המאפיה המרחבית בקרית שמונה המעסיקה 150 עובדים לא תיסגר • בעקבות הסדר עם משרד הביטחון היא תמשיך בפעילות והמשרד ימשיך לרכוש ממנה תוצרת • בדחיית מועד מימוש המכרז החדש – נשמרה פרנסתן של למעלה ממאה משפחות
לאה אפרתי 12.01.2021לאחר מאבק ממושך של חה"כ ינון אזולאי (ש"ס) בועדת הכספים הודיע הבוקר מנכ"ל משרד הביטחון למנהלי המאפייה המרחבית בקריית שמונה כי הוא דוחה את מועד תחילת מימוש המכרז החדש לצורך בדיקה נרחבת מול כלל הגורמים.
כבר 40 שנה ש'מאפיה מרחבית' בקרית שמונה מספקת למערכת הביטחון לחם. למעשה, אספקת הלחם למערכת הביטחון מהווה 70% מהכנסות המאפיה המעסיקה כ-150 עובדים, מתוכם, 120 תושבי קרית שמונה.
לפני מספר חודשים, מערכת הביטחון ביצעה מכרז חדש להספקת הלחם, כשלטענת מאפיה מרחבית, המאפיה שזכתה, הגישה הצעה נמוכה משמעותית ממחיר העלות המפוקח ע"י משרד הכלכלה.
כזכור, בדיון בוועדת הכספים שנערך לפני למעלה מחודש (ב-9.12.20) בנושא סכנת סגירת המאפייה המרחבית בקריית שמונה, ביקש ח"כ אזולאי מיו"ר ועדת הכספים משה גפני ליזום דיון בנושא לטובת העובדים הרבים.
אזולאי ציין כל העת כי העיר קריית שמונה סובלת מאחוזי אבטלה גבוהים שזינקו בקורונה פי שלושה: "אם לפני הקורונה האבטלה בעיר עמדה על אזור ה-3%, היום המספרים עומדים על 9% וזה דבר שצריך לכאוב לכל אחד מאיתנו. צורם לראות איך ההתייחסות אל העיר היא רק כשנופלות קטיושות, אז פתאום, הם הופכים לגיבורים וכל משרדי הממשלה מתגייסים לשים שם עוד פלסטר. השר דרעי דואג ומסייע לעיר דרך משרד הנגב והגליל, אבל זה לא מספיק, צריך סיוע רחב ואמיתי. העיר צריכה טיפול שורש. העובדים האלה שקופים ואנחנו פה כדי להיות איתם במאבק על הקיום שלהם", אמר אז ח"כ אזולאי.
"הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות כדי ש-120 משפחות של עובדי המאפייה לא יהיו רעבים ללחם. אני מבקש ממשרד הביטחון האוצר והכלכלה תשובות לאחר משא ומתן אמיתי מול ועד העובדים וראש העיר".
לאחר כשבוע (ב-15.12.20) בדיון נוסף בנושא בוועדת הכספים, קבל ח"כ אזולאי: "לאחר הדיון שקיימנו בשבוע שעבר בנושא, מסתבר שדיבורים לחוד ומעשים לחוד. לצערי עד לרגע זה אין הבנות בין משרד הביטחון לבין המנהלים והעובדים. יתכן כי משרד הביטחון לא מייחס חשיבות כלל לעובדים, אחרת לא מובנת האטימות כלפיהם. כל הפתרונות שעלו על השולחן נפסלו מיידית ע"י משרד הביטחון שמצידו לא מוכן לשנות מילימטר בכל הקשור למכרז. מצער לדעת שהתעקשות משרד הביטחון תביא לפיטורי 120 עובדים בעלי משפחות ואת זה אסור לנו לאפשר".
בסיכום הישיבה חברי הוועדה קיבלו מנציג משרד הבטחון הבהרה, כי הצעתו של ח"כ אזולאי לדחיית ביצוע ההזמנה בחודש נוסף התקבלה, על מנת לנסות ולהגיע להבנות עם המפעל.
היום, לאחר שהגיע להסדר בדחיית המכרז הדש, אמר ח"כ אזולאי: "כנציג תנועת ש"ס שהדאגה לחלש והדאגה לערי הפריפריה היא חלק מרכזי מהעשייה היום יומית שלה, אני שמח שהצלחנו להציל את פרנסתם של עשרות משפחות בתקופת משבר כלכלי קשה. בעזרת ה' אמשיך לפעול למען המאפיה ולמען כלל ישראל.
"אני רוצה להודות ליו"ר ועדת הכספים הרב גפני שהובלנו ביחד את המאבק, על כל הסיוע בוועדה, כמו כן מגיעה תודה לידידיי חה"כ אופיר כץ ואופיר סופר שהצטרפו למאבק החשוב הזה ועזרו לכל אורך הדרך".
נציין כי לפועלו של ח"כ אזולאי ניתן גב חזק ממשרד הכלכלה, ושר הכלכלה עמיר פרץ, הנחה את מנכ"ל משרדו דוד לפלר לפנות למערכת הביטחון בבקשה לדחות את מימוש המכרז ובכך, למנוע פיטוריהם של כ-150 עובדים. במקביל, השר פרץ הנחה את משרדו לבצע בדיקות בנוגע למכרז.
במקביל לדיון בוועדת הכספים אתמול, שיגר מנכ"ל משרד הביטחון אלוף במיל. אמיר אשל מכתב תשובה למנכ"ל משרד הכלכלה בו הביע כאמור את הסכמת המשרד לדחות את מימוש המכרז על מנת שמשרד הכלכלה יבצע בדיקה מקיפה על הנושא ויגיש את מסקנותיו בהקדם האפשרי.
בימים הקרובים, משרד הכלכלה יערוך בדיקה ויעביר את מסקנותיו למשרד הביטחון שיקבל את החלטתו הסופית.