למה התייצב מחיר הנפט?

התייצבות מחירי הנפט התרחשה לנוכח הגדלת הנוכחות הצבאית מול החותים בים האדום

רגע ההשתלטות ממסוק על הספינה הישראלית צילומסך מסרטון ששחררו החות'ים מעת החטיפה

מחירי הנפט התייצבו ולאחר מכן ירדו במתינות במהלך השבוע החולף. נראה שההתייצבות במחירים התרחשה לנוכח הגדלת הנוכחות הצבאית שבראשות ארה"ב במטרה לפעול כנגד האיומים על אוניות השטות בים האדום, באיזור מיצרי באב-אל-מנדב. המתקפות באיזור הים-האדום מכוונות בעיקר לאוניות של מכולות וספינות תובלה אחרות, שאינן של אנרגיה, המגיעות מן המזרח הרחוק לנמלי הים התיכון ומשם לאירופה. ישנו דגש במתקפות על ספינות שבבעלות ישראלית ישירה או עקיפה.

במבט רחב יותר, התבססותה של צפון אמריקה, כמעצמת אנרגיה, בתחומים של נפט, גז ואנרגיה מתחדשת, שינתה את מאזן הכוחות העולמי. במסגרת זו, ארה"ב מצויה במצב של עצמאות אנרגטית. כבר לא מדובר במצב שהיה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, אז אמברגו נפט ערבי הכניע את הכלכלה העולמית. ארה"ב צפויה להמשיך ולהגדיל את יצוא הנפט והגז שלה לשאר חלקי העולם.

ארגון האנרגיה, ה-EIA צופה שמחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט יעלה מממוצע של 78 לחבית לחבית בדצמבר 2023 לממוצע של 84 דולר לחבית במחצית הראשונה של 2024, זאת על רקע יישום החלטת הפחתת הייצור על ידי +OPEC. בהמשך שנת 2024 צפויה ירידה של המחירים, זאת על רקע צפי להגמשת המגבלות של OPEC+, זאת לצד חולשת ביקושים לנפט גולמי.

הכותב הינו הכלכלן הראשי של בנק לאומי

כתיבת תגובה