 25 שנים במערכת של השלטון המקומי בעיר ירושלים והיתר הבנייה הוא אחד מהבעיות הקשות בתחום הבנייה והכנסת היא זו שיכולה לפתור את זה בחקיקה בשיתוף התאחדות הקבלנים עם ח"כ שאשא ביטון".

ח"כ אריאל בוסו מש"ס אמר, כי "כמי שכיהן כסגן ראש העיר פתח תקווה שנים רבות אני אומר לכם שאם לא יהיה תיאום של התכנון עם ראשי ערים – הדברים לא יעבדו. אני חושב גם כן, שיש למצוא פתרון אמיתי למצוקת הדיור במגזר החרדי שנמצא כיום בבעיה. בנוסף, חייבת ההתחדשות העירונית לעבור טיפול ויש לקדם דין ודברים עם ראשי רשויות כדי לקדם אותה".

כתיבת תגובה