אדוארדו אלשטיין מאמין רק בזהב כפתרון ליום שבו העולם הכלכלי-פיננסי יפסיק להאמין בדולר ובמטבעות קונבנציונליים – ולא בביטקוין ובמטבעות וירטואליים שנחשבים לדעתו תנודתיים מדי • במקביל, חוזה השחורות הוותיק, הכלכלן נוריאל רוביני, מזהיר מפני מיתון מתמשך והתאוששות איטית בעקבות משבר הקורונה • לכאן הולך העולם הפיננסי
שי קליין 24.05.2020אדוארדו אלשטיין ממליץ להסיט סכומים ניכרים לזהב. כך עולה ממסמך שפירסם בעל השליטה בחברות אי.די.בי ו'אירסה' הארגנטינית, אדוארדו אלשטיין שממנו ציטטה קורין דגני ב'TheMarker'. במסמך שפורסם תחת הכותרת "הפרק השלישי במשבר המאתגר ביותר בימי חיינו" ותורגם וצוטט על דגני, פורש אלשטיין את משנתו לגבי ההשקעות הנכונות בשלב הבא של המשבר הכלכלי בעקבות המגפה, ובראשן זהב.
בעל השליטה באי.די.בי צופה היפר-אינפלציה וטוען כי ההיסטוריה מוכיחה שהדבר הנכון לעשות בשלב זה הוא להשקיע בזהב. "הגירעון הפיסקלי והדפסת הכסף יהיו בהיקף כזה שברגע שהאינפלציה תגיע לרמה דו־ספרתית, זה יהיה מאוחר מדי להשיב לאחור את המדיניות הרעילה הנוכחית", צוטט אלשטיין, שכתב כי למד כמה וכמה שיעורים חשובים במשבר הכלכלי החמור שעברה מולדתו ארגנטינה בשנות ה–90, ובעקבות כך החליט כעת לפרסם מסמך המסביר איך לשרוד ולשגשג בתקופה חסרת תקדים.
בפרק זה (השלישי), הוא מרכז את ההשלכות המהותיות של התנהלות הבנקים המרכזיים במשבר. לפי דה מרקר, הפרק הראשון היה המשבר הבריאותי; והפרק השני היה ההשפעות המיידיות של הסגרים בעולם על הכלכלה. דגני ציטטה עוד, כי לדבריו, אף ששיעור האבטלה המזנק צפוי לרדת, לכלכלה בדרך כלל לוקח שנים לקלוט מחדש כל כך הרבה מובטלים. בנוסף, שיעור ההלוואות שלא יוחזרו לבנקים צפוי לזנק, משום שהוא לרוב נמצא בקורלציה עם האבטלה. הדבר הראשון שהבנקים המרכזיים עשו במשבר הנוכחי היה להוריד את הריבית, אבל השווקים הגיבו כאילו הצעדים אינם מספקים, כותב אלשטיין. לכן, הם הגדילו את המאזן, והבנק הפדרלי אף צפוי להגדיל אותו מ–4 טריליון דולר ל–12 טריליון דולר. המאזן כיום של פד הוא כ-7 טריליון דולר.
בנוסף, ציטטה דגני בדה מרקר, הממשלות גיבשו חבילות חילוץ שונות. בארה"ב אושרה חבילת סיוע בסך 3 טריליון דולר, שצפויה להביא את הגירעון להיקף חסר תקדים. במקביל, משרד האוצר האמריקאי ממשיך לגייס חוב כדי שיוכל להמשיך להוציא סכומים אדירים.
לטענתו, זו הסיבה ששוק המניות זינק לאחר ירידות חדות. עם זאת, הוא כותב, ההיסטוריה מראה כי השוק עלול לרדת אט אט. לדבריו, מה שהבנקים המרכזיים עושים כיום אינו שונה ממה שעשתה גרמניה בימי רפובליקת ויימאר, כשהדפיסה כסף וגרמה להיפר־אינפלציה.
אלשטיין אף צוטט עוד כמי שכותב כי בתקופה הקרובה נסבול מדפלציה כתוצאה מהמצב הכלכלי. ואולם, משום ששיעור האבטלה צפוי להישאר גבוה מאוד, והממשל האמריקאי והבנק הפדרלי הבטיחו לעשות כל שיידרש כדי לצאת מהמיתון – המסקנה היא שהגירעון הפיסקלי והדפסת הכסף יהיו בהיקף כזה שברגע שהאינפלציה תגיע לרמה דו-ספרתית, זה יהיה מאוחר מדי להשיב לאחור את המדיניות הרעילה הנוכחית.
לבנק הפדרלי יש מזל, טען אלשטיין בפרק שפורסם ב'דה מרקר', שאנשים עדיין מוכנים להחזיק בדולרים: "אבל מה יקרה ברגע שיבינו שמה שהם מחזיקים ביד שווה פחות ופחות, בעקבות הדפסת הכסף?" הוא מקשה וכותב כי מדריך ההישרדות של כלכלת ארגנטינה מראה שבמצב של גירעון פיסקלי כבד, חובות גדולים מאי-פעם, הדפסת כסף בהיקף שלא נראה כמותו ומיתון – כל מי שמחזיק בכסף צריך להעביר סכום רלוונטי ל"מטבע" היחיד שאותו לא ניתן להדפיס: זהב.
עד כה, הוא כותב, החזיקו בעמדה הזו קבוצה קטנה של "קנאים לזהב", אך כעת שותפים לה יותר ויותר אנשי וול סטריט. על כן, לדעתו, עלינו להיערך לפרדיגמה חדשה בכלכלה העולמית. "כשאנחנו נשאלים כיום אם מחיר של אונקיית זהב, 1,700 דולר, הוא גבוה, אנו מאמינים שזוהי רק נקודת פתיחה של מה שעשוי להיות הזינוק החזק ביותר של הזהב אי-פעם, באותו קצב שכסף מודפס בעולם.
"הילדים שלי טוענים שהתזה הזו צריכה להוביל אותי להשקעה בביטקוין, או במטבע קריפטו אחר. אני יודע שסוג כזה של נכסים יכול להרוויח באקלים הנוכחי, אבל בעיני הוא תנודתי ומסוכן מדי בשביל תיק השקעה שמרני. עם זאת, אני מאמין שהוא יכול להיות השקעה משלימה לצד הזהב".
במקביל, ב'כלכליסט' צוטט מ'בלומברג' הכלכלן נוריאל רוביני שהזהיר מפני מיתון מתמשך והתאוששות איטית בעקבות משבר הקורונה. רוביני, נביא זעם ידוע, היה גם מי שחזה את המשבר הכלכלי העולמי של 2008. "במהלך המשבר הפיננסי הקודם עברו שלוש שנים עד שהתפוקה נפלה בחדות", אמר ל-BBC בראיון מביתו בניו יורק, "הפעם זה לא לקח שלוש שנים, אפילו לא שלושה חודשים. תוך שלושה שבועות הייתה נפילה חופשית בכל רכיב של הכלכלה".
לדבריו, "המשרות שהלכו יחזרו רק בחלקן, עם שכר נמוך יותר, ללא הטבות, ובמשרה חלקית. הביטחון התעסוקתי יהיה גרוע יותר עבור האדם העובד הממוצע".
עוד צוטט רוביני, "אתה יכול לפתוח את החנויות אך השאלה היא האם הן יחזרו (לפעול). רוב מרכזי הקניות בסין עדיין ריקים. חצי מהטיסות לא מתקיימות. החנויות בגרמניה פתוחות אך מי רוצה להיכנס?". במקביל העריך כי השווקים המתעוררים באסיה יזכו לצמיחה מהירה יותר "מכלכלות מתקדמות אחרות".
רוביני גם ציין כי הקרע המעמיק בין ארה"ב וסין הוא סכנה למדינות רבות באסיה שתיאלצנה לבחור בין שתי המעצמות. "כל אחת מהן תגיד לעולם, או שאתם איתנו או נגדנו", אמר רוביני, "או שתשתמשו במערכת הבינה המלאכותית שלי, ב-5G שלי, בטכנולוגיות שלי, ברובוטים שלי. או של היריבה שלי. העולם יהיה מפוצל יותר".