סיכום מחצית שנה: בחינת מגמות מרכזיות שמשקיעים צריכים לקחת בחשבון | אור פוריה משרטט מפת דרכים
אור פוריה 07.06.2023לאחרונה פורסם מדד האינפלציה בישראל שהתברר ככפול מהתחזיות. הצפי היה לאינפלציה של 0.4%, אבל המדד שפורסם ב 15 במאי היה 0.8%. תמונת המצב הפיננסית בארץ, מורכבת כרגע ממספר נתונים שלא נראו כאן כבר 20 שנה וכללי משחק חדשים. ניתוח מגמות עכשווי אם כך, עבור משקיעים קטנים עד גדולים, צריך לכלול התייחסות לפחות לשלושת הפרמטרים הבאים:
1 . צפי לירידות מחירים בנדל"ן המקומי – הצפי הוא לירידות מחירים של כ-20% בשנה הקרובה. עד כדי כך! אנחנו רואים בשוק בעלי נכסים שעדיין נוקבים במחירים הישנים והגבוהים ומאידך, קונים שמבינים כי התמונה משתנה ומשתהים עם רכישות. התוצאה היא קיפאון בשוק הנדל"ן. יועצי משכנתאות רבים עסוקים בימים אלה בפריסה רחבה של המשכתנאות לעוד שנים קדימה, מאחר וההכנסה הפנויה של הישראלים מצטמצמת עקב עליות מחירים חסרות ריסון בתחומי חיים שונים. כמות נוטלי המשכנתאות השנה, היא שליש, מהכמות שנרשמה לפני שנה ואין צפי לשינוי מגמה בעתיד הנראה לעין.
קשה להסביר למשקיעים שרגילים רק לעליות מחירי הנדל"ן בישראל ב-15 השנה האחרונות, שערך הנכס שיירכש כיום, לא בהכרח ייעלה, כי חוקי השוק משתנים.
מי שבכל זאת קונה בתקופה זו, במחירים של ,2022 עשוי ממש לעשות טובה וגמילות חסדים למוכר, כי בקרוב, אותו מוכר כבר לא יוכל למכור במחירים האלה.
במבט רחב, יש לזכור, שבישראל יש הרבה חברות נדל"ן והמדד המקומי מושפע מאד מנדל"ן.
2. בורסת תל אביב – החודש התברר שההשפעה של אירועים בטחונים על שוק ההון בישראל, הולכת ויורדת. סוג של התבגרות שוק. לראייה: השבוע בו התרחש מבצע "מגן וחץ" בעזה שנפתח ב-9 במאי, היה אחד השבועות טובים בבורסה ת"א בחצי השנה האחרונה.
מאידך, יש אירוע גדול אחר שמשפיע על הבורסה והוא המציאות הפוליטית. בבורסת תל אביב לא זוכרים כבר 20 שנה, אירוע שמשפיע באופן ניכר על מדדים וממש גורם לניתוק שלהם מהמגמה העולמית, שהוא לא אירוע ביטחוני. כרגע רואים דישדוש וקיפאון בבורסה, בעיקר בגלל ההרכב הקואליציוני הנוכחי, שמכניס מימד של חוסר ודאות, כי הוא נתפס כבלתי צפוי וקשה לצפות את האירוע הבא שיוביל ההרכב הזה. רק השבוע התבטא שר האוצר על כך ש"יש למסות את רווחי היתר של הבנקים" (איך למסות? איך נקבע מהם רווחי יתר?) וגרם לירידות שערים חדות במניות הבנקים, בניגוד לסנטימנט העולמי.
חוסר הוודאות הזה מעיב על ביצועי השוק. בנוסף, יש מצב רוח לאומי שפוף, כתבות מבהילות בתקשורת ותדמית ישראלית שמשתנה בעולם. פעם הישראליות היתה ערך נחשק של חדשנות והצלחה, היום הדימוי הוא אחר. מצד שני, המחירים בשוק המקומי נמוכים יותר ביחס למחירים בבורסות מעבר לים.
3. אינפלציה בישראל – 20 שנה לא היתה כאן ריבית פריים של למעלה מ-6%. האינפלציה ללא ספק מרימה ראש, כחלק מעליית האינפלציה עולמית שהתחילה אחרי מגפת הקורונה. מצד אחד, נוצר כאן מעגל בעייתי של החזרי הלוואות והחזרי משכנאתות בעלייה וגם שכר דירה שעולה ב-9%. מצד שני, רואים גם מגמה עולמית של ירידת האינפלציה וזה יגיע בהמשך גם אלינו. גם אם באיחור. אנחנו אחרי שיא האינפלציה כרגע. היינו ב-5.4% עכשיו אנחנו ב-5% ואנחנו צריכים להיות סביב ה-4%. בינתיים המצב מביא הזדמנויות חדשות להשקעה. השוק המקומי זול כרגע ויש מניות שהגיעו לרמות מחירים אטרקטיביות ביחס למה שהיה לנו במשך תקופה ארוכה.
למשל, במשך למעלה מעשור, לאגרות חוב היו תשואות מאד נמוכות ועכשיו אנחנו בעולם אחר. במצב הנוכחי יש תשואות טובות להשקעה באגרות חוב ממשלתיות. הן יודעות לתת תשואה של 4-5% בשנה ואיגרות חוב קונצרניות בסיכון סביר מאד, יודעות לתת תשואה של 8% לשנה.
לסיכום: עליות המחירים הקבועות של שוק הנדל"ן הישראלי ב-20 השנים האחרונות, נעצרו. אנחנו באירוע חדש של קיפאון בשוק הנדל"ן וירידות מחירי הנכסים צפויות להיות סביב ה-20%. כך שהשקעה בנדל"ן בשלב זה היא לא כדאית. בבורסה הישראלית יש נוכחות גדולה של חברות נדל"ן ולכן המדד המקומי נחלש. בורסת תל אביב נמצאת בדישדוש גם בגלל האקלים הפוליטי – ההרכב הקואליציוני הנוכחי נתפש כלא צפוי ומשרה חוסר וודאות שפוגעת ביכולת לתכנן מהלכים עסקיים ופיננסים. אבל במצב הזה יש גם יתרונות. בניגוד לעבר, השקעה באגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות יכולה דווקא עכשיו להניב תשואות טובות.
הכותב הינו הבעלים של חברת פוריה – בית לאסטרטגיה ותכנון פיננסי