מפקידים שיקים דחויים? קבלו הוזלה ל-2 שקלים בלבד

שיקים שמופקדים למשמרת יוזלו משמעותית ל-2 שקלים בלבד לשיק במקום 12-15 שקל עד היום • מי כלול בהוזלה ומי לא? • שינוי לטובה גם בסיכום החצי שנתי של עמלות הבנקים • בנק ישראל קורא לציבור: המשיכו להיות ערניים

חשבון בנק. אילוסטרציה | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

כצעד נוסף ליישום החוק לצמצום השימוש במזומן, בנק ישראל מפחית את עמלת הפקדת שיקים מוסבים דחויים למשמרת לסכום של עד 2 ₪ וקורא לציבור להפקיד שיקים אלו בבנק.

הבנק מתייחס לסעיפי חוק המזומן המתייחסים לפירעון שיקים ומפרסם צו לפיו העמלה להפקדת שיקים מוסבים דחויים למשמרת תעמוד על 2 ₪ לשיק לכל היותר.

כזכור, חוק צמצום השימוש במזומן קובע, כי בנק לא יפרע שיק שמתקיימות לגביו אחת או יותר מהמגבלות המנויות בחוק. תחילתן של הגבלות אלו מצד הבנקים ב-01 ביולי 2019, והן לא יחולו על שיקים שהופקדו למשמרת לפני יום התחילה.

לאור כך, קיים החשש ששיק מוסב שניתן קודם לכניסת ההגבלות לתוקף ומתקיימות לגביו אחת או יותר מהמגבלות המנויות בחוק, אך יופקד לפירעון לאחר כניסת החוק לתוקף, לא יכובד, וכי מחזיק שיק מוסב דחוי, שלא הפקיד את השיק למשמרת לפני מועד זה, עלול להתקשות לקבל את כספו כיוון  שהשיק עלול לחזור.

בנק ישראל קורא לציבור הלקוחות, שהם יחידים ועסקים קטנים, להפקיד את השיקים הללו למשמרת בבנקים לפני מועד תחילתן של ההגבלות, ובכך להימנע מהסיכון שהשיק יחזור בשל אי עמידה במגבלות המנויות בחוק.

על מנת לעודד את הציבור להפקיד את השיקים קבע נגיד בנק ישראל עמלה מופחתת של עד 2 ₪ (במקום 12 ₪ – 15 ₪ בבנקים השונים) בגין הפקדת שיק מוסב דחוי, ללא תלות באופן ההפקדה (בדלפק או בערוץ ישיר), לתקופה החל מ-15.4.19 ועד כניסת ההוראות לתוקף, ביום 30.6.2019.

עמלת מופחתת בהפקדת שיק למשמרת – עד 2 ₪ – תחול כאשר: השיק מוסב (שיק סחיר שהועבר לאדם אחר, שאינו צד לעסקת היסוד. יובהר כי שיק שמוטבע עליו "למוטב בלבד" אינו סחיר ולא יכול להיות מוסב ולא תחול עליו ההנחה בעמלת הפקדת שיק למשמרת); השיק דחוי, או שהלקוח ביקש שייפרע במועד מאוחר יותר; לקוח מפקיד השיק הוא יחיד או עסק קטן (תאגיד שטרם חלפה שנה מיום התאגדותו או עסק שמחזור העסקים השנתי שלו לא עולה על 5 מיליון שקלים).

ירידה בעמלות

המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, ד"ר חדוה בר, הגישה לוועדת הכלכלה של הכנסת את הדיווח החצי שנתי אודות מחירי השירותים הבנקאיים הנפוצים למשקי הבית. הדוח מבוסס על דיווח של הכנסות בפועל של הבנקים ושל חברות כרטיסי האשראי מעמלות שנגבו במהלך המחצית הראשונה בשנת 2018.

במהלך תשע וחצי השנים האחרונות חלה ירידה בשיעור של כ- 29% בשיעור העמלות שגובים הבנקים (היחס שבין סך ההכנסות של התאגידים הבנקאיים מעמלות ביחס להיקפי הפעילות), כאשר בשנתיים האחרונות נרשמה יציבות ביחס זה. במחצית הראשונה של שנת 2018 נמשכה היציבות ביחס האמור בדומה לשנים 2016 ו- 2017.

העלות החודשית הממוצעת לחשבון משק בית ובנקאות פרטית, למחצית הראשונה של שנת 2018, הסתכמה בכ-24.8 ש"ח,  בדומה לשנת 2017 (24.6 ש"ח). במהלך שבע וחצי השנים האחרונות (2011–2018/ 1-6) חלה ירידה של כ-15.6% בסך העלות החודשית הממוצעת לחשבון משק בית ובנקאות פרטית. עלות זו מורכבת מעלות פעילות העו"ש אשר ירדה בכ-36%, ומעלות כרטיסי אשראי אשר עלתה בכ-31%, עלייה שנובעת בעיקר ממגמת גידול בכמות הכרטיסים שמחזיקים לקוחות בחשבון בודד.

צעד משמעותי שייכנס לתוקף השנה אשר צפוי לתרום להפחתת עמלות בחשבון העו"ש של עסקים קטנים ועוסקים מורשים: צירוף יזום לשירות המסלולים הבסיסי או המורחב, המשתלם ביותר עבורם, לפי דרישת הפיקוח על הבנקים.

במסגרת יישום החוק לצמצום השימוש במזומן, ובמטרה לעודד את ציבור הלקוחות הפרטיים והעסקים הקטנים להפקיד למשמרת שיקים מוסבים דחויים, טרם כניסת החוק לתוקפו, התפרסם צו פיקוח אשר מפחית את העמלה בגין הפקדת השיקים למשמרת וקובע אותה על 2 ₪ בלבד, החל מ-15.4.19 ועד ל-1.7.19, יום כניסת החוק לתוקפו.

בנק ישראל קורא לציבור לצרוך את המוצרים והשירותים הבנקאיים באופן נבון ומושכל, ומזמין אותו לעיין ב"תעודת הזהות הבנקאית" אשר הופקה ב-28.2.19, המציגה תמונת מצב כוללת של החשבון.

כתיבת תגובה