מהיום, ממחזרים גם בגדול ומשלמים 30 אג' יותר על כל בקבוק | המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להחזיר את מכלי המשקה הריקים לבתי העסק ולקבל בעבורם את דמי הפיקדון – אבל בפועל, המהלך יצא לדרך כשבמקום אלפיים מכונות איסוף, פחות מ-200 מכונות הגיעו לרשתות
לאה אפרתי 01.12.2021
החל מהיום (ד) חל מנגנון חוק הפיקדון גם על מכלי משקה בנפח ליטר וחצי ועד 5 ליטרים (כולל), בדומה למכלים הקטנים, למעט החריגים המצוינים בחוק. מהיום הצרכנים יכולים להחזיר את הבקבוקים הגדולים ולקבל תמורתם את דמי הפיקדון ששולמו בעת הקנייה, בדומה למנגנון הפיקדון הקיים היום על מכלי משקה קטנים.
לפי בדיקה שערכה מרב קריסטל מ-ynet עולה, כי המשרד להגנת הסביבה יצא למהלך כשהוא טרם מוכן סופית. היו לכך סיבות רבות, לטענת השרה זנדברג, בין היתר, משום שהמשווקים עתרו לבג"ץ ומשכו את הזמן, אך בפועל התוצאה היא שכ-180 מכונות איסוף אוטומטיות בלבד הוצבו ברשתות (כ-100 מתוכן בשופרסל, אך מיקומן לא פורסם), במקום 2,000 כפי שהיה צפוי עד כה.
עם כניסתו לתוקף של חוק הפיקדון על בקבוקים גדולים והמחסור במכונות אוטומטיות אמר ירון ברדוגו, מנכ"ל תאגיד המיחזור 'אסופתא': "נציב 2000 מכונות אוטומטיות עד שנת 2023". באירוע השקת החוק שהתקיים הבוקר עם השרה תמר זנדברג, בסופר בחולון אמר ברדוגו, כי "אסופתא ערוכה לספק מאות מכונות אוטומטיות להשבת מיכלי משקה גדולים הנכללים מהיום בחוק הפיקדון. המכונות שפותחו במיוחד ע"י אסופתא ממיינות את המיכלים המושבים לחומרי הגלם השונים (זכוכית, פלסטיק ואלומיניום), גורסות ושוברות אותם. בכך מאפשרות לכל מכונה לקבל קיבולת גדולה מאוד של בקבוקים ומיכלים. כל זאת ללא התערבות עובדי הסופר. המיון האוטומטי המתבצע במכונה מאפשר להגיע לרמת המיחזור האיכותי ביותר. בהמשך המכונות יוכלו להעביר את דמי הפיקדון ישירות לחשבון הלקוח, לתרומה, להטענת כרטיסי נסיעה ולכל מטרה אחרת".
על פי הערכת החברה, אסופתא ערוכה להציב כ- 1000 מכונות אוטומטיות במהלך השנה הקרובה ובסה"כ כ-2,000 מכונות עד שנת 2023. המכונות יוצבו ברשתות שיווק, חנויות נוחות, תחנות דלק ובמקומות ציבוריים נוספים.
נציין עם זאת, כי לכאורה על בתי העסק להחזיר את הפיקדון גם בהיעדר מכונות אוטומטיות, משום שעל פי הוראות המשרד להגנת הסביבה, יש להחזיר לבתי העסק מכלי משקה ריקים מסומנים (עד 50 מכלי משקה ריקים מסומנים ביום) ולקבל תמורתם את דמי הפיקדון, ועל בית העסק לקבל את מכלי המשקה הריקים המסומנים ולהשיב את דמי הפיקדון גם אם לא נקנו באותו בית עסק.
כמו כן, בית העסק (אם הוא גדול מ-28 מ"ר) חייב להחזיר את דמי הפיקדון במזומן.
מעבר לכך, לא נרשם בצו הפיקוח כי החזר הפיקדון הוא תלוי מכונת-איסוף, ומשכך, גם בהיעדר מכונות בשטח, נראה כי הרשתות ישיבו כספים למחזירי הבקבוקים.
במשרד להגנת הסביבה ציינו כי מכלי פלסטיק שאינם כלולים בחוק הפיקדון כגון אקונומיקה, שמפו ומרככי כביסה יושלכו לפח הכתום. כל עוד מוצבות מיחזוריות בשטח הרשות, ניתן עדיין להשליך אליהן אריזות פלסטיק אלה. נדגיש, כי אין להשליך מכלי משקה ומכלי פלסטיק אחרים לפחים הירוקים.
במקביל, המשרד להגנת הסביבה מפעיל יחד עם המועצה הישראלית לצרכנות את מוקד הפיקדון, לשם תלונה על מקרים של אי השבת דמי פיקדון או סירוב בתי עסק לקבל מכלי משקה, בטלפון: 03-5100190.
01/07/2022 12:13
על הניר הכל נראה נחמד. בפועל חנויות לא מוכנות לקבל בקבוקים חזרה. בנהריה יש בסופרסל בלוחמי הגיטאות מכונה שבולעת בקבוקים ומשלמת על פחות מחצי מהכמות שאתה מכניס. מעונינת לדעת היכן עוד יש מכשירים באיזור. תודה. אחל מגידו 0504660935