מגמה מעורבת במשק: מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4% בנובמבר בזכות הוזלה משמעותית בירקות ופירות | למרות הירידה החודשית במדד, האינפלציה השנתית עומדת על 3.4% | מחירי הדירות עלו ב-6.7% בשנה האחרונה, כאשר בחיפה נרשמה העלייה החדה ביותר של 11.1% | השוכרים החדשים סופגים התייקרות של כמעט 4%
שי קליין 15.12.2024נתונים חדשים שפרסמה הערב (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציגים תמונת מצב מעורבת של יוקר המחיה בישראל. מצד אחד, המדד הכללי (מדד המחירים לצרכן) ירד בחודש נובמבר 2024 ב-0.4% – ירידה שמקלה מעט על הכיס של הצרכנים.
הירידה הגיעה בעיקר הודות להוזלה משמעותית במחירי הירקות והפירות הטריים, שירדו ב-6.6% – חיסכון משמעותי בסל הקניות הבסיסי של משקי הבית. גם בתחומים נוספים נרשמו הוזלות מעודדות: מחירי התחבורה ירדו ב-1.5%, והבילויים והפנאי (חינוך, תרבות ובידור) הוזלו ב-1.3%. אפילו בתחום ההנעלה נרשמה ירידה קלה של 0.7%.
מנגד, נרשמו עליות מחירים בסעיפי ההלבשה (1.2%), והמזון, הדיור והשונות (0.3% כל אחד).
באופן כללי התמונה מורכבת יותר, ולמרות הירידה החודשית, מתחילת השנה המדד עלה ב-3.5%, ובהשוואה לנובמבר אשתקד העלייה עומדת על 3.4% – נתונים המעידים על המשך הלחץ האינפלציוני במשק.
המצב בשוק הדיור מדאיג במיוחד: בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024 עלו מחירי הדירות ב-0.5% בממוצע ארצי. בחלוקה לאזורים, הצפון מוביל עם עלייה של 1.5%, ואחריו תל אביב עם עלייה של 1%. בהסתכלות שנתית המספרים מטרידים עוד יותר: מחירי הדירות זינקו ב-6.7% בממוצע ארצי, כאשר בחיפה נרשמה העלייה החדה ביותר – 11.1%. אחריה ניצב מחוז צפון עם עלייה של 9.5%, והמרכז עם 7.7%.
- מקור: למ"ס
- מקור: למ"ס
גם שוכרי הדירות סובלים מהתייקרויות משמעותיות: מי שנאלץ לחדש את חוזה השכירות שלו נתקל בעלייה ממוצעת של 2.6% בשכר הדירה. המצב קשה אף יותר עבור שוכרים חדשים, שנאלצים לשלם בממוצע 3.8% יותר מקודמיהם באותה דירה. חשוב לציין שרוב השוכרים אינם חווים שינויים במחיר במהלך תקופת החוזה, אך ההתייקרות מכה בהם בעת חידוש החוזה או מעבר דירה.
בענף הבנייה נמשכת מגמת ההתייקרות: מדד מחירי תשומות הבנייה (העלויות של קבלנים לבניית דירות) עלה ב-0.3% בנובמבר. בשנה האחרונה עלה המדד ב-2.6%, בעיקר בגלל עלייה של 4.7% בשכר העבודה ו-3% בעלויות שכירת ציוד ורכב – נתונים המרמזים על המשך לחץ כלפי מעלה על מחירי הדירות.
לדברי דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, "מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4%, מה שמביא את קצב האינפלציה השנתי לעמוד על 3.4%. על אף הירידה החודש, אנו צופים כי קצב האינפלציה השנתי אמור להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים עקב גל עליות המחירים שכבר הוכרז עליו על ידי יצרנים ויבואנים שונים. למרות הירידה, קצב האינפלציה הינו גבוה והינו מעבר ליעד שהגדיר בנק ישראל. עובדה זו מאוד מטרידה ומכבידה על הן על יזמים והן על רוכשי הדירות, אבל נוכח המלחמה שמגיעה לסיומה יש מקום לשקול הורדת ריבית הדרגתית במהלך 2025 כדי לעודד את המגזר העסקי ולחדש צמיחה. מדד מחירי הדיור עלה -0.5% וזה משקף המשך מגמה מתחילת השנה של עליית מחירים בשוק הדיור אשר גם קצב העסקאות בו די גבוה ביחס לתקופה. להערכתנו מגמת עליית המחירים תימשך גם ב 2025 וזאת כל עוד לא ייפתר נושא המחסור בדירות במשק".
מתן מזרחי, מנהל מרחב ירושלים בחברת אלדר משכנתאות, אמר כי "מדד המחירים לצרכן ירד החודש ב-0.4% וקצב האינפלציה השנתי עומד כעת על 3.4%. נראה שהירידה במדד הינה זמנית ונובעת בעיקר מהתייצבות המצב בגבול הצפון ומהתחזקות השקל מול הדולר. עם זאת, תחזיות כלכליות מצביעות על עלייה חדה במחירים בחודשים הקרובים, בעיקר בשל העלאת שיעור המע"מ ל-18% בתחילת 2025 ובשל המשך הצמצום בענף הבנייה, אשר ממשיך להתמודד עם מחסור בכוח אדם מקצועי. מתחילת השנה עלה המדד ב-3.9%, ובמהלך 12 החודשים האחרונים (אוקטובר 2024 לעומת אוקטובר 2023) נרשמה עלייה של 3.5%".
15/12/2024 23:17
זה עוד כלום
אצלנו במודיעין עילית מחירי השכירות התייקרו במעל 25%!!
פשוט טירוף
עכשיו בחידוש חוזה עלייה של 25%!