תופעה: בגלל ההכנות הקדחתניות לחג, רשתות וחנויות מזון שאינן מפעילות מכונות אוטומטיות לאיסוף בקבוקים מסרבות לקבל בחזרה מכלי משקה החייבים בפיקדון באמתלה של עילת כשרות | למה זה קורה? ביזנעס בדק | הרשויות בתגובה: נתקלתם בסירוב של סופרמרקט או רשת שיווק לקבל מכם מכלי משקה החייבים בפיקדון לפני חג הפסח? פנו אל מוקד הפיקדון של המשרד להגנת הסביבה והמועצה הישראלית לצרכנות
לאה אפרתי 28.03.2023
ערב חג הפסח שמתחיל מטאפורית – מבחינת אווירה – כבר במוצאי שושן פורים, משתלט על רשתות השיווק והמזון. מוצרי חמץ כמעט שאינם בנמצא. "זה טבעי, אם אפשר להפוך את העונה לחודש במקום לשבוע – אין סיבה שלא", אמר ל'ביזנעס' אחד ממנהלי רשתות השיווק הפעילות במגזר החרדי.
עתה מסתבר, שנוצרה תופעה חדשה: רשתות מזון שאינן מפעילות מכונות אוטומטיות לאיסוף בקבוקים ומתנהלות מול הקופה הראשית – מסרבות לקבל בחזרה מכלי משקה החייבים בפיקדון, וזאת, באמתלה של עילה כשרותית לפסח. "החנות כשרה לפסח, אי אפשר להכניס בקבוקי בירה", טענו באוזנינו בקופה הראשית באחת מרשתות המזון שיש להן סניף בשכונה חרדית למהדרין, באחת מערי המרכז המעורבות.
האם הצדק עם הרשתות מבחינה הלכתית? לא בטוח. כלל הרשתות מוכרות את החמץ שברשותן לנכרי ואין להן כל סיבה שלא להחזיק את שיירי החמץ שבבקבוקים. התופעה של אי לקיחת בקבוקים, אישר בפנינו מנהל סניף של רשת מזון גדולה, היא משום הבלגן שנוצר סביב ההחזרות. "כולם מוציאים מהבית בימים אלה כמויות ענק, ושולחים כל ילד בנפרד לקבל החזר על 50 בקבוקים. אנחנו צריכים להתמודד עם עומסי ערב החג – ולא יכולים לטפל גם בבקבוקים ריקים". אלא שלא זו בלבד שאין זה הוגן מול הלקוחות – מסתבר שהדבר אינו חוקי כלל.
"כבכל שנה, המשרד להגנת הסביבה הודיע לרבנות הראשית, לרשתות השיווק ולבתי העסק כי יאפשר לרשתות השיווק והקמעונאות שלא לקבל מכלי משקה החייבים בפיקדון רק מיום 4 באפריל (יום לפני ערב פסח) ועד לסוף החג, מטעמי שמירה על כשרות בפסח. המשרד מדגיש, כי האישור תקף רק לימים אלה – ולא מעבר לכך", נמסר מהמשרד להגנת הסביבה, שם ציינו כי אם נתקלתם בסירוב לקבל בקבוקי פיקדון לפני ערב חג הפסח או לאחריו מסופרמרקט או מרשת שיווק – תוכלו לפנות למוקד הפיקדון של המשרד להגנת הסביבה והמועצה הישראלית לצרכנות בטלפון: 03-5100190 או בדואר אלקטרוני: [email protected].
אגב, תוכלו גם למלא טופס תלונה מקוון: https://www.consumers.org.il/category/deposit_complaint_form. בפנייתכם מסרו פרטים מדויקים על נקודת המכירה המדוברת, והמשרד להגנת הסביבה יבחן את הנושא ויבצע אכיפה במידת הצורך כנגד גופים שיסרבו לקבל את בקבוקי המשקה.
במקביל נמסר עוד, כי "המשרד להגנת הסביבה המליץ לרשתות השיווק ולבתי העסק לפעול מבעוד מועד מול חברות האיסוף ולתגבר את תדירות האיסוף של מכלי המשקה לפני החג".
"יש חשיבות גדולה לכך שרשתות השיווק, הקמעונאים ובתי העסק ימשיכו לאסוף מהציבור מכלי משקה ריקים עד ערב כניסת חג הפסח, ולכך שישיבו לצרכנים את הפיקדון ששילמו עבור הבקבוקים. מיד עם סיום החג, על בתי העסק לשוב ולקבל את הבקבוקים מהצרכנים ולהחזיר להם את הפיקדון, במהלך שיסייע לסביבה", צוטטה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, שאף הוסיפה ברוח הורדת המיסוי על המשקאות הממותקים, כי "כולנו צריכים לזכור שאין הכרח לצרוך מכלי משקה ממותקים או בקבוקי משקה אחרים, ואפשר למנוע במקור ולשמור על צריכה נבונה ובריאה. אני מאחלת לכולנו פסח שמח, בילוי נעים, ושישראל שלנו תהיה נקייה גם בימי החג".