למרות בקשת האוצר להתיר הקצאות במבני מגורים לבתי כנסת ומקוואות טהרה, ח"כ קיש פסל את המקוואות • בדיון בועדת הפנים בשימושים שיותרו בקומה ציבורית במבנה מגורים הוחלט: שטח במבנה מגורים לייעוד מסויים, לא יוחלף באחר • רק החלפה באותו 'אשכול', תאושר
שאול כהנא 23.10.2018ועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש דנה היום בפרק ט' של חוק התכנון והבניה, שבא להסדיר הקצאת קומה במבנה מגורים או מסחר לטובת צרכי ציבור. "מטרתנו לאזן בין הצורך להקצות מקום לצרכי ציבור כגון גני ילדים ובתי כנסת, שלפעמים כבר אין קרקעות לבנייתם, והפתרון היחיד הוא לשלבם במבנים שעיקר שימושם מגורים או מסחר, לכדאיות הכלכלית שבלעדיה יזמים לא יוכלו לבנות ולשווק", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש.
"לכן החלטנו בוועדה שבשלב התכנון, הרשות המקומית שמעוניינת בשטח ציבורי בתוך פרויקט בנייה, תהיה חייבת לבחור מהו תחום השימוש לצרכי ציבור אותו היא מתעתדת להפעיל במקום: חינוך, דת, תרבות או מוסד קהילתי. בנוסף הרשות חייבת להודיע מהי ברירת המחדל, כלומר, לדוגמה: גן ילדים. כשהיזם יבקש מידע לקראת היתר בניה, הרשות תוכל להודיע שהיא משנה את ברירת המחדל מגן לבית ספר, אבל רק בתוך האשכול שהודיע עליו בהתחלה. אם הרשות תרצה לשנות בשלב זה את האשכול, או לשנות בשלב מאוחר יותר את הייעוד הפרטני, היא תהיה חייבת בהליך דומה לבקשה לשימוש חורג, שכולל שלב של הגשת התנגדויות".
הוועדה דנה היום ברשימת שימושים שתתיר בקומה ציבורית במבנה שרובו מגורים:
אשכול חינוך: מעון יום, גן ילדים, בית ספר יסודי לבנים ו/או לבנות. בית ספר על יסודי לבנים ו/או לבנות, מעון, גן או בית ספר לחינוך מיוחד, מוסדות פיתוח והעשרה.
אשכול תרבות: מרכז קהילתי, מועדון נוער, תנועת נוער, מועדון לקשיש, ספריה, גלריות ומוזיאון. הוועדה פסלה אפשרות לכלול ברשימה קונסרבטוריון, אודיטוריום ואולמות מופעים. "לא נאפשר מוסדות שגורמים לרעש בתוך מתחם מגורים", הדגיש ח"כ יואב קיש.
אשכול דת: האוצר ביקש בתי כנסת ומקווה טהרה. יו"ר הוועדה פסל הקמת מקווה וסוכם כי יותרו בתי תפילה.
אשכול בריאות: תחנה לבריאות המשפחה, מרפאות.
הוועדה פסלה אפשרות של אשכול רווחה, ומוסדות רווחה לא יוכלו לאכלס קומה ציבורית בבניין שרובו משמש למגורים.
כן פסלה הוועדה מתקני תשתית, תחנת אוטובוס ומתקני ספורט ציבוריים. הוועדה תשקול תחנת רכבת שאינה תחנת קצה, לאחר שיוברר מול גורמי מקצוע מה הצרכים והמשמעויות.
בנוסף לגמישות זו, שמותירה פתח לשינוי יעוד הקומה הציבורית, יוכל שר האוצר להוסיף ולגרוע מרשימת השימושים שהוועדה קיבלה, באישור ועדת הפנים, לאחר שייכנס החוק לתוקף.
בעניין שימוש למוסדות חינוך הדגיש יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש: "אם יש אספקט שלפעמים יש המתייחסים אליו כל בעייתי, זה תחום החינוך המיוחד. לתפיסתי כל שימוש לצרכי חינוך הוא לגיטימי. ומי שמרגיש שמוסד של חינוך מיוחד לידו זו בעיה, זה לא קביל. זה שלמישהו קשה לראות כסא גלגלים בעיניים, לא ימנע מאתנו להסדיר מוסדות חינוך לכל ילד".
עוד אמר יו"ר הוועדה ח"כ קיש: "אני רואה עצמי כשליח האזרחים הדואג לצרכיהם. תושב צריך מבני ציבור. הוא זקוק לגן ילדים ולבית כנסת. עם זאת אי אפשר לרמוס את בעלי הקרקע. היזמים מייצגים את הדיירים. הם יצטרכו לשווק להם את הדירות שבסמוך להן יהיה גן ילדים. בעלי הקרקע לא צריכים לחתום עם יזם בלי שמיקסמו את העסקה ווידאו שאם העירייה תגדיל זכויות בניה בתמורה לקומה ציבורית, הם יקבלו חלק מזכויות אלה. כל האירוע לא יוכל לקרות בלי שהעירייה משבחת משמעותית את זכויות המגרש".