הממונה על ההגבלים העסקיים חזרה היום על עמדתה לפיה יש לבטל את תקנה 84 א' לתקנות התעבורה ולאפשר לתחבורה השיתופית להיכנס לישראל. מנכ"ל אובר ישראל: "החסם שאנו נתקלים בו הוא חסם פוליטי"
info info 08.12.2016
"בתחום התחבורה הציבורית בישראל, צריך שינוי ומהר. אין לנו את הפריווילגיה לחסום באיזושהי צורה את הכלכלה השיתופית. התחבורה הציבורית נותנת מענה כל-כך חלקי, שאנו לא יכולים למנוע מהתחבורה הציבורית להיכנס לשוק", אמרה היום הממונה על ההגבלים העסקיים עורכת הדין מיכל הלפרין, בהשקת מרכז רנה ומאיר חת לחקר התחרות והרגולציה, במסלול האקדמי המכללה למנהל.
הלפרין הסבירה: "כדי להיות בעל רישיון מונית – מספר ירוק – צריך לשלם 245 אלף שקלים. לא הצלחתי להבין איזו הצדקה יכולה להיות לכך. רגולציה נוספת היא בהכשרת נהגי המוניות, היום צריך לעבור קורס של 154 שעות כדי לנהוג במונית, קורס הכולל שמונה-עשרה שעות עזרה ראשונה, שמונה שעות הכרת הרכב, ארבע שעות כיבוי אש ושעתיים לזיהוי אמצעי חבלה. נשאלת השאלה האם הרגולציה שמוטלת על נהגי המוניות לא מיושנת, האם לא צריך לבחון אותה מחדש?".
הלפרין שנוקטת בקו אותו הציגה גם בכנסת. הוסיפה ואמרה: "אובר בפתח, וייז בפתח, האם אנו עדיין צריכים את ההכשרה הארוכה לנהגי מוניות? האם לא הגיע הזמן לאפשר לנהגים להתמודד עם התחרות של אובר ומוביט, ואדרבה, להקל עליהם ולהסיר מעליהם רגולציה עודפת? הגיעה העת לבחון את הרגולציה הקיימת, ובמיוחד את תקנה 84 א' לתקנות התעבורה, שאוסרת על נהגים שאינם נהגי מוניות להסיע עבור תמורה. הגיע הזמן להעמיד את זה לבחינה מחודשת, ולפתוח את השערים.
"להשקפתי עולם הכלכלה השיתופית נותן לנו הזדמנות פז להכניס תחרות למקום בו יש מעט מידי תחרות. הטכנולוגיה והקדמה מאתגרים את המודלים הישנים, ומאפשר לצרכן יותר אפשרויות. אנו צריכים לתפוס באומץ את הטכנולוגיה בשתי ידינו".
מנכ"ל אובר ישראל שהשתתף אף הוא באירוע, אמר: "השוק תקוע בגלל תקנה של משרד התחבורה בשנות השישים, אשר הייתה נכונה לשעתה. מה שקורה הוא שבעלי הזכויות, בעלי המספרים הירוקים, חוששים לשיווי הנכסים שלהם. החסם שאנו נתקלים בו הוא חסם פוליטי". דבריו רמזו לטענות המועלות כלפי שר התחבורה החושש לכאורה מכוחם של נהגי המוניות במרכז הליכוד.