בפתחו של יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה, 'ביזנעס' ריכזה עבורכם את כל הזכויות של בני ובנות המשפחות השכולות • מה גובה המענק החודשי שלו זכאים בני משפחות הנופלים? מהו סך המענק לרכישת דירה ראשונה? • ואלו כלים נוספים מעניקה המדינה על מנת לסייע למשפחות השכולות להתמודד עם האבדן העצום שחוו באבדן יקיריהם?
יוני קדם 07.05.2019נפילה של בן משפחה, היא אחד הדברים הקשים ביותר שניתן להעלות על הדעת. אין מילים היכולות לתאר את גודל השברון, ואת החלל העצום, שנפער בלב כל משפחה ומשפחה, חלל שלעולם לא יתמלא כראוי.
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה – מאחד את עם ישראל, דתיים וחילונים, מזרחיים ואשכנזיים, מרכז ופריפריה, יחד. מפני שמשפחת השכול מורכבת מכל גווני ושכבות האוכלוסייה בישראל. רק בסבב הטילים האחרון מעזה נוכחנו לראות זאת שוב, כשארבעה אזרחים ישראלים נהרגו, אחד מהם מסורתי, אחר חסיד גור, חלל נוסף חילוני, ואף בדואי, הי"ד כולם.
יחד עם זאת, המדינה מעניקה מספר כלים למשפחות השכולות על מנת לעזור להן להתמודד עם השכול ועם החלל שנפער בליבן. כמובן, אין סכום בעולם שיצליח למלא את החסר, אך לכל הפחות מומלץ עבור כל אחד ואחת לדעת את המגיע להם על פי חוק, כאשר מדובר על הטבות במגוון תחומים, כספיים, רגשיים, ותחומים נוספים.
כאשר מדובר על חלל צה"ל או נפגע בפעולות איבה, הרי שהמדינה מממנת את כל עלות הקבורה, כולל מודעות אבל, רכב ליווי, ומצבה. גם כאשר הנפגע אינו אזרח ישראלי, או במקרה בו המשפחה מעוניינת לקבור את יקירה מחוץ לישראל, על אף זאת משלמת המדינה את כל ההוצאות הכרוכות בכך, כולל נסיעה של מלווה אחד הלוך וחזור. חללי צה"ל נקברים בדרך כלל בחלקות צבאיות (אלא אם כן מבקשת המשפחה מקום אחר) כאשר משרד הביטחון נוטל עליו את כל ההוצאות, לרבות טיפוח ותחזוקת הקבר.
מלבד זאת, מעניקה המדינה תמיכה פסיכולוגית ופסיכיאטרית מלאה לכל בני המשפחות השכולות, על מנת לעזור להן להתמודד עם האבדן והשכול. בנוסף לכך, משלמת המדינה קצבה חודשית לבני הזוג ולהורים השכולים למשך כל ימי חייהם.
הקצבה שמקבלת אלמנה עם ילד עד גיל 18, היא על סך 7,898 שקלים לחודש. וכאשר לאלמנה יש ילדים נוספים, היא תקבל תוספת של 11% מהקצבה על כל ילד עד גיל 21.
במידה והילד היתום הוא מגיל 18 עד גיל 21, תקבל האלמנה קצבה חודשית בסך 7,551 שקל. וכאשר לאלמנה אין ילדים מתחת גיל 21, היא תהא זכאית לקצבה חודשית של 6,521 שקל. לאחר גיל 60 זכאית האלמנה לתוספת גיל בסך 10% מהקצבה.
גם הורים שכולים זכאים לקבל קצבה חודשית על סך 6,923 ש"ח. במידה ומדובר בהורה יחיד (אלמן, גרוש, וכדו') הרי שהוא זכאי לקצבה בסך של 80% מזו של זוג הורים, כך שהיא עומדת על סך של 5,538 ש"ח. כאשר אין הכנסה נוספת להורים, הם מקבלים תוספת של 1,067 שקלים בכל חודש, ובנוסף הם מקבלים החזרי הוצאות על ביטוח רכב, תרופות, מיסי קניה, וביטוח בריאות.
בנוגע ליתומי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה: היתומים עצמם אינם מקבלים קצבה, אך במידה והם יתחתנו עד גיל 30 הרי שהם יקבלו מענק מהמדינה על סכום הקרוב ל-120,000 ש"ח. במידה ויתום רווק רוכש דירה עד גיל 30, הוא זכאי למענק דיור בשיעור של 80% ממענק הנישואין (95,793 ש"ח).
הטבות נוספות שלהם זכאים בני המשפחות השכולות, הם מענק לידה חד פעמי של 16 אלף שקל, כאשר מדובר בהורים שכולים שנולד להם ילד נוסף. בנוסף, ישנם מענקים לרכישת ספרי לימוד, שיעורי נהיגה, ושכר לימוד אוניברסיטאי.
בני המשפחות השכולות זכאים להנחה בארנונה של שני שלישים (66%), על עד 70 מ"ר משטח הדירה בה הם מתגוררים. כאשר מדובר במשפחה בת 5 נפשות ומעלה, תהיה ההנחה עד 90 מ"ר משטח הדירה.
מלבד זאת, בני משפחות השכול וכן נכי צה"ל זכאים להנחה במס רכישה על שתי עסקאות מקרקעין שיעשו במהלך חייהם. כאשר ברכישה של דירה שעולה עד סכום של 2.5 מיליון שקל, הזכאי ייפטר ממס רכישה על חלק השווי שעד 1,664,520 ש"ח. כשעל החלק הנותר הוא יתחייב במס רכישה בגובה של חצי אחוז מהחלק הנותר בלבד.
במקרה של רכישת דירה שמחירה עולה על 2.5 מיליון ש"ח, ישלם הזכאי מס רכישה בשיעור של חצי אחוז בלבד. גם יתומי צה"ל זכאים להטבה זו, אך ביכולתם לממש אותה עד גיל 40 בלבד.
הטבות נוספות בתחום הדיור להם זכאיות משפחות השכול, הם סיוע ברכישת דירה ובשיפוצה, כדלהלן: אלמנה הרוכשת את דירתה הראשונה והיא אינה אם לילדים – זכאית למענק בסך 55,800 ש"ח. כאשר יש לה שלושה ילדים המתגוררים אתה או פחות מכך – היא זכאית למענק של 177,500 ש"ח. על כל יתום נוסף תהא האלמנה זכאית לתוספת במענק בסכום של 13,400 ש"ח.
כאשר הילדים אינם מתגוררים עם האם, היא זכאית למענק על סך 145,000 ש"ח. בכל מקרה, אלמנות צה"ל זכאיות לקבל הלוואה בנוסף על סכום המענק, על סכום של עד 226,000 ש"ח.
גם לשיפוץ הדירה מקבלים בני המשפחות השכולות תמיכה בסך להם בסך של למעלה מ-23,000 ש"ח.
יתומי צה"ל זכאים גם הם למענק על דירתם הראשונה, על סכום של 95,793 ש"ח, כפי הנאמר לעיל.
הטבות נוספות ניתנות בתחומים נוספים, דוגמת: שירותי טיפול וייעוץ והדרכה – הכוללים טיפול ישיר באמצעות העובדים הסוציאליים וטיפול פסיכולוגי באמצעות מטפלים חיצוניים להורים ולאחים, קבוצות תמיכה, שיקום כלכלי בעסק עצמאי בתעסוקה ובלימודים, סיוע לרכישת רכב לשיקום כלכלי, סיוע במניעת פיטורין, סיוע בהשמה בעבודה, מימון קורס הכשרה מקצועית, ולימודים אקדמאיים.
המדינה מעניקה סיוע גם ברכישת או בהחלפת מכונית פרטית, ברכישת או בהחלפת קלנועית. וכן מעניקה השתתפות במימון: תרופות, התייעצות רפואית, נעליים אורתופדיות, עדשות מיוחדות למשקפי ראייה ועדשות מגע, עדשות טלסקופיות ועדשות מיקרוסקופיות, מכשירים רפואיים, מנוי חודשי לשירות חירום רפואי לחולי לב, לחצן מצוקה, נסיעות לטיפול רפואי, החלמה לאחר אשפוז, ניתוח פרטי, טיפולי שיניים בגובה 50% מההוצאה בפועל, רפואה משלימה ופוריות, דיור מוגן, בית אבות לסיעודיים ולתשושים, עזרה בידי הזולת, תשלום לבית אבות / דיור מוגן / מוסד סיעודי, עזרה בידי הזולת עקב מגבלה רפואית. בנוסף לכך בני המשפחות זכאים לפטור מתשלום אגרת טלוויזיה, רישום משכנתא, רישום ירושה, פטור מתשלום דמי הסכמה בהעברת מקרקעין וזכויות נוספות.
יהי זכרם של חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה, ברוך.