מסרבים לייצג מחבלי חמאס || "זה הרבה יותר מ'דם על הידיים' "

מדינה שלימה בצד אחד, בצד השני מחבלים ללא ייצוג | אבל את המשנה לראש לשכת עורכי הדין בישראל, זה לא מטריד: "מדובר ברמת פשיעה שאיננה מצדיקה את הייצוג. לא ייתכן שיעמוד סניגור ויהפוך בזכותם של מי שפשעיהם המזוויעים מוכחים ומתועדים" | ומה הפתרונות? | ראיון אקטואלי בסוגיה המשפטית הנפיצה

למי מגיע ייצוג? המחבל שרצח את הרב שי אוחיון בפתח תקוה, בדרכו לבית המשפט | צילום אילוסטרציה: פלאש 90

למעלה מאלף וחמש מאות מחבלים חוסלו בידי כוחות הביטחון בישראל מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל. כמות זהה של מחבלים נתפסו ונכנסו למעצר. עם כל יום לחימה שעובר, עוד מחבלים נתפסים וחלקם אף מסגירים את עצמם מתוך ידיעה כי לאחר שהייה בחדר החקירות – הם יעמדו למשפט ויכנסו לכלא, הנוהל הקבוע בישראל.

העמדת המחבלים למשפט בישראל, יוצרת סוגיה משפטית חדשה שמדינת ישראל נאלצת להתמודד מולה: מעולם לא היה תקדים לפשעים הפליליים שבוצעו על ידי פעילי חמאס בשביעי באוקטובר. למול עוצמת האכזריות והיקף מעשי הרצח הנוראים – אין עורכי דין שמוכנים לייצג את המחבלים שנתפסו בבית המשפט.

עומדים למשפט

בכל מדינה מתוקנת זכאי כל אדם העומד למשפט בה לקבל ייצוג ציבורי מכספי המדינה מסביר עורך דין יוסף ויצמן, בעלים של משרד ויצמן ומשנה לראש לשכת עורכי הדין בישראל.

"כל אזרח רשאי למייצג מטעמו שיישא את דבריו לפני רשויות המדינה. זו זכות בסיסית", הוא אומר. "הבעיה היא שבתקופה הזו אנו מתמודדים מול מעשים אכזריים בלי גבול, שאפילו הביטוי 'דם על הידיים' לא נכון לתאר אותם. מדובר בפשעים ברמה החמורה ביותר, פשעים נגד האנושות".

"במצב חריג כזה נוצרה סיטואציה לא מוכרת: אין עורכי דין שמסכימים לייצג את מחבלי הנוח'בה. "הרי מה תפקידו של המייצג? להיות סנגור, לשאת דברים לזכותו של הנאשם, מדוע עשה את מה שעשה, ולמה לא צריך לדון אותו לחומרה. את מחבלי החמאס אף אחד לא מוכן לייצג".

עו"ד יוסי ויצמן. משנה לראש לשכת עוה"ד. צילום: יח"צ

בהיסטוריה של ישראל, כמדינה, עמדו פושעים נאצים למשפט בארץ, יש מה להשוות בין המצב?

"לאייכמן היה ייצוג במשפט בישראל, אך המצב אז היה שונה לחלוטין: אייכמן הכחיש את המיוחס לו והיו צריכים לנבור בהיסטוריה ולנהל משפט. פושע נאצי נוסף שנשפט בישראל אף הוא הכחיש את המיוחס לו וזוכה מחמת הספק. בתקופה ההיא היה כעס גדול על עורך הדין שייצג אותו והצליח לרכך מעט את חומרת המעשים. כאן לעומת זאת, כל מעשי הרצח מתועדים. זה לא משפט שצריך לנהל".

'איוון האיום' קיבל ייצוג פרטי של עורך דין בישראל, האם זו אפשרות סבירה למחבלים?

"אני לא מאמין שיש עורך דין בישראל שיקום וייצג את המחבלים האלו. אם יהיה מישהו שיעז לעשות זאת, אני בז לו באופן אישי, וכנבחר ציבור בלשכת עורכי הדין אני מצהיר שאני לא שלוחם של אי-מי שירצה לייצג מחבל".

הוא פחות אוהב את השאלה כשאני מתעניינת לגבי עורכי דין מהמגזר הערבי. "אפילו עורכי דין מהמגזר הערבי – שבהתחלה שקלו לייצג אותם בבית המשפט – חזרו בהם. הם הבינו שהשם שלהם יתפרסם והם ייחשבו בעיני הציבור כתומכי טרור. אז אין עורכי דין שייצגו אותם, ומנגד החוק אומר בצורה מאוד ברורה שלא ניתן לדון אף אחד מבלי שיש לו ייצוג. יש כאן דיסוננס מאוד קשה".

משפט אייכמן

שני פתרונות

אז מה עושים?

"צריך למצוא פתרון באמצעות תיקון חוק מיוחד כך שתהיה אפשרות לערוך משפט מבלי שיהיה להם ייצוג, זו אפשרות אחת. האפשרות השניה היא שיוקם בית דין מיוחד לנושאים האלו. אחת משתי האפשרויות תפתור את המצב הבעייתי שנוצר"

ויצמן מעדיף שיעבור תיקון מיוחד לחוק,  שיוציא מן הכלל חובת ייצוג לאלו שעשו פשעים נגד האנושות. "שייצגו את עצמם. אני לא מתנגד שמתורגמן יתרגם את דבריהם לשופט. עם דברים בסיסיים כאלה אין לי בעיה, אבל ייצוג מהמדינה? לא מגיע להם. לא יעלה על הדעת שהמדינה תשלם על ייצוג משפטי עבור מחבל שפעל כנגדה".

בישראל ישנם בתי דין העוסקים בנושאים ספציפיים כמו עובדים זרים או שכירות, אך הקמה של בית דין חדש הוא תהליך מורכב וארוך. "יעלו השאלות מי יהיו השופטים, ולמה. האם בתי דין צבאי או לא. רק תיקון חוק שהוא הסתייגות לחובת ייצוג – יפתור את הבעיה. זו הדרך הכי קלה, אני לא רואה דרך אחרת".

צפויה התנגדות לחוק?

"שאלה טובה. אני לא רואה מקום להתנגדות, אך אני חושש שיהיו כאלו שימנעו כדוגמת חברי כנסת מהמגזר הערבי". מבחינת העולם, הוא מאמין שהתגובות תהיינה קשות. "אני מבין שיהיו תגובות קשות להצעת תיקון החוק הזו. מנגד, העולם גם נחשף לזוועות שקרו פה, ולהענקת ייצוג משפטי למחבלים יש משמעות מאוד מסוכנת. כולם מבינים שיש דיסוננס מאוד מאוד גדול: המדינה מצד אחד הולכת ונלחמת להפעיל ענישה על אלו שפעלו בצורה חמורה ובלתי אפשרי לדרוש ממנה לסייע להם אח"כ בייצוג".

גזר דין מוות?

מושגים כמו 'הומניטריות' ו'זכויות אדם' לא נכללות בשיח. "זכויות אדם רלוונטיות למי שיש לו צלם אנוש. המחבלים האלו איבדו צלם אנוש. במדינה מתוקנת באמת הם היו צריכים לעמוד לגזר דין מוות ולא להישאר בחיים. לצערי, אני לא רואה מצב בו ישראל מחוקקת גזר דין מוות לרוצחים באופן כללי, בגלל השלכות בינלאומיות".

למרות ההתנגדות המעטה הצפויה לתיקון החוק, לויצמן יש חשש כבד. "אני עדיין לא יודע אם משא ומתן לשחרור החטופים יכלול גם התייחסות למחבלים שנתפסו. אני חושש שכחלק מהתנאים לשחרור חטופים תצא הצהרה או התחייבות מטעם מדינת ישראל לגבי המשפט לאותם מחבלים. שמעתי שחמאס מנסה להציב דרישות בנוגע לחבריהם הרוצחים. אני יודע שישראל סירבה בצורה נחרצת, ואני מאוד מקווה שיעמדו בסירוב הזה עד הסוף".

גזר דין המוות יחזור? שער ידיעות אחרונות לאחר גזר הדין של אייכמן

במידה והתיקון נחקק, מה מצופה לנו מבחינת ההליכים המשפטיים?

"אלה הליכים שילוו אותנו שנים, אפילו שנים רבות. אני מאמין שמשפחות הנרצחים הי"ד ירצו לקחת חלק פעיל בהליך המשפטי ולא יסכימו לעמוד מהצד. את הציבור גם כן יעסיקו שאלות מהותיות הקשורות לתנאי הכליאה שלהם כמו האם הם יהיו ביחד, ואיפה".

משפט בשידור חי

כל משפט פלילי בישראל הוא משפט פתוח לציבור בו אפשר לבוא ולהאזין לדיונים. "במשפט רצח פלילי ברמה כזו, אני אעמוד ואדרוש שהתהליך המשפטי יהיה מוסרט וכולם יוכלו לצפות בו. כל המדינה צריכה לראות את אותם בזויים עומדים למשפט, ומה תהיה ההחלטה בדינם" מבחינתו "אפילו אם תעלה בקשה שהמשפט ישודר אונליין – אני כגורם בלשכת עורכי הדין – אתמוך בה תמיכה מלאה".

כמה מילים לסיום.

"אנחנו בזמן נדיר וגורלי. המדינה והעולם צריכים להבין שיש חריגים לכל כלל, אפילו שהוא בסיסי. החריגים הם אנשים שפשעו כנגד האנושות, והם אותם מחבלים שפלים. אסור בשום פנים ואופן שיבוא גורם וידבר בזכותם כי אין דבר שיכול להצדיק את הפשעים שלהם. אם חלילה נאפשר להם ייצוג מטעם המדינה אנחנו יורים לעצמנו ברגל.

"אני מדבר בשמי, ובשם עורכי דין רבים המסרבים לייצג את אותן חלאות. אם את שואלת אותי, כל אזרחי ישראל מחזיקים בדעה הזאת ומתנגדים לייצוג של הפושעים הללו".

2 תגובות ל: "מסרבים לייצג מחבלי חמאס || "זה הרבה יותר מ'דם על הידיים' ""

  1. מצטרפת לכל מילה

  2. מעניין מי ייצג את צמרת השלטון בישראל??

כתיבת תגובה