ועדת הבריאות צפויה לאשר הבוקר את רפורמת המזון של משרד הבריאות כחלק מסיום הדיונים בחוק 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' של משרדי האוצר, הכלכלה והבריאות | זאת, במטרה להעלות את החוקים להצבעה במליאת הכנסת עוד לפני סוף המושב
לאה אפרתי 17.07.2024שני החוקים צפויים לעלות להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית לפני תום מושב הקיץ, כחלק מההסכם הקואליציוני עם ש"ס.
במסגרת הרפורמה מבצע משרד הבריאות שינוי תפיסתי עם פתיחתם של מסלולי ייבוא מזון העומדים ברגולציה האירופית ועל בסיס הצהרה של שיווק כדין באירופה. העיקרון המוביל הוא העברת האחריות לתקינות ובטיחות המוצרים על היבואן בהתאם למקובל באירופה והקניית כלים ליבואן לביצוע תהליכים איכותיים לניהול סיכונים ובקרת איכות על המוצרים המיובאים לישראל.
המהלך צפוי לייצר תנאים אופטימליים לייבוא מזון לישראל תוך שמירה על בריאות הציבור, ויאפשר ודאות רגולטורית גם לתעשייה הישראלית. תבוטל חובת הקשר הישיר של היבואן עם היצרן ליבואן נאות ומנגד תוטל חובת ביצוע תהליכי ניהול סיכונים ובקרת איכות על ידי היבואן והמשווק.
יצוין, כי במסגרת עקרון השוויוניות יתאפשר גם ליצרן הנאות, כבר בתקופת המעבר ובתנאי שיקיים את כלל חובותיו, לפעול לפי ההוראות המאומצות (בהתאם לדין האירופי). בכך נוצרים תנאים אופטימליים לתעשייה הישראלית לעמוד בשורה אחת עם יצרני מזון מהמובילים בעולם.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: "״ארבעת החוקים של רפורמת ‘מה שטוב לאירופה טוב לישראל מהווים את סט הכלים המשמעותי ביותר של הממשלה במלחמה ביוקר המחיה. החוקים יקצרו את תהליכי הייבוא ויחתכו ברגולציה ובבירוקרטיה העודפת של מדינת ישראל. זה הכלי הנכון ביותר במלחמה ביוקר המחיה.
״אני מבקש להודות לאנשי המקצוע במשרדי האוצר, הכלכלה והבריאות על גיבוש הרפורמה. לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר הכלכלה ניר ברקת, לשר הבריאות אוריאל בוסו, ליו״ר ועדת הבריאות ח״כ יוני משריקי וליו״ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, על שיתוף הפעולה. זהו מאבק משותף לכלל אזרחי ישראל וכממשלה זה מאבק שהוגדר כיעד מרכזי.
״הרפורמה מבשרת על מלחמת חורמה ביוקר המחיה וחותכת בבשר החי של הנטל הרגולטורי הבלתי אפשרי המוטל על הייבוא לישראל. המשמעות של הרפורמה היא פתיחת ייבוא לכל מוצר שנמכר באירופה במסלול מהיר עם מינימום רגולציה ומינימום בירוקרטיה, מה שיביא לפתיחת השוק, להרחבת הייבוא, להגברת התחרות ולירידה במחירים והקלה על אזרחי ישראל בסוגיית יוקר המחייה שמורגשת בכל בית בישראל.
״אני מאמין ברפורמה הזאת ולא נאפשר לאף גורם לתקוע מקלות ולעצור את הרפורמה בגלל אינטרסים אישיים או רווחים כלכליים על חשבון אזרחי ישראל. גם כאן, יחד, ננצח״.
שר הבריאות אוריאל בוסו: "רפורמת המזון שתעלה מחר להצבעה בוועדת הבריאות היא גולת הכותרת של המהלכים שמקדם משרד הבריאות במגוון תחומים להפחתת הנטל הבירוקרטי ולמאבק ביוקר המחיה. מדובר בבשורה היסטורית ליבואנים ולצרכנים בישראל שתתרום להסרת חסמים בתחום המזון ולהורדת העלויות, תוך הבטחה שבריאות הציבור נשמרת".
"שוק המזון ומוצרי הצריכה מוערך בכ-53 מיליארד ₪, כך שכל הורדה בעלויות הייבוא צפויה להביא לחיסכון משמעותי לכל משק בית בישראל, על פי ההערכות בסכומים שעשויים להגיע לאלפי שקלים בכל שנה. הגענו לישורת האחרונה של החקיקה לאחר עבודה מאומצת של כלל הגורמים הרלוונטיים שעבדו על המהלך במשרד הבריאות ובראשם שירות המזון הארצי, ובשיתוף משרד ראש הממשלה ומשרדי האוצר והכלכלה. כפי שהתחייבתי, החוק מקודם בתיאום ועם שמירה על ענף החקלאות והחקלאים. אני מבקש להודות לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר בצלאל סמוטריץ' על התמיכה לאורך כל הדרך וליו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי, שקיים דיונים ענייניים בנושא וסייע לנו להגיע לנוסח החוק הטוב ביותר".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב: "בהתאם למחויבות אותה הצגנו לפני אירועי ה-7.10 גיבשנו הסכמות כוללות בעניין פתיחת מסלול יבוא מזון מאירופה על בסיס הצהרה של שיווק כדין באירופה ליבואנים נאותים, תוך הקלת הכניסה למסלול זה. העקרון המוביל בפתיחת מסלול היבוא החדש הוא העברת האחריות לתקינות ובטיחות המזון על היבואן והעוסקים במזון בהתאם למקובל באירופה והקניית כלים ליבואן לביצוע תהליכים איכותיים לניהול סיכונים ובקרת איכות על מוצרי המזון המיובאים לישראל.
"הרפורמה במזון כמו הרפורמה בתמרוקים הן חלק מהאסטרטגיה של המשרד לטייב את הרגולציה להוריד את הנטל הבירוקרטי לצד המשך שמירה על בטיחות ובריאות הציבור, בהתאם למחויבות הציבורית שלנו".