מקטינים לחצים בגרמניה

עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בעשירית האחוז על רקע עלייה עונתית במחירי ההלבשה" • נתונים סבירים באירופה ובמיוחד בגרמניה נותנים לנגידת הבנק "אוויר לנשימה" ומקטינים את הלחצים להפחתת הריבית בחודשים הקרובים

סניף של דויטשה בנק | צילום אילוסטרציה: Faiz Zaki , שאטרסטוק

בעולם

למרות החתימה הצפויה היום על הסכם סחר ראשוני – הדרך לסיומה של מתיחות הסחר בין ארה"ב לסין עדיין ארוכה ואנו חוששים שנראה תנודתיות בשווקים על רקע הצהרות שונות של הצדדים לאחר החתימה.

על פי הפרסומים, נשיא ארה"ב וסגן נשיא סין צפויים לחתום היום רשמית על הסכם סחר ראשוני בין הצדדים, דבר שיחשוף את הציבור לפרטים המלאים של ההסכם ובכך לניתוח יותר מעמיק של השלכותיו. אנו סבורים שהחתימה על ההסכם תקטין את אי-הוודאות בכלכלה העולמית אשר תתמוך בגידול מחדש במלאי החברות, ובכך גם בעלייה בסחר העולמי. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהדרך עד לסיומה של מתיחות הסחר בין ארה"ב לסין עדיין ארוכה ועוד נראה תנודתיות בשווקים על רקע הצהרות שונות של שני הצדדים.

 בארץ

עוד היום, מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בעשירית האחוז על רקע עלייה עונתית במחירי ההלבשה.

היום (רביעי) יתפרסם מדד המחירים לחודש דצמבר, התחזית היא לעלייה של 0.1 אחוז כאשר עלייה עונתית במחירי ההלבשה תקוזז עם ירידה עונתית במחירי הפירות והירקות ובמחירי הנופש.

בנק ישראל הראה בחודשיים האחרונים שהוא נחוש למנוע ייסוף בשקל כאשר רכש מט"ח בסכומים גדולים, אנו צופים שהבנק יתמיד ברכישות גם בחודשים הקרובים.

ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי על 0.25 אחוז, בהתאם להערכתנו, והבנק המשיך לאותת שהיא תישאר ברמתה הנוכחית ויתכן ויהיה צורך אף להפחיתה. הירידה בסיכונים לצמיחה הגלובלית, היציבות בפעילות הכלכלית המקומית וההפוגה שלקחו הבנקים המרכזיים בעולם בהפחתת הריבית היו התורמים המרכזיים להחלטה.

ייתכן שגם העלייה בפעילות בשוק הדיור למגורים בחצי השנה האחרונה תרמה להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. נתוני המשכנתאות לדצמבר מדגישים את העלייה בפעילות, כאשר סך ההלוואות שנלקחו למגורים עמדו על 7.2 ממיליארד ₪, עלייה של 23 אחוזים בהשוואה לסוף 2018 ושיא חודשי חדש.

בנק ישראל הראה בחודשיים האחרונים שהוא נחוש למנוע ייסוף בשקל כאשר רכש מט"ח בסכום של כ-2.3 מיליארד דולר בדצמבר (לאחר 1.3 מיליארד בנובמבר), הכמות החודשית הגבוהה ביותר מזה עשור. כך יתרות המט"ח הגיעו ל-33 אחוזים מהתוצר, מעט מעל לרמת השיא שנרשמה בתחילת 2018. הרכישות הללו תרמו ליציבות בשקל-סל ואנו צופים שבנק ישראל יתמיד בהן גם בחודשים הקרובים.

באירופה

נתונים סבירים באירופה ובמיוחד בגרמניה נותנים לנגידת הבנק "אוויר לנשימה" ומקטינים את הלחצים להפחתת הריבית בחודשים הקרובים.

האינפלציה בגוש האירו מסיימת את 2019 ב-1.3 אחוזים (על פי האומדנים הראשוניים) ברמה הגבוהה ביותר מזה כחצי שנה בעיקר בשל עלייה באינפלציית השירותים (1.8%), ולמרות ההתמתנות במחירי האנרגיה (0.2% בלבד עד דצמבר). גם אינפלציית הליבה עמדה על 1.3 אחוזים, מעל לצפי. נתוני התעסוקה בגוש האירו היו מעורבים; אמנם שיעור האבטלה נותר יציב על 7.5 אחוזים בנובמבר, הרמה הנמוכה ביותר מזה כעשור, אך חשוב לציין שלא נרשם שיפור משמעותי מאז חודש אוגוסט השנה. היציבות בתעסוקה ממשיכה לתמוך בצריכה הפרטית, כפי שעולה מנתוני המכירות הקמעונאיות בגוש האירו בנובמבר שהיו טובים עם עלייה של 1.0 אחוז ו-2.2 אחוזים בהשוואה לנובמבר בשנה שעברה.

האינדיקטורים מגרמניה בשבוע האחרון היו מעורבים; מצד אחד נתוני סחר החוץ היו חלשים עם ירידה של 2.3 אחוזים ביצוא בנובמבר. מנגד, הייצור התעשייתי רשם עלייה מפתיעה של 1.1 אחוזים בנובמבר, העלייה החודשית המהירה ביותר השנה. החתימה הצפויה של ארה"ב עם סין בשבוע הבא על הסכם סחר לצד הערכות שלנו שהחברות יגדילו את המלאים במהלך השנה תומכים בשיפור בתעשייה מרמות השפל שנרשמו ב-2019.

נתונים אלו באירופה נותנים לנגידת הבנק "אוויר לנשימה" ומקטינים את הלחצים להפחתת הריבית בחודשים הקרובים.

כתיבת תגובה