המשבר סביב מעצרה של מנג וואנז'ו ממשיך להחריף ושר החוץ הסיני זימן את שגריר ארה"ב כדי למחות על מעצרה של סמנכ"לית וואווי • הבוקר: שווקי אסיה נפתחו בירידות חדות • דריכות לקראת הדיון היום בבית המשפט בקנדה
פישל רוזנפלד 10.12.2018
משבר דיפלומטי: כלי התקשורת בסין מדווחים כי אמש זימן שר החוץ הסיני, לו קאנג, את שגריר ארצות הברית בבייג'ינג לשיחת נזיפה והבעת מחאה בעקבות מעצר סמנכ"לית הכספים של וואווי בקנדה, מנג וואנז'ו.
'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!
זאת, על רקע מעצרה של מנג וואנז'ו, סמנכ"לית הכספים ובתו של מייסד ענקית הטלקום הסינית וואווי, בקנדה, לבקשת ארה"ב.
על רקע המשבר ומחשש להחרפת מלחמת הסחר בין המדינות, מתנהל הבוקר המסחר בבורסות אסיה בירידות חדות. המסחר האדום נובע גם מהנתונים הכלכליים המאכזבים שפרסמה סין בסוף השבוע, נתוני התמ"ג של יפן שפורסמו הבוקר ומשקפות ירידה של 0.6%, והמסחר בבורסות ניו יורק בסוף השבוע – שננעל בירידות חדות.
כפי שדווח בהרחבה כאן ב'ביזנעס', פרשיית המעצר המתוקשר שהפך לנקודת ציון משמעותית במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין וגרם לזעזוע בשווקים, פרצה לאחר שארצות הברית ביקשה מקנדה לעצור את מנג, המואשמת בכך שהשתמשה בחברת סקייקום – חברה בת של וואווי, על מנת לעקוף את הסנקציות על איראן בין השנים 2009 ו-2014. זאת, בזמן שפעלה להציג את סקייקום כחברה נפרדת. מה שלפי התביעה הביא להונאת הבנקים שהיו מעורבים בעסקאות הרלוונטיות. שמם של הבנקים לא נמסר.
עם זאת, בעוד ארצות הברית דורשת את הסגרתה של מנג, סין תובעת את שחרורה – והממשלה הקנדית נקלעה בעל כורחה לתסבוכת דיפלומטית חסרת פיתרון. כל צעד שתבחר בו, עלול להביא לכך שתשלם מחיר כבד מצד אחת מהמעצמות היריבות.
במידה ותוסגר מנג לרשויות בארצות הברית ותורשע בדין, היא צפויה לרצות עונש מאסר של עד 30 שנה. עם זאת, הליך ההסגרה עשוי להימשך חודשים ואף שנים. לדברי עורך דינה הקנדי של מנג, דבר החקירה נגדה נודע לה כבר בעבר ומאז היא נמנעה מלהגיע לארה"ב, וכך גם מנהלים אחרים בוואווי. עוד מסר עורך דינה, כי למשפחתה של מנג נכסים באזור והיא מבלה כשבועיים בשנה בוונקובר.
במהלך הדיון בבית המשפט בוונקובר, קנדה, ביקשה ההגנה לשחרר את וואנז'ו בערבות, אך בשל התנגדות התביעה מחשש שתברח מהמדינה נדחה הדיון להיום (ב'). "אתם יכולים לסמוך עליה. בריחה תשפיל ותבייש את אביה (רן ז'נגפי) שאותו היא אוהבת", דחה עורך דינה של וואנז'ו את טענות התביעה. לדיון בבית המשפט הגיעה וואנז'ו כשאיננה אזוקה.
דובר וואווי, גלן שלוס, מסר כי החברה תמשיך "לעקוב אחרי הדיונים בבית המשפט לשחרור מנג בערבות" וכי החברה בטוחה "כי מערכות החוק בקנדה ובארה"ב יגיעו למסקנה הנכונה".
בענקית התקשורת הבינו כי הסאגה תימשך זמן-מה ואמש היא הודיעה על מינויה של היו"ר שלה ליאנג הואה כמחליפה של מנג וואנז'ו בתפקיד סמנכ"לית הכספים.
מעצרה של וואנז'ו ימים אחדים לאחר מפגש הפסגה בין הנשיאים דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג מעורר זעם רב במולדתה ומאיים לטרוף את המאמצים להביא לרגיעה במלחמת הסחר בין המעצמות.
על פי הדיווח בבלומברג, זימן בשבת סגן שר החוץ הסיני, לי יוקנג, את שגריר קנדה בסין, ג'ון מקאלום, ותבע את שחרורה המיידי של מנג. במפגש הזועם אמר לי לג'ון כי מעצרה של מנג הוא "הפרה בוטה של זכויות האזרחים הסינים וקנדה תישא בתוצאות אם מנג לא תשוחרר".