כשהמערכת הציבורית וקברניטי המדינה מציגים חזית בוטחת וסומכים על חוזקה וחוסנה של המערכת הפיננסית בארץ, ענפי עסקים שלמים קורסים בזה אחר זה תוך פיטורי עובדיהם וחשש מאי יכולת התאוששות לאחר תום המשבר • בין הענפים במשבר ניתן למנות את חברות התעופה, הניקיון, האבטחה, התיירות והמלונאות, היהלומים ועוד • קבוצת דלק נפלה בבורסה בכ-50% • כלכלת קורונה: סקירה
דוד שלומוביץ 12.03.2020נגיף הקורונה מעסיק או מניע את הכלכלה העולמית למקומות נמוכים. הודעת ארגון הבריאות העולמי, כי נגיף הקורונה הוא מגיפה עולמית, התקבלה קשה בשווקים. יום המסחר בוול סטריט נסגר אמש בירידות שערים חדות, כאשר המסחר התאפיין בתנודתיות גבוהה במיוחד. מדד הדאו ג'ונס, הוביל את המגמה השלילית ואיבד 5.8% מערכו, תוך שהוא סוגר ירידה של מעל 20% מהשיא.
באתר המרכז למדע מערכות והנדסה (CSSE) באוניברסיטת ג'ונס הופקינס (JHU), מדווחים על 126,660 איש שנדבקו בנגיף הקורונה בעולם, מתוכם 4,641 מתו מהנגיף ו-68,305 שהצליחו להתאושש ממנו. מדובר על אחוז תמותה של 3.4%, המוגדר כאחוז גבוה. במקביל, סביר להניח שהמספרים בארה"ב יחלו לקפוץ מסיבה טכנית, מערכת הבריאות שם חלשה ופרטית ורק החל מאמש, מסוגלות המדינות לבצע בדיקת היתכנות של הנגיף.
הנזק הכלכלי של נגיף הקורונה, הולך ומתפשט בקצב ההדבקה האנושית. כעת לא מדובר רק על אי יציאת סחורות מסין (ההולכת ומתאוששת. קצב ההדבקה בסין נעצר והשלטונות החלו לשחרר מחוזות). נגיף הקורונה גורם לנזק כלכלי כבד, היות ואזורים רבים בעולם משותקים, מה שיוצר משבר נזילות ופיטורין המוניים.
פדיונות ענק בקרנות הנאמנות
גם הבורסה המקומית מתמודדת עם נפילות חדות, לאחר הירידות בוול סטריט ובבורסות אסיה. קבוצת דלק חתכה כמעט חצי משוויה, ת"א 35 צולל ב-5.4%, ת"א 90 נופל ב-8.5%, ת"א ביומד – 9.7% ת"א טכנולוגיה 6.7, מדד חברות הביטוח נופל ב-6.34%, ת"א נפט וגז צולל ב-12%, ת"א נדל"ן יורד ב-9%.
במקביל, ב'ביזפורטל' מדווח על פדיונות, של מעל 6 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות, זאת לאחר פדיונות של מעל 20 מיליארד שקל בשבועיים. בדיווח נאמר, כי על רקע המפולת בשווקים, הוראות המכירה נערמות ונראה שהציבור בפאניקה. משיחה של 'ביזפורטל' עם יועצי השקעות בבנקים ומנהלי קרנות, עולה תמונה מפחידה – היקף הפדיונות היום מגיעים אחרי פדיונות של כ-2 מיליארד שקל אתמול, 8 מיליארד שקלים ביום שני וכ-1-2 מיליארד שקל ביום ראשון. בשבוע שעבר נפדו כ-5-6 מיליארד שקל, כך שמקרנות הנאמנות המסורתיות, שמנהלות כ-140-150 מיליארד שקל, נפדו כ-15% – זה המון.
צעדי התייעלות כואבים
הקריסה בשוקי ההון, מגיעה במקביל לחשש של עשרות אלפי עובדים למקום עבודתם, בשל הירידה בהזמנות בשבועות האחרונים, המגיעה לשיאה בימים אלה. הגורמים לכך הם: התבהלה שאוחזת בציבור, לאור הרחבת צווי הבידוד, ההידבקויות בפועל והתקשורת שמשדרת פאניקה. אלה כמו גם שמועות לא מאומתות ודיס אינפורמציה, גורמים לירידה דרסטית בהזמנות, לכל רוחב המשק, ובעסקים רבים נרשמים ביטולים או דחיות.
כתוצאה מכך וכדי לשמור על מקומות העבודה, נוקטים עסקים רבים בצעדי התייעלות זמניים, כמו הפחתה משמעותית של שעות הפתיחה; הוצאת חלק מהעובדים לחופשה ללא תשלום; קיצוצים הכרחיים בתחומים שונים וויתור על התקדמות מקצועית. הכל כדי לשרוד את המשבר הזה, מבלי נזקים ארוכי טווח שיזיקו ח"ו לכולנו.
בעלי העסקים בכל תחומי העיסוק המשק, מדגישים לעובדיהם שוב ושוב, כי הצעדים הננקטים אינם נעימים ואפילו קשים וכואבים להם. אולם המגיפה ותוצאותיה כבר פוגעות בכלכלה, וקשה לחשוב על ההשלכות שלה. עם זאת, הצעדים הכרחיים – דווקא כדי שיהיה לעובדים מקום עבודה יציב לשוב אליו לאחר שתשקע הסערה הנוכחית.
מערכת פיננסית חסונה
לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אודות ההערכות הכלכלית לנגיף הקורונה, מטרת העל של הצעדים כולם הן: כדי להגן על המשק מפני נגיף הקורונה. לדבריו "הנגיף פוגש את הכלכלה הישראלית בנקודת התחלה טובה מאוד. הנתונים הכלכליים החזקים – ביניהם יחס חוב תוצר ושיעור אבטלה נמוכים, עודף בחשבון השוטף, רמה גבוהה של יתרות מט"ח, ומערכת פיננסית חסונה – מגדילים את העמידות של המשק, למול ההתפתחויות. לכן אנחנו מאמינים שברגע שמשבר הקורונה יסתיים, הכלכלה תחזור לצמיחה הנאה שהכרנו בשנים האחרונות".
הנגיד הוסיף, כי הוא זימן את מנהלי הבנקים הגדולים לדון במשבר, על מנת לתמוך בפעילות העסקית במשק-כגון הלוואות בריביות נמוכות יותר, דחיית תשלומי משכנתא ועוד. "אנחנו בבנק ישראל עוקבים דקה אחר דקה אחרי ההתפתחויות בבורסות ברחבי העולם ובארץ". הנגיד הרגיע את הציבור באומרו כי "יש לבנק ישראל את הכלים כדי להחזיר את הנזילות לשווקים".
יום כיפור של הכלכלה הישראלית
מנגד, במסיבת עיתונאים משותפת להסתדרות ולנשיאות המגזר העסקי בנושא משבר הקורונה, קוננו המשתתפים על המצב הקשה שהחל משתלט על המשק. יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, הקצין ואמר: "אנחנו על סף יום כיפור של הכלכלה הישראלית". לדבריו. "אנחנו צריכים היום מנהיגות כלכלית שתכניס את היד לכיס ותתחיל להעביר כספים, ויש כספים למדינה.
בר דוד השווה את המצב, למשבר שהתרחש בארה"ב ב-2008, "נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, הזרים מיליארדים לתעשיית הרכב הקורסת, כדי שהכלכלה האמריקנית לא תקרוס, וזה הצליח". הוא הוסיף כי "זוהי שעה אחרונה וצלצול אחרון לפני קריסה מוחלטת, של ענפים שלמים במשק הישראלי".
סיכון לקריסת קבלנים
אתמול דווח כי חברת איסתא, מהחברות הגדולות בישראל בעולם התיירות, תסגור ביום ראשון הקרוב את סניפיה בכל הארץ. נשיא התאחדות המלונות, רו"ח אמיר חייק, אמר במסיבת העיתונאים, בעקבות הוראת בידוד לכל הבאים מחו"ל, כי "המצב קטסטרופלי. בממוצע בת"א, 25% אחוזי תפוסה, י-ם 25%, נתניה 25%, סובב כינרת 30%, שש מלונות בנצרת נסגרו! הנפילה היא נפילה חופשית ומטורפת. אני רוצה להודות לישראלים שמצביעים ברגליים וממשיכים להגיע למלונות בישראל. יחד עם זאת, אנחנו רואים מצב שנצטרך להיפרד מ-30,000 עובדים. אנחנו מצפים שממשלת ישראל תתעשת ותתחיל לפעול יחד אתנו".
את דבר ענף הבנייה הביא נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו. לדבריו, "הענף שלנו תלוי בחומרים, מוצרים וציוד מיובאים וברור לנו שתוך פרק זמן קצר של כחודש, ייווצר פה מחסור כבד שלהם. במקביל, הממשלה תדון באפשרות סגר מלא על יהודה ושומרון. התוצאה של סגר כזה, תהיה שיתוק של 70% מאתרי הבניה בישראל, שעלול להביא לקריסתם של מאות קבלנים".
פגיעה בענפי האבטחה והניקיון
תחום נוסף שסופג מכה קשה וכואבת, הוא ענף האבטחה בישראל. לדברי יו"ר ארגון חברות האבטחה, דוד לוי: "עד לפני מספר ימים, הועסקו בענף האבטחה בישראל 100,000 אנשי אבטחה. נכון להיום, עשרות אלפי מאבטחים, מצויים מחוץ למעגל העבודה". לוי מנה רשימה ארוכה של גופים הנתונים בהקפאה: "נתב"ג, מעברי הגבול היבשתיים, מופעי ספורט בידור ואירועים, טיולים של בתי הספר, משלחות תגלית מחו"ל וגופים רבים נוספים, צמצום האבטחה במלונות במשרדי ממשלה בגופים ציבוריים ופרטיים, הביאו כאמור להפסקה לאלתר, של העסקת מאבטחים. וזהו רק אקורד ראשון".
אילו יוחלט חלילה, על השבתת מוסדות החינוך ומוסדות אחרים, הדבר יפגע בתחום עוד יותר. לוי הוסיף, כי "במקביל, מוטלות על חברות האבטחה עלויות אדירות, בשימור הכשירות המבצעית של אנשי האבטחה, והן תהיינה חייבות להמשיך ולשמור על כשירות זאת, גם כלפי אלפי המאבטחים הנמצאים בביתם".
שיתוק בענף היהלומים
חברות הניקיון בארץ החלו להיפגע גם הן ויו"ר ארגון חברות הניקיון בישראל, עו"ד אילן שמעוני טוען, כי "חברות הניקיון עומדות ראשונות, בחזית המאבק למען בלימת הנגיף, בניקוי וחיטוי של מקומות עבודה רבים במגזר הציבורי והפרטי, תוך כדי נטילת סיכון רפואי". שמעוני הצביע על כך, כי "ככל שהפעילות העסקית הכלכלית, של חלקים גדולים במשק הישראלי, נבלמת, ישנה השפעה ישירה על הפעילות של חברות הניקיון".
אחרון הדוברים במסיבת העיתונאים, המשותפת לראשי הארגונים במשק, היה נשיא התאחדות תעשייני היהלומים, קובי קורן, שאמר כי "בענף היהלומים ישנה ירידה של 50% בשיווק יהלומים לחו"ל, מכיוון שכל המזרח, סין, הונג קונג, יפן ועוד, משותקות. חברות מותגים באירופה ובארה"ב, צמצמו את הייצור ב-50%, בעקבות הסגר במזרח. חברות ישראליות שהיו להם משרדים בהונג קונג או בסין, סגרו את המשרדים והחזירו את העובדים לארץ. במידה והמגיפה תתפשט עוד, הצפי שהענף יגיע ל-70% שיתוק". מזעזע.