משאבות המים: הבעיות ההלכתיות ייפתרו במכרזים הבאים?

רוכשי דירות במחיר למשתכן נדהמו לגלות כי בבתים שיועדו לאוכלוסיה חרדית לא הותקנו משאבות מים מותאמות לשבת | משרד השיכון: "יתוקן במכרזים הבאים" | בדיקה של המכון ההלכתי גילתה: בשמונה מתוך 10 פרויקטי מגורים – פתיחת ברז מים גורמת לחילול שבת | 66% ממגדלי המגורים שיש בהם דחסני אשפה, אינם מותאמים לשבת

מגדלי מגורים | צילום אילוסטרציה: ביזנעס

רוכשי דירות מחיר למשתכן ההולכות ונבנות בימים אלה, פנו ל'ביזנעס' וטענו, כי כי גם בפרויקטים דוגמת צפון בני ברק, בית שמש ועוד, שיועדו מראש, בעת שיווקם, לציבור החרדי, לא נקבע במפרט (חוברות המכרזים) משאבות מים עם התקן שבת, שימנע חילול שבת בעת פתיחת הברז. הקבלנים, מטבע הדברים, אינם מחויבים לדברים שמעבר למפרט. אך משאבה זו, למשל, תעלה כ-12-15 אלף שקל לבניין. בנוסף, טענו הרוכשים, כי אם ההתקנה מתבצעת לאחר הבנייה, יש מספר ימים רב של ניתוק כלל הבניין ממים.

במענה של משרד הבינוי והשיכון לבינעס עולה כי לא ניתן להוסיף התקן שבת למשאבות – במכרזים שיצאו לדרך, פורסמו או שווקו כבר משום ש"עדכון זה הינו שינוי תנאי מכרז, אשר לא ניתן לבצע לאחר שכבר פורסם".

250/200 סייד בר + קובייה

אך כמובן, מציינים במשרד, כי "באפשרות הרוכשים להתקין בעצמם התקן זה, עם סיום הבנייה, ככל ותהיה לו דרישה".

האם יש דרך לדיירים לקבל גיבוי ממשרד השיכון – משפטי, חוקי תקציבי וכדו' – כדי לקבל את משאבות המים המותאמות לחרדים בדירות שכבר שווקו? כמובן שלא, כפי שהוסבר, משום שזהו שינוי תנאי מכרז. אולם האם מכאן ואילך, במכרזי 'מחיר מופחת' ייעודיים, ייתן משרד השיכון את הדעת על כך? מסתבר שכן, "במכרזים המוגדרים כצביון חרדי", כך נמסר ל'ביזנעס', "יתווסף מרכיב התקנת המשאבות. במכרזים המיועדים לציבור הכללי התקנת המשאבות יתאפשרו כאמור, רק לאחר סיום הבנייה (אלא אם הקבלן ירצה להוסיף זאת על דעתו)".

בעבר, ניסה ח"כ בצלאל סמוטריץ' לקדם הצעת חוק לחייב בניינים חדשים בפיקוד שבת למשאבות המים – השלמה לחוק פיקוד שבת חובה למעליות. המהלך נגדע למרות שנידון בוועדת השרים, עם פירוק הממשלה בתשע"ט.

ואכן, חשוב לציין כי בימים אלה, מכון צומת להלכה וטכנולוגיה בראשות הרב מנחם פרל, מתריע, כי ב-8 מתוך 10 פרויקטי מגורים, פתיחת ברז המים גורמת לחילול שבת. כך נמצא במהלך בדיקה שערך מכון צומת בבניינים רבי קומות באזור המרכז בין החודשים ספטמבר-אוקטובר 2021. ממצא נוסף שעלה במהלך הבדיקה מעיד כי 66% ממגדלי המגורים עם דחסני אשפה לא מותאמים לשימוש בשבת.

Inner 620/130

על פי המכון, בבניינים רבי קומות, קיימת מערכת שנועדה לשמירת לחץ מים תקין בברזים. כאשר פותחים את ברזי המים בדירה, מפעילים מערכת חשמלית הגורמת לחילול שבת. במכון צומת מציעים פתרון פשוט והוא התקנת מנגנון הגורם לפעולת המשאבה באופן רציף בעוצמה משתנה הפועל על פי עיקרון 'שינוי זרם'. על פי המכון, הבעיה מצויה בעיקר בבניינים בעלי 5 קומות ומעלה, אך ישנם גם בתים פרטיים בהם מותקנות משאבות לחץ המותאמות לצריכה ביתית.

כאמור, במהלך הבדיקה נמצא גם כי 66% ממגדלי המגורים שיש בהם דוחסני אשפה, לא מותאמים לשבת. דחסן האשפה מופעל באמצעות חיישן, כאשר האשפה המצטברת מגיעה לגובה מסוים ומאפשרת מילוי יעיל יותר של המיכל. הבעיה ההלכתית היא שכתוצאה מזריקת האשפה לפיר מפעילים מנוע חשמלי. במכון צומת מציעים להתקין מנגנון שבת המפעיל את הדחסן במרווחי זמן קבועים מראש.

בימים אלה מפרסם המכון מדריך בניה, המיועד לבעלי דירות הרוצים לוודא שאין חשש לחילול השבת, ולהדר בשמירתה. בנוסף, המדריך מיועד עבור המעורבים בתהליכי התכנון והבניה – יזמים, מהנדסים וקבלנים.

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה