נתוני שוק העבודה תומכים בהעלאת הריבית

בנק יפן | צילום: Takashi Images, שאטרסטוק

בארץ

אתמול, עלייה נוספת בריבית בנק ישראל שלא מאותת עדיין על כוונתו לסיים את העלאת הריבית.

כצפוי, בפעם העשירית ברציפות בנק ישראל העלה את הריבית, הפעם ברבע נקודת אחוז ל-4.75 אחוזים. מהחלשות השקל והירידה בתשואות לאחר ההודעה עולה שבשוק היו כנראה ציפיות לעליה גבוהה יותר. כרגע, הריבית ברמתה הגבוהה ביותר מאז סוף 2006, ואנו לא פוסלים עלייה נוספת של רבע נקודת אחוז גם בהחלטה הבאה (10 ביולי). בהמשך לעקשנות האינפלציה, לעליות המחירים האחרונות בענף המזון ובשל שוק העבודה ההדוק.

פחות משרות פנויות אך גם פחות מובטלים. נתוני שוק העבודה תומכים בהמשך העלאת הריבית.

מספר המשרות הפנויות במשק ירד זה החודש השמיני ברציפות ועמד באפריל על כ-128 אלף (נתונים מנוכי עונתיות), המספר הנמוך ביותר מזה כשנתיים. למרות שלכאורה מדובר בנתון שלילי, יש לשים לב ששיעור האבטלה באפריל ירד ביותר ובגילאי העבודה העיקריים (25 עד 64) השיעור חזר כבר ל- 3.1 אחוזים, קרוב לרמת השפל שנרשמה לפני כשנה. כך היחס בין מספר המשרות הפנויות למספר המובטלים דווקא עלה. כלומר, יש יותר משרות פנויות על כל מובטל – דבר שתומך בהמשך לחצי השכר במשק (לצד אינפלציה גבוהה, עליית שכר המינימום, ומבנה ההצמדות במשק). בנוסף, גם נתוני לשכת התעסוקה (שלפעמים שונים מנתוני הלמ"ס + ענייני ניכוי עונתיות) מראים על שוק עבודה ישראלי חזק ומספר דורשי האבטלה באפריל ירד לרמה הנמוכה מזה כחצי שנה, בעיקר בשל ירידה משמעותית במקבלי הבטחת הכנסה.

בצד הפחות ורוד, סקטור ההיי-טק ממשיך להיחלש כאשר סך המשרות הפנויות של מפתחי תוכנה ממשיך לרדת, והגיע קרוב לרמה הממוצעת ב-2018 אז הענף היה קטן הרבה יותר.

הצמיחה ברבעון הראשון האטה, אך היא עדיין יותר טובה מאשר במרבית המדינות המפותחות

על פי האומדנים הראשוניים, הצמיחה בישראל ברבעון הראשון עמדה על 2.5 אחוזים בשיעור שנתי, כמחצית מהקצב שנרשם ברבעון הקודם (5.3% שעודכן כלפי מטה), אך טוב יותר בהשוואה למרבית המדינות המפותחות (1.1% בארה"ב, 0.8% בגרמניה ו-0.4% בבריטניה). הרכב הצמיחה היה מעורב כאשר הצריכה הפרטית התכווצה ב-1.7 אחוזים, אך חלק גדול מהירידה מוסבר בשל ירידה חדה בצריכת כלי רכב שהייתה חריגה כלפי מעלה ברבעון הקודם (כמעט בכל רבעון ראשון רואים תופעה זו שנובעת מהקדמת רכישת רכבים כתוצאה משינוי רגולציית המיסוי). ההשקעות (14.7%) המשיכו לעלות בעיקר בענפי המשק והמלאים התכווצו. יצוא הסחורות והשירותים התכווץ ב-3.5 אחוזים, כאשר העלייה ביצוא השירותים (15.9%) בהובלת התיירות הנכנסת וההיי-טק, לא הספיקו כדי לפצות על הירידה ביצוא הסחורות (מינוס 10.9%) בעיקר יצוא תעשייתי ויהלומים.

בשורה התחתונה, למרות הריבית הגבוהה גם בישראל נתוני הצמיחה לרבעון הראשון טובים יותר בהשוואה לציפיות בתחילת השנה. השפעות עליית הריבית לצד ההאטה בצמיחה של שותפות הסחר העיקריות שלנו יבואו לידי ביטוי בהמשך השנה. לאור הפרסום אנו משאירים כרגע ללא שינוי את תחזית הצמיחה השנתית שלנו על 2.5 אחוזים, בדומה לבנק ישראל וגבוה יותר מהתחזית של חברת הדירוג S&P (1.5 אחוז).

 

בעולם

"הפתיחה מחדש" של סין בינתיים פחות חזקה מהצפוי. דבר התומך בהמשך מדיניות מרחיבה בסין.

הנתונים הריאליים בסין לתחילת הרבעון השני נראים על פניו מרשימים, עם גידול של 18.6 אחוזים במכירות הקמעונאיות ו-5.6 אחוזים בייצור התעשייתי מול אפריל בשנה שעברה. אך יש לזכור שלפני שנה ערים מרכזיות היו תחת סגר משמעותי (אומיקרון, זוכרים), ולכן הציפיות היו לנתון גבוה עוד יותר. הנתונים מתווספים לירידה באינפלציה (0.1% באפריל ללא מוצרי מזון) ומדגישים שבינתיים הגידול בביקושים לאחר הסרת המגבלות פחות חזק מהציפיות המוקדמות. דבר התומך בהמשך מדיניות מרחיבה בסין.

 

ארץ השמש (והאינפלציה) העולה. הצמיחה ביפן טובה מהצפי והאינפלציה ממשיכה לעלות, הלחץ על הבנק מתגבר.

נתוני הצמיחה הראשוניים ביפן לרבעון הראשון היו טובים מההערכות המוקדמות עם צמיחה של 1.6 אחוזים בשיעור שנתי. הצריכה הפרטית וההשקעות הובילו את הצמיחה ופיצו על חולשה ביצוא וגידול ביבוא (מוצרי אנרגיה). גם נתוני האינפלציה לאפריל היו גבוהים מהצפי כאשר לאחר חודשיים של ירידה האינפלציה הכללית עלתה ל-3.5 אחוזים וללא מוצרי המזון והאנרגיה עלתה ל-4.1 אחוזים, הרמה הגבוהה ביותר מזה עשורים ותומכת בשינוי מדיניות השמירה על העקום של הבנק המרכזי, ובהתחזקות היין.

למרות עליית הריבית הקבלנים (בשוק הדיור למגורים) בארה"ב פחות פסימיים.

נגיד הבנק ציין בנאומו לקונגרס שההרעה במערכת הבנקאית עשויה לייתר את הצורך בעוד עליית ריבית וגדלים הסימנים להאטה (לא למיתון). כך גם קצב הגידול של המכירות הקמעונאיות שמאט עם עלייה של 0.4 אחוז באפריל וב-2 אחוזים בהשוואה לאפריל בשנה שעברה.

למרות הזעזועים במערכת הבנקאית בארה"ב בחודשיים האחרונים והחששות מהידוק משמעותי יותר של האשראי, סנטימנט הקבלנים השתפר במאי זה החודש השישי ברציפות. עלייה עונתית בביקושים לבתים (סוף החורף), גידול איטי בהיצע הבתים החדשים וחוזקו של שוק העבודה תרמו לכך. חשוב לציין שהנתון מייצג את המצב בשוק הדיור למגורים ולא את שוק המשרדים, שעל פי הנתונים ממשיך להיחלש, בדגש על מספר ערים מרכזיות.

הכותב הינו ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה