משרד האוצר: נמשכת מגמת הירידה בעסקאות נדל"ן

מלאי דירות המשקיעים התכווץ ב-300 דירות בחודש מאי, ונרשמה ירידה חדה של 26% ברכישות המשקיעים – כאשר את חלק מהרכישות ביצעו קרנות ריט וחברות המשקיעות במקבצי דיור להשכרה ארוכת טווח | מאי הוא החודש השלישי ברציפות שחלה בו ירידה במספר עסקאות הנדל"ן

דירות בבנייה | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בחודש מאי הוסיף לרדת מספר העסקאות בשוק הנדל"ן, זה החודש השלישי ברציפות (כל חודש לעומת המקביל לו אשתקד). כך עולה מנתוני חודש מאי וניתוח אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר בראשות שירה גרינברג. לפיכך, סך הדירות שנרכשו עמד על 10.5 אלף, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד. שיעור זה משקף התעצמות בשיעור הירידה בהשוואה לחודשיים הקודמים. בניכוי העסקאות בסבסוד ממשלתי הסתכם מספר העסקאות בחודש מאי ב-9.6 אלף, ירידה של 14% בהשוואה למאי אשתקד. בהשוואה לחודש אפריל נרשמה עליה של 20% במספר העסקאות בשוק החופשי, על רקע מיעוט ימי העבודה בשל חג הפסח.

רכישות המשקיעים בחודש מאי הסתכמו ב-1.9 אלף דירות, ירידה חדה של 26% בהשוואה לחודש מאי אשתקד. בכך נמשכת הירידה החדה ברכישות המשקיעים מאז העלאת מס הרכישה עליהם בסוף נובמבר אשתקד. משקל המשקיעים בסך העסקאות עמד על 18.5%, נמוך ב-2.4 נקודות אחוז בהשוואה למאי אשתקד. שיעור גבוה יחסית מרכישות אלו בוצעו ע"י רי"טים ו/או חברות הרוכשות מקבצי דיור להשכרה.

בהשוואה להעלאת המס הקודמת ביוני 2015 נמצא כי ממוצע רכישות המשקיעים בחצי השנה שלאחר העלאת המס באותה עת דומה לזו שלאחר העלאת המס האחרונה. עוצמת הירידה ברכישות המשקיעים אף גבוהה יותר לאחר העלאת המס האחרונה.

מכירות המשקיעים בחודש מאי עמדו על 2.3 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה למאי אשתקד, שיעור ירידה מתון בשש נקודות אחוז מזה שנרשם בסך מכירת דירות יד שניה. "מלאי" הדירות בידי משקיעים התכווץ בחודש מאי בשלוש מאות דירות, בהמשך לירידות במלאי זה מאז חודש דצמבר האחרון, לאחר העלאת מס הרכישה על המשקיעים.

 

מכירות הקבלנים בחודש מאי הסתכמו ב-3.8 אלף דירות, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד, זאת בהמשך לירידה במכירות אלו מאז חודש פברואר האחרון. בניכוי המכירות במסגרת "מחיר למשתכן" הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ב-2.9 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה למאי אשתקד.

נמשכת המגמה של גידול בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר", כאשר שיעורם הגיע לרמתו הגבוהה ביותר לפחות בשנתיים וחצי האחרונות.

סך העסקאות בדירות יד שניה בחודש מאי עמד על 6.7 אלף, ירידה של 16% בהשוואה למאי אשתקד. אזורי המרכז ונתניה בולטים בירידות חדות במכירות אלו.

רכישות "דירה ראשונה" בשוק החופשי הסתכמו ב-4.2 אלף דירות, ירידה של 5% בהשוואה למאי אשתקד. נמשכת המגמה של גידול ברכישות אלו באזורי הפריפריה לעומת ירידה במרכז.

ניתוח רמות השכר של רוכשי דירה ראשונה בפריפריה הדרומית מרמז על עליה משמעותית ברמות המינוף בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019 (טרום מגפת הקורונה). זאת הן על רקע רמת מחירים גבוהה משמעותית, והן על רקע רמות שכר נמוכות יותר של הרוכשים.

עו"ד שרגא בירן, יו"ר המכון לרפורמות מבניות, בתגובה לסקירת האוצר: "הדיווח של משרד האוצר על ירידה בביקושים והתקררות שוק הנדל"ן הוא אחיזת עיניים. שוק הנדל"ן לא מתקרר כל עוד אין פתרון ל-750 אלף משפחות שאין להן יכולת לרכוש דירה ונאלצות לגור בשכירות במרתפים, דירות מעופשות או אצל ההורים. שוק הנדל"ן לא מתקרר כל עוד לא יבנו כאן דירות לפי ביקושים, בשיווק מפולח, לעשירונים התחתונים. שוק הנדל"ן לא מתקרר כתוצאה ממבצעים והנחות של כאילו".

כתיבת תגובה