בשורה למשפחות האומנה: ישודרגו הקצבאות והשירותים לטיפול בילדים | הכנסת תיקנה את חוק הביטוח הלאומי כך שילדים שמועברים למשפחות אומנה יזכו לקצבה חודשית ישירות מהמוסד לביטוח הלאומי במקום ממשרד הרווחה שימשיך להעביר את דמי האחזקה למשפחות אומנה
שי קליין 25.02.2024בשורה היסטורית למשפחות האומנה בישראל: ביוזמת משרד הרווחה והביטחון החברתי תיקנה הכנסת את חוק הביטוח הלאומי כך שילדים שמועברים למשפחות אומנה יזכו לקצבה חודשית ישירות מהמוסד לביטוח הלאומי במקום ממשרד הרווחה, שימשיך להעביר את דמי האחזקה למשפחות אומנה.
הבשורה משמעותית במיוחד עבור משפחות אומנה שלוקחות לביתן ילדים עם מוגבלות, ילדים עם מחלות כרוניות או עם בעיות רפואיות שונות. הקצבה החודשית לילדים אלו תשודרג באלפי שקלים לחודש לזכאים.
תיקוני החקיקה נועדו לתקן עיוות שנוצר לפני כשנתיים כאשר המוסד לביטוח לאומי החל לשדרג את הגמלאות והשירותים שלהם זכאי ציבור הנכים במדינת ישראל בהתאם להסכם עם ארגוני הנכים. מאז גדל הפער בין הקצבה שקיבלו ממשרד הרווחה ילדי אומנה עם מוגבלות ממשרד הרווחה לבין הקצבה שלה זכאים ילדים עם מוגבלות שחיים עם הוריהם.
בגין התוספות, יעביר משרד הרווחה שיפוי בסכום של כ-7 מיליון שקלים בחודש למוסד לביטוח לאומי.
אומנת חירום
שני תיקונים נוספים חדשים שעברו בכנסת יאפשרו למשפחות המשמשות כאומנת החירום לתת הסכמתן לחלק מהטיפולים הרפואיים, נושא שהעיב מאוד על ההתנהלות היומית של משפחות אלו והקשה עליהן לתת את הטיפול הטוב ביותר האפשרי לילדים.
התיקון הנוסף ביטל את הגבלת גיל ההורים שמעוניינים לשמש כאומנת חירום לילדים ולפעוטות שמוצאים מביתם בצו חירום.
לפני התיקון הגיל המקסימלי עמד על 56 שנים.
תיקוני החקיקה הוגשו על ידי חברי הכנסת יסמין סאקס פרידמן, מאיר כהן, יצחק פינדרוס ומירב בן-ארי.
שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי אמר כי "על פי כל הידע הקיים, משפחות האומנה הן האופציה הטובה ביותר עבור ילדים שהמדינה נאלצת להוציא מביתם, והתיקונים שהעביר המשרד יקלו עליהם לתת לילדים את הטיפול המיטבי.
ההקלות וההטבות למשפחות האומנה הן מהצעדים הראשונים ששמתי לי למטרה עם כניסתי לתפקיד. הגדלנו את הקצבאות, הקלנו באופן משמעותי בבירוקרטיה והרחבנו את מעגל המשפחות שיכולות לשמש כאומנת חירום.
"בנוסף לכך, ברוח חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות שדרגנו את השירותים וקצבת הנכות שלהם יהיו זכאים ילדים עם מוגבלות במשפחות אומנה, על מנת שנוכל מלכתחילה לפעול שילדים אלו יגדלו וישולבו בקהילה באופן מלא".
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני אמר, כי "הטיפול הייעודי שלנו בשירות האומנה לא יסתיים בתיקוני חקיקה אלו, בקרוב נתחיל בתהליך ארוך טווח של שינויים משמעותיים בטיפול בילדים ובנוער בסיכון מתוך תפישה מקצועית ששמה את שירות האומנה כשירות המרכזי והטוב ביותר לילדים ולבני נוער בסיכון. בקרוב נכריז על צעדים נוספים".