שרי הכלכלה והעבודה, יו"ר ההסתדרות ומנכ"ל הביטוח הלאומי סיכמו על הכנת מתווה להקמת רשת ביטחון לעצמאיים • תכנית העבודה תסייע ל-80 אלף בעלי עסקים בסכנת סגירה • חבילת סיוע נוספת לרשויות המקומיות: על רקע הירידה בביצוע בדיקות בקרב הציבור הרחב, רשויות מקומיות שיבצעו יותר בדיקות בתחומן, יתומרצו • ומה יקבלו הסטודנטים?
שי קליין 16.11.2020בפגישה שנערכה הערב בין שר הכלכלה והתעשייה ויו"ר מפלגת העבודה ח״כ עמיר פרץ ושר העבודה והרווחה ח״כ איציק שמולי, לבין יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, יו״ר הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים רן קיויתי, מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר ויו"ר פורום העצמאיים בבית ההסתדרות רמי בז'ה – דנו הצדדים ביצירת רשת ביטחון לעצמאיים בישראל.
הצדדים דנו בחשיבות העסקים הקטנים כמנוע צמיחה למשק הישראלי, בעתות שגרה וחירום, ועל היותם מעסיק של מיליוני עובדים. מנכ"ל הביטוח הלאומי ומנכ"ל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, התבקשו להכין מתווה שיוגש לאישור הממשלה והכנסת – ומטרתו להביא לפתרון הסוגיות הרלוונטיות לעצמאיים, לרבות מתן דמי אבטלה והענקת רשת ביטחון.
יו"ר ההסתדרות בר-דוד העלה את נושא רשת הביטחון הסוציאלית לעצמאיים, בעת חירום ובעת שגרה, על מנת שעצמאיים יזכו לסיוע, "מבלי שיצטרכו להקים מאהלי מחאה לשם כך", אמר יו"ר ההסתדרות. עוד סוכם על גיבושה של תכנית סיוע לבעלי עסקים שנמצאים בסכנת סגירה בעקבות משבר הקורונה, ובניית מודל להכשרות מקצועיות והשמה לעצמאיים שעסקיהם נסגרו.
הבכירים קיבלו סקירה מראשי פורום העצמאיים בבית ההסתדרות, על מצבם העגום והקשה של העצמאיים בישראל, אשר מחריף מדי יום בעקבות משבר הקורונה. על פי נתוני פורום העצמאיים, למעלה מ-80 אלף עסקים ברחבי המדינה צפויים להיסגר עד סוף שנת 2020, רבים מהם יגיעו למצב של חדלות פירעון ופשיטת רגל.
שר הכלכלה ויו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ, מסר: "לא די בדמי אבטלה לעצמאיים שנחוצים גם לשגרה, דרושה רשת ביטחון לימי הקורונה שתופעל "בלחיצת כפתור" בכל מצב חירום: מלחמה, מגיפה או אסון טבע. בזכויות לא צריך להיות הבדל בין שכיר לעצמאי, והמדינה צריכה להיות לצידם בשעתם הקשה. מגיפה היא גזירת גורל, אך פגיעה כלכלית אנושה ובלתי הפיכה ומצב של פת לחם – אינם גזירת גורל, ותפקידנו למנוע מכל עובד ומכל אזרח, להגיע אליהם. אני מברך על ההירתמות של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, ושל חברי, שר הרווחה איציק שמולי, על מחויבותו למאבק הזה, לצידי".
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים,איציק שמולי, מסר: ״משבר הקורונה חשף עד כמה בוטה האפליה כלפי ציבור העצמאיים בישראל. הם שווים בחובות, אבל ממש לא שווים בזכויות. כשר הרווחה וכממונה על הביטוח הלאומי, אני מחויב לתיקון העוול הזה, שיוכל אחת ולתמיד לספק את רשת הביטחון הנדרשת כל כך לציבור העצמאיים. בכוונתנו להוביל מאבק משותף עם שר הכלכלה ויו״ר ההסתדרות, עד שהעוול יתוקן״.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר: "חובתנו המוסרית והאזרחית לדאוג לאוכלוסיית העצמאיים. במדינת ישראל אין ילדים חורגים, ואזרחים צריכים להיות שווי זכויות. אני סמוך ובטוח שבשילוב כוחות, נוכל לדאוג לכלל האוכלוסיות, כדי שנצא ממשבר הקורונה ונחזק את המשק. אני מודה ומברך את השרים פרץ ושמולי, על ההירתמות לקידום נושא חשוב זה".
יו"ר פורום העצמאיים בבית ההסתדרות, רמי בז'ה, מסר: "אני מברך את יו"ר ההסתדרות שיזם את הקמת הפורום ונכנס מידית לפעולה אל מול משרדי הממשלה הרלוונטיים, לקידום מעמד העצמאיים בישראל, ובעיקר להובלת מתן רשת ביטחון סוציאלית לעצמאיים, לרבות דמי אבטלה. תודה לשר הכלכלה פרץ, לשר העבודה והרווחה שמולי ולמנכ"ל הביטוח הלאומי שפיגלר, על קשב רב ופגישה מעולה".
קצבה לרשויות
משרד האוצר, משרד הפנים ומשרד הבריאות, גיבשו חבילת סיוע נוספת לרשויות המקומיות, הכוללת לראשונה גם תמריץ כספי בהתאם לכמות הבדיקות שיבוצעו בכל רשות. ההקצאה הינה ביחס למצב התחלואה והאיתנות הפיננסית של הרשויות.
חבילת הסיוע החדשה לכלל הרשויות המקומיות תינתן לתקופה של חודשיים וחצי, מאמצע חודש אוקטובר ועד לסוף השנה הקלנדרית. כעת, היקף הסיוע הכלכלי עומד על כ-32 מיליון שקלים לתקופה זו. בזכות הגמישות ומהירות התגובה שמאפשר המודל שגובש, במצב בו כלל הרשויות ייהפכו לאדומות, היקף הסיוע יגיע לכ-80 מיליון שקלים.
כלל הרשויות, יקבלו סיוע כספי עבור העסקת מתשאלים הפיקוח והסדר העירוני יתוגברו בהתאם לרמת התחלואה. תקציבים עבור הצטיידות וקשר עם התושב יועברו רק לרשויות מקומיות בעלות דירוג סוציו-אקונומי נמוך (5 ומטה).
על רקע הירידה בביצוע בדיקות בקרב הציבור הרחב, ביוזמת "מגן ישראל" ובשיתוף משרדי האוצר והפנים, הוחלט לתמרץ רשויות מקומיות שיבצעו יותר בדיקות בתחומן. "מגן ישראל" יעביר למשרד הפנים את יעדי הבדיקות פעמיים בשבוע. לטובת הנושא, הוקצו כ-10 מיליון שקלים עד סוף השנה לכלל הרשויות, כאשר על כל 20 אלף תושבים ופחות מכך, תקבל הרשות המקומית לכל הפחות כ-10 אלף שקלים לחודש, בהתאם למספר הרשויות הזכאיות. מסתמן כי מענק התימרוץ הראשון יועבר לרשויות המקומיות ב-22.11.2020 בהתאם להיקף הבדיקות שהתבצעו שבועיים לפני מועד זה. לאחר מכן, אחת לשבועיים יועבר מענק נוסף באותו האופן.
הקצאת התקצוב נעשתה על בסיס פרמטרים דיפרנציאליים: גודל האוכלוסייה, מצבה הסוציו-אקונומי של הרשות, מספר היישובים ברשות (במקרה של מועצות אזוריות) והימצאותה של הרשות בתכנית הבראה. יצוין כי משרד הפנים יהיה זה שאחראי על כל נושא התקציבים המוניציפליים, שמטרתם בראש ובראשונה היא לשמור על רציפות תפקודית של הרשויות המקומיות.
בראש הצוות הבין-משרדי לגיבוש כלי הסיוע, הסמכויות והמשאבים להתמודדות הרשויות המקומיות לשם ביצוע תפקידיהן, עמד מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים וחברים בו נציגים ממשרדי הממשלה הרלוונטיים (אוצר, בריאות, רווחה וכו'), "מגן ישראל", המל"ל, פיקוד העורף, משטרת ישראל, והגופים היציגים של השלטון המקומי.
שר האוצר, ישראל כ"ץ: ״הרשויות המקומיות הן חלק מאבני היסוד בהתמודדות מול נגיף הקורונה. תכנית זו תתמרץ באופן ישיר את הרשויות המקומיות לבצע כמה שיותר בדיקות קורונה, תאפשר את שדרוג מערך המתשאלים, ותתגבר את מערך הפיקוח כל זאת על מנת להמשיך ולתמוך ברשויות המקומיות במילוי תפקידם במלחמה בנגיף. אמשיך לפעול בשיתוף פעולה מלא עם הרשויות המקומיות למען המאבק הלאומי בנגיף הקורונה".
שר הבריאות, יולי אדלשטיין: "הרשויות זקוקות לסיוע, העסקים זקוקים לסיוע. אנחנו במשרד הבריאות נותנים את ההמלצות הבריאותיות וטוב שמשרדי הממשלה פועלים לשפות את הרשויות כדי לעודד ביצוע כמה שיותר בדיקות ולסייע להן בהתמודדות עם הקורונה".
שר הפנים, אריה דרעי: "הרשויות המקומיות נמצאות בחזית המאבק בקורונה. זה מחייב אותנו לפעול מהר ולתת מענה להתפתחויות באופן מיידי, גמיש ויעיל. התקציבים הללו, כמו אלה שניתנו בעבר, יסייעו לרשויות לבצע את תפקידיהן במסגרת ההתמודדות עם התפשטות הנגיף ויאפשרו להן לשמור על רציפות תפקודית שלא תפגע בשירותים החיוניים שניתנים לתושבים".
800 מיליון שקל לסטודנטים
בהמשך להנחיית ראש הממשלה על גיבוש תכנית סיוע לסטודנטים, סיכמו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, ישראל כ"ץ, השר להשכלה גבוהה ומשלימה, זאב אלקין יו"ר ות"ת, פרופ' יפה זילברשץ ויו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, שלומי יחיאב, על השקת תכנית סיוע כלכלית בסך של 800 מיליון שקל שתוענק באופן מהיר ויעיל לציבור הסטודנטים. זאת לאחר תהליך משותף עם השרה לשוויון חברתי, מירב כהן, ור"ה, ור"מ, ר' המועצה הלאומית לכלכלה וגורמי המקצוע במשרד האוצר.
התכנית מורכבת משלושה רכיבי סיוע עיקריים – הרחבת מערך המלגות לסטודנטים, קידום תעסוקת צעירים והפחתה חד פעמית בתשלום דמי אבטחה למוסדות האקדמיים, כל זאת על מנת לסייע לציבור הסטודנטים שנפגעו כלכלית כתוצאה ממשבר הקורונה, לצלוח את המשבר ולהימנע מנשירה מלימודיהם האקדמיים.
יצוין כי תכנית זו בהיקף של כ-800 מלש"ח מתווספת לתמיכה השוטפת בסטודנטים הניתנת מטעם המדינה בהיקף של מעל חצי מיליארד שקל בשנה.