נדנדת הארנונה: בקשות הרשויות והסיבות המפתיעות

ארנונה בעלייה ובירידה: מה ביקשו הרשויות המקומיות ממשרד הפנים • בני ברק: הנחה לפנטהאוזים, מרפסות, אולמות, בתי כנסת וחדרי כושר • בית שמש: היזמים דורשים בתי-קולנוע בעיר המתחרדת • עמנואל: מתחשבים בתושבים, אבל בעלי העסקים ישלמו • פתח תקווה: בעלי הדירות החדשות יידרשו ליותר • ומה קורה באשדוד ובקריית גת?

ארנונה | צילום אילוסטרציה: shutterstock

עסקים רבים שנפגעו במשבר הקורונה, אינם יודעים כי באפשרותם לקבל הנחה בארנונה של 95% או ביטול התשלום כולו לחודשים שאחרי החגים. בסוף חודש ספטמבר, בין החגים אישרה ממשלת ישראל תכנית למתן הנחה בארנונה לעסקים עד לסוף שנת 2020, בשל התפשטות נגיף הקורונה.

בחינת הזכאות להנחה בארנונה מבוצעת על ידי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, בהתאם לתקנות שנקבעו. כך למשל עסקים אשר מחזור העסקאות שלהם בשנת 2019 עמד על עד 200 מיליון שקל וחלה ירידה של 60% לפחות במחזור העסקאות שלהם ביחס לאותה תקופה אשתקד יקבלו את ההנחה האמורה.

כמו כן עסקים שמחזור העסקאות השנתי שלהם בשנת 2019 נע בין 200 מיליון שקל ל-400 מיליון שקל וחלה ירידה של 80% לפחות במחזור העסקאות שלהם ביחס לאותה תקופה אשתקד, גם יקבלו את ההפחתה הגדולה בתשלומי הארנונה. בנוסף, יכולים להגיש את הבקשה גם עסקים שהחלו את פעילותם לראשונה בתקופה 1.1.2020 עד 29.2.2020 ויימצאו זכאים למענק.

על פי התקנות שאושרו הזכאות להנחה תבחן בכל פעם כלפי החודשיים הקרובים, וזאת על פי נתוני ההכנסות של החודשיים הקודמים ובכפוף לזכאות העסק למענק 'השתתפות בהוצאות קבועות' של רשות המיסים לחודשים אלה: דהיינו הנחה לחודשים יוני-אוגוסט 2020 תבחן על פי ההכנסות בחודשים מאי-יוני 2020. (מדובר בהנחה רטרואקטיבית לשלושה חודשים ראשונים של התוכנית יוני-יולי-אוגוסט). הנחה לחודשים ספטמבר-אוקטובר תבחן על פי ההכנסות בחודשים יולי-אוגוסט 2020 וכן הלאה. יתכן שהממשלה תאשר את המשך התוכנית עד חודש יוני 2021.

את הבקשה להנחה בארנונה יש להגיש לסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה באמצעות האתר של הסוכנות ולאחר בדיקת הזכאות מול רשות המסים, תעביר הסוכנות ישירות לעירייה את רשימות הזכאים להנחה. שימו לב, אין צורך לפנות לעירייה שלכם. כל עירייה תעניק הנחה לזכאים על בסיס דיווחי הסוכנות, והיא מחויבת לשלוח מכתב עדכון לעסקים שקיבלו הנחה.

מתחשבת או לא?

בהודעת משרד הפנים נאמר עוד כי על חודשי הסגר "ספטמבר- אוקטובר שבהם חל איסור על עסקים לפעול עקב הסגר השני, תתקבל הקלה נוספת שתזכה אותם בפטור מלא מתשלום ארנונה אם הכנסותיהם ירדו ב-25%. האישור על הפטור המלא יתקבל בימים הקרובים". נזכיר כי במהלך הסגר בגל הראשון, ניתן פטור מארנונה לעסקים לשלושה חודשים והרשויות המקומיות קיבלו מהממשלה פיצוי בסכום של 2.7 מיליארד שקל. על פי ההודעה הפיצוי בגל השני יעמוד על סכום של 1.3 מיליארד שקל

שר הפנים אריה דרעי אמר לאחר אישור ההנחה כי "אנחנו ממשיכים להיות קשובים למצוקתם הכלכלית של בעלי העסקים בישראל שנפגעו במשבר הקורונה, ולעשות ככל הניתן כדי להקל עליהם ולמנוע את קריסתם. ההנחה הנוספת בתשלום הארנונה לעסקים למשך שנה, עד יוני 2021, תסייע להם ולו במעט לעבור את המשבר הקשה. כל זאת לצד הבטחת הרציפות במתן השירותים החיוניים שניתנים לתושבים על ידי הרשויות המקומיות בשעת חירום זו. אני רוצה להודות לשר האוצר, ישראל כ"ץ, שיחד הובלנו את המהלך כדי לסייע לעסקים שנפגעו קשה".

יצוין, כי פרשנים כלכליים טוענים שהמדינה אינה מתחשבת באמת בעסקים הנמצאים בזמן משבר. הפרשנים מדגישים כי עסקים שהכנסתם צונחת אל מתחת ל-60 אחוזים או גרוע יותר מתחת ל-80 אחוזים, הם עסקים שנדמה כי נגזר עליהם דין מוות והנחה של 95% מהארנונה העסקית לא מספיקה כדי לשקם את העסק.

זאת ועוד, עסק שהכנסותיו יורדות למשך חודשיים אל מתחת ל-60-80% צריך תקופת שיקום ארוכה גם אם בחודשים הבאים הוא חוזר להרוויח קצת יותר. בתקופת משבר ההכנסות לא חוזרות כעבור חודשיים אל המאה אחוז אלא ממשיכות להיות נמוכות, לפיכך ההנחה שהממשלה אישרה לא תעזור למרבית העסקים שרווחיהם צנחו מאוד אך מצליחים איכשהו לשרוד וההנחה של 95% לעסקים שמצאים בתהליך נפילה או סגירה דומה לכוסות רוח למת.

מס הארנונה בעלייה

ואם לא די בכך שהעסקים קורסים והממשלה לא באמת עוזרת להם, באות עיריות ומועצות מקומות ומבקשות ממשרד הפנים להעלות את דמי הארנונה הביתית או העסקית. הבקשות ברובן במהלך החודשים יוני-יולי לאחר שהוברר נזקי הגל הראשון של משבר הקורונה וטרם התרגש על עם ישראל הגל השני והקשה.

משרד הפנים מסר בהודעה כוללת, כי "שר הפנים אריה דרעי איפשר ואף עודד את הרשויות להגיש בקשות להפחתת שיעור העדכון (1.1%). משרד הפנים והשר דרעי ערים למצוקות בעלי העסקים והתושבים בכלל בעקבות משבר הקורונה והפגיעה הכלכלית ולכן גובשו, בניגוד לשנים עברו, קווים מנחים שלא מאפשרים כלל העלאות גורפות, אלא אם מדובר במקרה חריג של רשות שנמצאת בתכנית הבראה או התייעלות".

חלק מהעיריות והמועצות מבקשות הפחתות והתחשבות בתושבים ובעסקים החווים בכיס את משבר הקורונה וחלקן מבקשות מקורות מימון חדשים כתוצאה מהפחתות תשלומי הארנונה הנובעים מסגירת עסקים קטנים ובינוניים, צמצום פעילות עסקית של חברות מסחריות גדולות ופינוי שטחי משדרים כתוצאה מעבודה בבית כחלק מהגנת העובדים מהנגיף.

עשרות מיליונים בשנה

כך למשל מבקשת מועצה אזורית חוף אשקלון להעלות את תעריף הארנונה ל'מארגי החדרה' בכ-3150% לשנת 2021. בדקנו שוב, לא מדובר בטעות דפוס. ההעלאה מבוקשת מתעריף רצפה של 25 אגורות למ"ר ל-8.27 שקלים למ"ר. על פי הבקשה מדובר בעסק אחד שיידרש לשלם יותר מ-25 מיליון שקל. מבדיקה שטחית נראה שמדובר באגני ההחדרה בחולות מבקיעים. החדרת מים לאקוויפר החוף נעשה במטרה לבלום את תהליך ההמלחה של האקוויפר שנגרם עקב שאיבת יתר של. מים מתוקים וחדירת מי-ים תחתיהם. בחוף אשקלון מנמקים את הבקשה בטענה שזהו התעריף אותו גובה העיר אשקלון על קרקע דומה.

בקשה נוספת של מועצה אזורית חוף אשקלון עוסקת בהעלאת תעריף הארנונה ל'קרקע תפוסה לצרכים ביטחוניים' בכ-6.3% דבר שיכניס למועצה כמיליון שקלים מדי שנה וכן העלאה של תעריף הארנונה של 'קרקע למלאכה תעשייה ומסחר' בכ-132% מעלות של 0.86 שקל למ"ר ל-2 שקלים. מהבקשה עולה כי הדבר ישפיע על 120 עסקים ושינוי התעריף יכניס לקופה כ-1.3 מיליון שקלים נוספים.

מעיר עולים לעיר בעלייה

גם עיריית ערד מבקשת להעלות את תעריף הארנונה לקרקע תפוסה בכ-118% דבר שישפיע על 217 נישומים בעיר המחזיקים בקרקעות אלה. מעיון בבקשה עולה כי מחצית מהשטחים בעיר המוגדרים כ'קרקע תפוסה' מוחזקים על ידי משרד הביטחון ועיריית ערד מבקשת להשוות את התעריף בעיר לתעריף הנהוג בערים אחרות. בנימוק לבקשה נאמר כי ערד ספגה נזקים של כ-4 מיליון שקל כתוצאה מביטול מעמדה כ'עיר עולים' לפני שנתיים. בבקשה מצוין עוד כי בשנים האחרונות עוזבות את העיר אוכלוסיות חזקות ובמקומם באים אוכלוסיות מוחלשות המשלמות פחות ארנונה אך דורשות יותר שירותים עירונים ובפרט שירותי רווחה.

הפחתה לקומות הגבוהות

ומה קורה בערים החרדיות?

מעיון בבקשת שינויי תעריפי הארנונה של העיר בני ברק עולה התחשבות מפתיעה בכל הקשור למשפחות וזוגות צעירים כמו גם לעסקים שנפגעו במשבר הקורונה. כך למשל מבקשת העירייה ממשרד הפנים לבטל בעיר את הסיווג של דירות גג המכונות דירות פנטהאוז. בנימוק הבקשה נאמר כי בבני ברק לא נוהגים להשתמש במעליות שבת ומשכך בדירות בקומות הגבוהות גרות משפחות צעירות בדרך כלל. מדובר בהנחה הנעה סביבות ה-30% והדבר ישפיע כל כ-60 דירות בעיר שגודלן מעל 91 מ"ר.

בקשה נוספת עוסקת בהפחתה בגביית ארנונה על מרפסות פתוחות שאינן מקורות. מדובר בהפחתה שנעה בין 30%  ועד יותר מ-60% ובבקשה נומק כי בעיר ישנן משפחות ברוכות ילדים המשתמשים במרפסת הסוכה, "כשטח משחק לילדים שאינם שאינם מורשים לצאת לרחוב, בשל הסכנות האורבות ברחובה של עיר". ההפחתה תשפיע על אלפי דירות בעיר שיהנו מתשלום ארנונה מופחת באם משרד הפנים יאשר זאת.

לצד הפחתות אלו מבקשת עיריית בני ברק לאשר תשלום ארנונה מופחת לחדרי כושר במטרה שבעיר ייפתחו עוד מקומות כאלה לבריאותם של תושבי העיר. כמו כן מבקשת העירייה הפחתה בגביית ארנונה באולמות הצמודים לבתי כנסת או מוסדות חינוך וכן הפחתה למחסנים של שטחי מסחר במטרה להקל על הסוחרים. ראוי לציין כי במקביל מבקשת העירייה להעלות את תעריף הארנונה בכל רחבי העיר ב-1.1% כפי תעריף העדכון של משרד הפנים.

הרשתות ישלמו

עיריית אלעד מבקשת גם היא להפחית את תשלומי הארנונה על אולמות הצמודים לבתי כנסת ומוסדות חינוך בכ-41% אולם מעיון נוסף בבקשה, נראה כי הדבר ישפיע רק על 2 נישומים בעיר הנמצאים בהליך משפטי לאחר שהגישו עררים על חיובים של שנים קודמות.

מועצה אזורית עמנואל מבקשת ממשרד הפנים להתחשב עוד יותר בתושביה החרדים ומבקשת שלא לעדכן את תעריף הארנונה ב-1.1% כפי שמשרד הפנים מאשר. בנימוק הבקשה נאמר כי "הפחתת תעריפים זו נדרשת לאור משבר הקורונה שבו משקי הבית נפגעו". בהמשך הנימוק מצוין כי "במקביל מבקשת המועצה 'לראשונה' העלאה גורפת בתעריפי העסקים ונכסים אחרים". מדובר בבקשה להעלאה בשיעור של 7.5% למשרדים, מרפאות, בנקים ושורה ארוכה של מפעלים ושטחי תעשייה ומסחר באזור התעשייה. מטרת המועצה המוצהרת היא להגיע לאיזון תקציבי וזאת לאחר שבשנת 2019 הגיע הגרעון התקציבי של עמנואל לכמיליון שקל.

בפתח תקווה מצאנו בקשות להעלאות תעריפים באזורי הבנייה החדשה, עיריית אשדוד מבקשת להפחית תעריפים של מסחר באזורים אחדים לצד העלאות בתעריפים באזורי מסחר אחרים ובעריית קריית גת מבקשים ליצור אחידות בתעריפי הארנונה המשולמים על ידי רשתות השיווק בעיר. מדובר בזינוק של כ-26% דבר שישפיע על 7 רשתות שיווק בעיר ויכניס לקופה כ-270 אלף שקלים חדשים מדי שנה.

בתי-קולנוע בעיר המתחרדת

מפתיעה מכולם היא עיריית בית שמש. לא תאמינו, אך בבקשת שינויי תעריפי הארנונה של העירייה מבוקשת הפחתה משמעותית של כ-40% עבור תשלומי ארנונה ל… בתי קולנוע. בנימוק לבקשה נאמר: "עיריית בית שמש מעוניינת לשכנע יזמים להקים מתחמי מסחר גדולים המשלבים בית קולנוע… מכיוון ואין כדאיות כלכלית להקים בתי קולנוע בתעריף הארנונה הקיים מאחר והתעריף הוא 131.49 שקל, הבקשה היא להפחית את תעריף הארנונה לבתי קולנוע ל-80 שקל. חשוב לציין כי למעלה מ-40 שנה אין בתי קולנוע בבית שמש", דברי הבקשה שחור על גבי לבן.

לצד זאת מבקשים בעיר בית שמש להפחית תשלומי ארנונה על עסקים ששטחם 50 אלף מ"ר ומעלה וכן תשלומי ארנונה למרלו"גים מעל 15 אלף מ"ר, זאת במטרה להביא לעיר עסקים כאלה, "במסלול מיוחד ליצירת מנועי צמיחה לרשויות בדירוג סוציו-אקונומי 4 ומטה".

נוסיף כי במועצה אזורית מטה יהודה, הסמוכה לבית שמש, מבקשים להעלות את הארנונה המסחרית-עסקית בשיעור של 24% בנימוק שכך הוא תעריף הארנונה בעיר הסמוכה. הדבר ישפיע ישירות על חנות הענק החדשה של איקאה שהוקמה לאחרונה בשטח המועצה.

כתיבת תגובה