מבוכה בדיון ועדת הכספים: במשרד האוצר טענו כי קיים מקור תקציבי עבור המטפלות במשפחתונים • במשרד העבודה והרווחה טענו מנגד: לא מכירים מקור כזה • יו"ר הוועדה עצר את הדיון עד לבירור הסוגיה: "אני לא מקבל את הזלזול הזה, המטפלות האלה רעבות ללחם, לא מעניין אותן מה המקור, תשלמו להן כבר"
שי קליין 10.11.2020
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (ג'), דיון בנושא 'עליית המחירים ואי סבסוד המדינה את מעונות היום והמשפחתונים'.
את הדיון פתח יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני באמירה כי "המדינה מעלה את מחירי מעונות היום והמשפחתונים, שעה שאנחנו מדברים על עידוד יציאה לעבודה, משרד הרווחה לא העביר עד היום המשפחתונים אפילו את התקצוב הרגיל, שלא לדבר על זה שבמשפחתונים, מענקי הסיוע נופלים בין הכיסאות והם לא מקבלים את הסיוע. משפחתון לא מקבל את הסבסוד שהוא צריך לקבל ממשרד הרווחה, אתם דורשים מההורים להעלות את שכר הלימוד, המדינה לא נותנת כסף למטפלות כי הן לא שייכות לעובדי המדינה והן נופלות בין הכיסאות".
אמיר מדינה, מנהל אגף מעונות יום במעונות היום והמשפחתונים, משרד העבודה והרווחה, אמר כי "לעניין העלייה בשכר הלימוד – הסכום עלה בקיצוץ הרוחבי בהיקף של כ-90 מיליון ₪ שהוטל על אגף מעונות יום. הקיצוץ נגזר מכל מקבל תקצוב, זה הביא לעלייה של 89 ₪ בחודש לכל ילד. ברגע שמוחל קיצוץ רוחבי, ההשלכה הישירה שמקבלי התקצוב צריך לממן אותו, אין לי מקורות אחרים".
"לעניין כך שלא מקבלים סבסוד – בחודש אוגוסט אישרנו את מבחני התמיכה, בשנה רגילה מאשרים אותם ואזרחים יכולים להגיש את הבקשות כבר בחודש מאי, זה נותן לנו עד ספטמבר להגיע לסדר גודל של 95 אחוז בדיקה ואישור של מי שאושר בשנה רגילה. השנה פרסמנו רק בחודש אוגוסט את המבחנים, כי אז ניתן לנו האישור של משרד האוצר. העבודה נעשית בטריפל מהירות, בחודש נטו בערך של עבודה, 97 אלף בקשות התקבלו בחודשיים ברוטו, מתוכם 60 אלף דרגות שחולקו".
"המעונות קיבלו מקדמות באוגוסט, ספטמבר ואוקטובר, ברגע שקיבלנו אישור של החשב הכללי לא חיכינו דקה, חלקנו סדר גודל של 30 מיליון ₪ לכל חודש עד היום".
"לעניין המשפחתונים – חלק קיבלו וחלק לא, מי שלא קיבל אלה כאלה שלא קיבלו עדיין סמל. בראשון ל-10, אז קיבלנו אישור לפרסם את ההסכמים, ויצאנו בריצה, ואנחנו עובדים מסביב לשעון כדי לאשר הסכמים ולחלק כסף, אני מאמין שבחודש הקרוב נסיים ונתחיל לחלק כסף גם משפחתונים".
ח"כ גפני הסביר, כי "ההורים בבעיה אם אין להם משפחתון וכל מה שנלווה לזה, אתם משרדי הממשלה יש לכם כנראה זמן, המציאות הזו, היא מציאות שעד היום למטפלות במשפחתונים אין אוכל לאכול, הם לא מקבלים סיוע, לא מקבלים סבסוד, וההורים נדרשים לשלם שכר לימוד יותר גבוה. מי החליט שהקיצוץ במשרד האוצר במעונות ובמשפחתונים? האוצר אמר לכם לקצץ שם?"
מנהל האגף ענה, כי "ממשלת ישראל החליטה שעושים קיצוץ, הקיצוץ הוא רוחבי על כל הסעיפים, לאגף אין מקור להשלים פער של 90 מיליון".
ואילו איציק דניאל, רכז תעסוקה, אגף תקציבים, משרד האוצר, אמר כי "היה קיצוץ בכל משרדי הממשלה בינואר 2018, עשו קיצוץ רוחבי על הכול והמשרד יכול לתעדף בין הדברים, משרד האוצר לא אומר איפה לקצץ. ממשלת ישראל הורתה על הקיצוץ, והמשרד מחליט איך לתעדף".
"הרכיב של מעונות היום מתייקר בעצמו ב-50 60 ₪ כל שנה בשל הצמדות, יש את הקיצוץ של 89 ₪, אך התוספת שההורה צריך לשלם היא נמוכה יותר ממה שמצופה" הוסיף דניאל.
ח"כ ינון אזולאי התערב בדיון ואמר כי "העלייה היא של 108 עד 126 ₪, הפרש בתשלומים ויותר מכך. מעונות היום לא קיבלו את הדירוג עדיין. לעניין משפחתונים – יש כאן כמה עוולות, אמרת שהם קיבלו מקדמות, זה נכון המשפחתונים של המפעילים הגדולים קיבלו אבל יש כאלה של העיריות שלא קיבלו, והמשפחתונים הפרטיים לא קיבלו. אותה מטפלת נמצאת עם 5 ילדים. יש גם ילדים שלא חזרו למסגרת וכל ילד שלא חזר זה נזק".
ח"כ קרין אלהרר: "הם נכנסו למשבר הקורונה במצב קשה, לא נעזור להם? המעונות הפרטיים – השתנו עליהם עלויות נוספות, של מצלמות וגם על המפוקחים, בואו נסייע בעניין הזה. אני לא מצליחה להבין איך בימים של קורונה שבהם אנשים גוועים ברעב, מתאבדים, צריך להגיד את הדברים, למה ממשיכים את הקיצוץ על משרד הרווחה? כל התחלואים של החברה הישראלית מתנקזים למשרד הרווחה".
ח"כ יעקב אשר: "אנחנו בשנה שעברה היינו באותו תסריט, קיימת דיון על הנושא הזה וגם שם דובר על העלויות. לאחר הישיבה סודר העניין, הייתה פשרה, חצי מהעלייה ירדה. זה צריך להיות גם עכשיו, אנחנו בתקופת קורונה, זה צריך להיות יותר מחצי. לפני חודשיים שוחחתי עם הגורמים והבנתי שהכסף קיים, נתנו הוראה להעביר את הפיצוי למטפלות מיד, אני מודיע לך שהכסף עבר, הכל מוכן, למה הכסף לא עבר למשפחתונים?".
ח"כ גפני: "אני דורש לדעת האם יש תקצוב לכך".
מי שמע על תקצוב?
בעקבות הדברים התעוררה סערה בדיון, כאשר נציג משרד האוצר ציין כי קיים תקצוב עבור המטפלות במשפחתונים, שעלה מהדיון ששכרן של רבות מהן נפגע מזה מספר חודשים, ומנגד טען נציג משרד העבודה והרווחה כי הוא איננו מכיר תקצוב כזה.
איציק דניאל, רכז תעסוקה במשרד האוצר: "יש מקור למה שזכאיות המטפלות, יש את הכסף בזרוע העבודה".
נציג משרד העבודה והרווחה, אמיר מדינה, טען בתחילה כי אינו מכיר מקור כזה, ולאחר מכן טען כי אין מקור תקציבי כזה כלל: "נכון לרגע זה הכסף לא יושב באגף מעונות יום, אני אומר את זה עם סימן קריאה. לשיכנס אנחנו יודעים לעבוד מהר".
חברי הוועדה מתחו ביקורת נוקבת על המשרדים נוכח המצב. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני הפסיק את הדיון בסוגיה, עד לתשובה ברורה מצד המשרדים: אני לא מקבל את הדבר הזה, שני משרדי ממשלה, אחד אומר הכסף נמצא, אחר אומר הכסף לא נמצא וברגע שהכסף יהיה הוא ישלם. המטפלות האלה רעבות ללחם, לא מעניין אותן מה המקור, תשלמו להן כבר. הן לא מקבלות שכר כבר חודשים! הזלזול הזה לא מקובל, זה הגיל שיניע את גלגלי המשק".
בהמשך עדכן ח"כ גפני: "עדכן אותי כעת השר, כי לא הועבר תקציב לצורך העניין, אני מבקש לקבל תשובה ברורה ושהכסף ישולם".