מחירי החשמל, קרן העושר וחברות הגז | כותרות ועידת האנרגיה

"מחירי החשמל בישראל יעלו רק במעט ואולי אפילו יירדו" – אמר ד"ר עמית מור מנכ"ל משותף באקו אנרג'י | מנכ"ל רציו: "ועדות שישינסקי, צמח ואדירי, וגם הממונה על ההגבלים העסקיים – הם האשמים בכך שקרן העושר לא עומדת בציפיות. לא חברות הגז" | אלה חלק מהכותרות של דיוני ועידת האנרגיה שמתכנסת היום

ד"ר עמית מור | צילום: יעל צור

"בניגוד לעלייה התלולה במחיר החשמל בעולם, בשל משבר האנרגיה באירופה ובסין, מחירי החשמל בישראל, שיעודכנו בקרוב על ידי רשות החשמל, יעלו רק במעט ואולי אפילו יירדו", כך אמר היועץ הכלכלי אסטרטגי, ד"ר עמית מור, מנכ"ל משותף באקו אנרג'י ומרצה בכיר באוניברסיטת רייכמן בוועידת האנרגיה ועסקים הבינלאומית ה-18, שנפתחה הבוקר במלון כפר המכבייה ברמת גן. 

"בישראל אנו לא חווים את המשבר העולמי בשל מקורות הגז הטבעי תמר ולוויתן, כשבקרוב יצטרף אליהם מאגר כריש של ארנרג'יין – מה שיוצר תחרות והיצע גז גבוה שמשפיע על מחירי החשמל בארץ. ישראל שברה את השיא העולמי במעבר מפחם לגז. אם לפני עשור 80 אחוז מהחשמל בישראל יוצר בפחם, כיום 70 אחוזים מיוצר מגז ובתוך 3 שנים זה יהיה למעלה מ-90 והפחם ישמש בעיקרון רק לגיבוי. מחירי הפחם בעולם עלו דרמתית בכל העולם וכך גם בישראל – ורשות החשמל תעשה את השכלול בין העלייה במחירי הפחם לבין הירידה במחיר הגז, שמחירי בארץ זול משמעותית לעומת העולם – וכך תקבע את מחירי החשמל שלא יעלו משמעותית כמו בעולם. כל זה מלמד על כך שמתווה הגז הצליח – מה שיאפשר לנו לעבור בבטחה לאנרגיה מתחדשת, כשהמעבר הזה לא יושפע ממחסור באנרגיה, אלא יהיה תלוי רק בנו".

250/200 סייד בר + קובייה

מור התייחס גם למעבר הגובר לאנרגיות מתחדשות וכלי רכב חשמליים ואמר כי אלו מושפעים מירידה צלולה במחירי הפאנלים הסולאריים העשויים מסיליקון, כמו גם במחירי סוללות הליתיום המשמשות אותנו ברכב חשמלי ובסלולאריים. "אם לפני שנים ספורות 70 אחוז ממחיר רכב חשמלי היה עלות הסוללה, היום הסוללה מהווה רק 30 אחוז ממחיר הרכב וגם זמן האגירה של סוללות אלו הולך ומתארך. זו הסיבה שההטמעה של רכב חשמלי רק תלך ותגדל". 

מור הפתיע ואמר שבקרוב ישראל תייצא גז ללבנון. "זה נשמע דמיוני, אבל זה מה שיקרה – אני משוכנע בכך. לא נשווק להם כמובן ישירות אבל יש צינור ערבי שמחבר בין ירדן ומצריים לבין לבנון. שני שליש מהחשמל של ירדן מיוצר באמצעות גז שמופק במאגר לווייתן שלנו. לכן, אין סיבה שצינור הגז הערבי לא יושמש מחדש וגז ישראלי יגיע לתחנת החשמל בטריפולי, שהוסבה לאחרונה לייצור חשמל באמצעות גז. הם יקראו לזה גז ירדני או מצרי אבל למעשה מדובר יהיה בגז טבעי שמקורו בישראל". 

השרה קארין אלהרר הביעה את תמיכת הממשלה בכלי הרכב החשמליים: "חודש מיום הקמת הממשלה החדשה הבאנו החלטת ממשלה לעודד תחבורה חשמלית. אנחנו נבנה המון עמדות טעינה בשיתוף עם כל המשרדים. כשמדברים על הפחתת פליטות זה מעבר לרכב חשמלי. יש מחויבות של הממשלה הנוכחית בנושא ונאמין בזה ונעשה הכל לפתח את הרשת כדי שכל עמדות הטעינה ישתלבו ברשת החשמל. אנחנו לגמרי בעד".

"מצפים לגידול ב-2022"

יגאל לנדאו מנכ"ל רציו: "רציו עברה מהפכה מחברה של חיפוש שדות גז להפקה של גז. ב-2020, בניהול המצוין של נובל אנרג'י ועכשיו של שברון הפקנו ללא תקלות והיה רצף אספקה למרות הקורונה. הגידול במכירות ב-2021 עלה ב-50 אחוז לעומת 2020 ואנו מצפים לגידול בהתאם ב-2022. ההכנסות האדירות אפשרו לנו לפרוע את האג"חים ואנחנו מקווים לחלק דיבידנדים כבר בשנה הבאה.

יגאל לנדאו | צילום: יעל צור

"אנו רואים חשיבות גדולה גם באנרגיה מתחדשת. לפני 7 שנים, באמצעות חברה אחות השתתפנו בייסוד והקמה של קרן הון הטבע שהתחיל בפיתוח חממה קטנה בדרום והיום חברות רבות שכבר שמעתם עליהן, כמו אלקטריון, צ'טרטק ובלייד רנג'ר ואחרות כבר נותנות פירותיהם. עכשיו הבורסה אפשרה גם לחברות הגז והנפט להשקיע באנרגיות מתחדשות ואלו חדשות טובות.

Inner 620/130

"בתוך כך, כולנו זקוקים לתאורה ולמזגן ולוודאות כשמדליקים אור בבית ולא ייתכן מצב בחברה נורמלית שלא תהיה אספקה אנרגית רצופה. ראינו בעולם ובארה"ב סיטואציות חמורות של מחסור באנרגיה. הגז מאפשר אנרגיה אמינה רציפה ונקייה יחסית ובישראל יש תשתית בנויה היטב של צנרת להולכת גז – ומצבנו טוב בזכות הגז". 

לגבי הביקורת החריפה על אי ההתרוממות של קרן העושר, לנדאו טוען שהבעיה היא לא חברות הגז. "אנשים שעיכבו בשנים רבות את פיתוח לוויתן ותמר מתלוננים היום על קרן העושר. מחיר הגז היה מצוין כשבנק ישראל נתן ציפיות גבוהות לקרן העושר. אך ועדת שישינסקי, וצמח, ואדירי עיכבו את ההיתרים, והממונה על ההגבלים שראה פה בטעות מונופול – הם האשמים בכך שלא הצטברו מיליארדים בקרן העושר. גם הייתה מאז התחזיות של בנק ישראל ירידה במחיר הגז – דבר שגם משפיע על קרן העושר. אני צופה שבשנים הבאות הכסף הגדול יגיע לקרן העושר והיא תצמח משמעותית. החברות שילמו תמלוגים ומסים מהיום הראשון. 15 מיליארד שקלים נצברו כבר ואני צופה שבשנים הקרובות קרן העושר תגדל משמעותית". 

תיעזרו במשרד החוץ

סגנית מנכ"ל אגף הכלכלה במשרד החוץ, יעל רביע-צדוק קראה הבוקר בוועידת האנרגיה ועסקים הבינלאומית ה-18 ליזמי האנרגיה להיעזר במשרד החוץ על מנת לייצא את פתרונותיהם לעולם.

"העולם נמצא בתהליך התייחסות לאנרגיה בהשפעת משבר האקלים", אמרה רביע-צדוק. "אנחנו במשרד החוץ רואים בתפקיד שלנו לחבר לא רק את ישראל לעולם אלא גם את העולם לישראל, ולכן הזמנו לכנס כאן דיפלומטים ושגרירים זרים. כשמדברים על אנרגיה זה לא רק אינטרס כלכלי אלא גם לתת מענים אמיתיים לעולם בהתייחס למשבר האקלים. בוועידת גלאזגו דובר רבות במסדרונות על החדשנות והיכולות של ישראל, ולכן אנחנו במשרד החוץ נרצה לייצר חיבוריים ולתת לעולם ליהנות מהידע והניסיון שנצברו פה. לעולם נחוצות טכנולוגיות חדשניות ומיוחדות ולנו יש את האפשרות לתת אותם. האנרגיה עומדת בלב כל פתרון למשבר האקלים והממשלה שמה בראש סדר העדיפויות שלה את נושא האקלים עם הבטחה של ראש הממשלה להגיע לאפס פליטות ב-2050.

"רק התעשייה יכולה להבטיח מקורות אנרגיה ירוקים וברי השגה  שהם נכס בעיני העולם, והעניין נמצא בלב השיח של מנהיגי העולם במפגשים ביניהם. פתרונות למשבר האקלים לא ניתן למצוא ללא שיתוף פעולה בין המדינות, כי לכל מדינה יש את דרכי ההתמודדות והכלים הייחודיים לה.

"שיתוף הפעולה שלנו עם יוון וקפריסין ומזכר ההבנות שנחתם הבוקר באיחוד האמירויות מייצרים הזדמנויות לשיתופי פעולה בנושאי אנרגיה סולארית, מים מותפלים ונושאים אחרים שאנו מצטיינים בהם ולסחור בפתרונות. השיח עם לבנון על הקו הימי וסוגיית פיתוח מאגרי גז אנרגיה הוכיחו שאנרגיה היא בסיס גם לשיח אמיתי ולפתרונות מדיניים.

"אנחנו חייבין להשתלב עכשיו ולייצר שת"פים. אנו נסייע לכם להציג פתרונות ייחודיים בעולם. החדשנות והידע הם נכס שלנו וביחד נהפוך את ישראל לסיפור הצלחה".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה