מול כל הקשיים: 'דלק' מנסה להתאושש

הבורסה רשמה עליות ומניית 'דלק קידוחים' זינקה • כיצד יתנהל הסדר החובות של דלק, והאם גיוס של 100 מיליון שקלים יספיקו להשקיט את נושי החברה לכחודשיים? • במקביל, היום צפויה אסיפת מחזיקים בחברה שתקבע את עתיד המוסדיים מול הקבוצה וטיב הקשרים עמה

יצחק תשובה | צילום: פלאש 90

הבוקר נצבעו המסכים בירוק. הבורסה בתל אביב פתחה את יום המסחר בעליות שערים נאות. המדדים המובילים – ת"א 35 ת"א 90 ות"א 125 עלו כל אחד בכ-1% ומדד הבנקים נסחר ביציבות. אתמול נפתח שבוע המסחר עם עליות חדות של יותר מ-3%, זאת לאחר המגמה החיובית בסוף השבוע בניו יורק.

עונת הדוחות בעיצומה והתנהלות המשקיעים השבוע בבורסה, תנוע בהתאם לגלי הדיווחים. גורם נוסף שישפיע מאוד על הבורסה הישראלית היא הבורסה בניו יורק שסגרה את סוף השבוע עם תנודות חזקות כלפי מעלה. גם הנפט משלים שבוע שלישי של עליות. הקולות הנשמעים בעולם ובארה"ב בדבר אסטרטגיית היציאה מהמשבר, מעניקים רוח גבית לבורסות.

מניית דלק קידוחים וקבוצת דלק זינקו אתמול על רקע הפרסומים כי הנציגות של דלק הגיעו למתווה מוסכם לחיזוק הביטחונות. היום מניית דלק קידוחים עולה ביותר מ-7%. למי שפספס את הפרקים הקודמים נספר, כי באמצע חודש מרץ נפלה מניית דלק בכ-80% וכבר היה נראה שהחברה הולכת להסדרי חוב ולפשיטת רגל. בהמשך המנייה התאוששה ועלתה מעט, אולם עדיין מדובר בחברה השקועה בצרות ובחובות.

על פי הדיווח ב'דה מרקר', דלק קידוחים היא שותפות מסובכת, שצרכי הפירעון שלה בשנים הבאות מסתכמים בכ-13.5 מיליארד שקל. לחברה גירעון של מאות מיליוני שקלים בהון החוזר, והיא תלויה במיחזור החוב של מאגר לווייתן. השותפות, שתמכור בשנה הבאה את אחזקותיה במאגר תמר, נהפכה לאופציה ממונפת על לווייתן, ועל חוזי יצוא הגז מישראל לירדן ולמצרים, שעתידם תלוי בגורל תוכנית הסיפוח של נתניהו ובחסדיהם של פעילי דעא"ש בסיני.

נציגי חברות מנורה והראל המתבוססות עמוק בבוץ של דלק, הגיעו להסדר בתום 45 ימים של מו"מ. ההכרעה נפלה לאחר פגישה לילית ארוכה שהסתיימה בשעה 5:30 לפנות בוקר בכניעתו של תשובה בכמה מהסעיפים המרכזיים. כך למשל התקבל דרישת הנציגות ל-40% ממניות דלק קידוחים, תשובה ידולל מ-60% המניות שהוא מחזיק בדלק ל־52%–54%, וכן לגייס הון מיידי של 400 מיליון שקל.

על פי ההסכם המתגבש דלק מתחייבת לגייס 200 מיליון שקל עד סוף מאי, 100 מיליון שקל עד 15 ביולי ו־100 מיליון שקל עד סוף דצמבר. אם לא תצליח דלק לגייס את ה־200 מיליון הראשונים אלא רק 100 מיליון, היא תוכל לדחות את ה-100 מיליון שלא גויסו ל־15.7. בכל מקרה פטיש כבד מונף על דלק כאשר במקרה של אי עמידה ביעדים, יציבו הנאמנים את החוב לפירעון מיידי.

ב'כלכליסט' דווח כי במסגרת המתווה המוסכם, דלק מתחייבת לא לשעבד נכסים נוספים לאלו שמשועבדים לבנקים, שאותם היא תשחרר באמצעות מכירת נכסיה. דלק תוכל לשעבד את דלק ישראל, ותהיה חופשית לשעבד גם 15% ממניות דלק קידוחים שאינן משועבדות כיום. 40% האחרים ממניות דלק קידוחים (ששוויין 1.8 מיליארד שקל) ישוחררו מידי הבנקים בפירעון הלוואות וישועבדו למחזיקים. תנאים אלה יפקעו אם ההון העצמי של דלק יעלה על 2.8 מיליארד שקל בדו"חות השנתיים או 2.1 מיליארד בדו"חות הרבעוניים, יחס ההון העצמי למאזן לא יפחת מ־22.5%, ודירוג מעלות לא יירד מתחת A. הדירוג כיום הוא ccc כך שעליו לעלות משמעותית.

בנוסף הוסכם כי במקרה והדירוג של האג"ח יירד ל-BBB המחזיקים יוכלו להעמיד את החוב לפירעון מיידי. גם במקרה שההון העצמי בסוף הרבעון השני יהיה נמוך מ־400 מיליון שקל, החוב יעמוד לפירעון מיידי. ב'כלכליסט' דווח עוד, כי השליטה האבסולוטית של תשובה בחברה תרד והוא לא יוכל לבצע עסקאות בעלי עניין. במקביל, הוצאות הנהלה וכלליות יירדו מ־45 מיליון שקל ל־35 מיליון מקסימום ב־2023.

ההסכם המתגבש עמוס בסעיפים רבים ותת סעיפים. חלקם עוסק בנוגע להעברת כספים לאיתקה, וכן בנוגע לכמה חברות מטה: דלק אנרגיה; דלק השקעות פיננסיות; DKL שגייסה כספים להשקעה באיתקה; כמו גם התמלוגים מלווייתן. 

היום תתקיים אסיפת המחזיקים של דלק, שנדחתה מאתמול והבנקים יתבקשו גם הם לאשר את המתווה. נציגות האג"ח מורכבת מיוני שר מהראל ושמואל אשל ממנורה, כשפסגות פרשה ממנה בשבוע שעבר. מצד דלק דנו בסוגיה המנכ"ל עידן ולס, היו"ר גבי לסט וסמנכ"ל הכספים ברק משרקי.

כתיבת תגובה