למרות התחייבותו לבחון הקמת שדה תעופה בנגב: מנהל התכנון מאיץ את המהלכים להקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל • 6 מודדי רעש הוצבו ביישובים שונים באזור רמת דוד, כחלק מהליך התכנון להקמת נתב"ג 2 באזור – והתושבים המודאגים מהרעש, מביעים את מחאתם והתנגדותם להקמתו • ומי יסבול? תושבי הנגב, שהנמל שהובטח להם, ימתין
חיליק ברקוביץ 24.09.2019פרויקט הקמת שדה התעופה הבא הוא אחת הסוגיות הבוערות בתחום התשתיות הלאומיות בישראל. בעוד שמרבית גורמי המקצוע, כמו גם ראשי הרשויות בדרום ובעמק יזרעאל, ממליצים להקים אותו בנבטים, מנהל התכנון מקדם דווקא את החלופה הפחות ישימה ברמת דוד. הסיבה העיקרית לכך היא התנגדות חיל האוויר להקמת שדה אזרחי בנבטים, התנגדות שאת מניעיה משרד הביטחון מסרב לפרט. עם זאת, גורמי ביטחון בכירים, בהם מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי, הבהירו כי אין כל מניעה ביטחונית להקים שדה תעופה בנבטים וכי חיל האוויר יוכל להתמודד עם ההשלכות.
ובכל זאת, מנהל התכנון הציב אתמול (שני) ששה מכשירי מדידת רעש ביישובים שונים בעמק יזרעאל, כחלק מקידום תכנית הקמת שדה התעופה הבין לאומי ברמת דוד. המכשירים הוצבו למשך 24 שעות בטבעון, רמת ישי, כפר יהושע, כפר ברוך, היוגב וגבת, על מנת לנטר את עוצמת הרעש שנגרם מבסיס חיל האוויר כיום.
למרות שמנהל התכנון אמור לקדם במקביל את תכנון שדה התעופה הבא של ישראל גם בנבטים וגם ברמת דוד, המנהל נוקט בצעדים מהותיים רק בנוגע לחלופה הצפונית. כך, לדוגמה, נחשף לאחרונה כי משרד התחבורה שילם כ-14 מיליון שקלים לחברת MITRE, שתבצע ניתוח של ההתכנות להקמת שדה תעופה ברמת דוד בלבד. גם בדיון שנערך בבית המשפט המחוזי הודה המנהל כי הוא מתייחס כרגע רק לחלופה אחת.
"הצבת המודדים היא עוד הוכחה שמנהל התכנון מנסה לקבוע עובדות בשטח, בניגוד להתחייבויותיו לבית המשפט ולהנחיות מקבלי ההחלטות", אמר דן ברוזה, מומחה מטעם העמותה למאבק בשדה התעופה בעמק יזרעאל. "חבל שהמנהל מבזבז כל כך הרבה משאבים ציבוריים על חלופה שאין לה שום התכנות. שיטת המדידה שהמציא מנהל התכנון נועדה להציג רף שקרי, כאילו חיל האוויר טס שבעה ימים בשבוע לאורך כל היממה, בכוונה להכשיר סוגיה עקרונית זו ונעשית במכוון באופן שאינו הולם את התקנים הישראליים והבין לאומיים".
מעבר לצעד החד-צדדי והמנוגד להנחיות, יש הסכמה בקרב אנשי מקצוע כי שיטות המדידה של המנהל לא רלוונטיות. כך למשל, ד"ר אסנת ארנון, לשעבר האחראית על נושא רעש במשרד להגנת הסביבה, תהתה במכתב רשמי שהעבירה למנהל התכנון מדוע נבחרו ששת היישובים האלו דווקא, האם המדידות יבחנו את מסלולי הטיסה בפועל והאם הן עומדות בתקנים. "לאחר יותר משנה, ניתן היה לצפות למסמך מתודולוגי רציני ולקבלת תשובה מקיפה לכל השאלות שנשאלו", ציינה ד"ר ארנון.
גם ראשי המועצות באזור – מגידו, עמק יזרעאל, רמת ישי וקריית טבעון – פנו למנהל התכנון בבקשה לעצור את המדידות, שאינן עומדות בסטנדרטים הנהוגים בעולם. המנהל דחה את הפנייה.
דוח של חברת שטיינמץ עמינח ושות', שהוזמן על ידי הרשות לפיתוח הנגב, מצא כי הקמה של שדה תעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל תעלה למשק הישראלי כ-18 מיליארד שקלים יותר מאשר הקמתו בנבטים שבנגב. על פי המחקר הכלכלי שערכה החברה, עלות הקמת שדה תעופה בינלאומי נוסף ברמת דוד תעמוד על כ-20 מיליארד שקלים לפחות, לעומת פחות מ-2.5 מיליארד שקלים בדרום. הפער העצום נובע, לפי הדו"ח, מהיתרון שיש לאתר נבטים בתשתיות הקיימות באתר הדרומי, מההפרש העצום בזמן ההקמה ומהצורך להעתיק למיקום חדש את בסיס חיל האויר ברמת דוד.
גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע תמיכה בהקמת נתב"ג 2 בנגב. לפני כשבועיים הורה ראש הממשלה לראש המטה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, להקים צוות שיבחן את האפשרות לבנות שדה תעופה בין לאומי בנבטים. הצוות אמור להגיש את מסקנותיו בתוך 60 ימים.
25/09/2019 10:01
הפתרון המתבקש וההגיוני והזול ביניהם הוא שדה עם מסלול נחיתה והמראה בינלאומי בים על גבי משטח מוגבה כפי שהוצג בעבר ע"י קבוצת תכנון מנוסה.
25/09/2019 20:44
מי רוצה עוד נמל תעופה בדרום הארץ, הגיע הזמן לפתח את הצפון
26/09/2019 22:45
מי רוצה שדה תעופה בדרום?בוא נראה… כל תושבי וראשי המועצות בדרום, רבה ראשי מעוו ותושבים בעמק יזרעאל…
מי לא רוצה שדה תעופה בדרום?
חיל האויר
ומסתבר שלמרבה הצער הא שוקל יותר מכולם…בינתיים… לכאורה
12/10/2019 7:06
חוצפה של פקידים(במינהל) שחושבים שהם שמנהלים את המדינה. ומתעלמים בצורה מקוממת מכל היגיון ושכל ישר.