"כסף והיתרי בניה לא קונים שקט. מי שירצח אותנו כשאין לו כסף ירצח אותנו כשיש לו כסף", אמר סמוטריץ' לאחר שחברי הקבינט הכלכלי-חברתי הצביעו פה אחד נגד הצעת המל"ל להכניס פועלים פלסטינים תחת מגבלות | ההכרעה – בידי הקבינט המדיני ביטחוני | "ללא הבאת עובדים זרים מיידית, יגרם נזק בלתי הפיך לכלכלת ישראל", הגיבו מייצגי הקבלנים
חיים שיף 11.12.2023
עובדי בניין פלסטינים | צילום אילוסטרציה: גילי יערי, פלאש 90 "טרם 7 באוקטובר, עמדה מכסת העובדים הפלסטינים על קרוב ל-90 אלף. הם כולם לא עובדים כבר חודשים בישראל. ככל שהממשלה והקבינטים, הביטחוני והכלכלי, יחלטו שלא להחזיר אותם עכשיו לעבודה בישראל, מוטלת על הממשלה חובה לייצר חלופה על ידי הבאת עובדים זרים באופן מיידי. כיום כמחצית מאתרי הבנייה משתוקים והכנסות המדינה ממיסים מענף הבנייה צנחו וממשיכות לצנוח. קבלנים רבים כבר נמצאים על סף קריסה, ללא הבאת עובדים זרים מיידית, יגרם נזק בלתי הפיך לכלכלת ישראל", את הדברים הקשים הללו הטיחו אתמול בהנהלת התאחדות הקבלנים בוני הארץ בתגובה להחלטת הקבינט החברתי כלכלי (ואחריו גם בקבינט המדיני) שלא לאשר את החזרת הפועלים הפלסטינים. זאת, למרות תמיכתו של נתניהו בהכנסת פועלים מהרש"פ.
גם רני בר-נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים תקף את החלטת הקבינט: "ההחלטה שלא להכניס עובדים פלסטינים לישראל פוגעת אנושות בחקלאות הישראלית, שגם כך נמצאת כרגע על סף קריסה. במשך שנים ממשלות ישראל עודדו את החקלאים להתבסס על עובדים זרים ועל עובדים פלסטינים, וכעת הממשלה סגרה את כניסתם ונוצר מחסור קריטי בידיים מקצועיות בענף. עזרתם של המתנדבים מבורכת, אך לצערי רחוקה מלהספיק. אם ממשלת ישראל מחליטה שלא להכניס עובדים פלסטינים – אנו מצפים ממנה למצוא פתרון חלופי, ולהביא באופן מיידי עובדים ממדינות אחרות בעולם – ולפטור את החקלאים מרשיונות וויזות על הבאתם. זה הזמן לחזק את החקלאות בישראל ששומרת על גבולות המדינה ובזכותה כולנו נהנים מביטחון תזונתי, זה לא הזמן לפגוע בה".
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים מסר לאחר דחיית ההצעה: "בימים שבהם צריך לקבל החלטות אמיצות ובעד המשק והכלכלה , לדעתי במלחמה הכלכלית כבר הפסדנו ושרים וחברי כנסת עושים פוליטיקה קטנה על חשבון העובד הפשוט. הגיע הזמן שבמדינת ישראל יקשיבו לבעלי המקצוע – ביניהם גופי הביטחון ומשרד ראש הממשלה שמבינים את גודל השעה במצוקת ענף השיפוצים והבנייה שנעצר כמעט לחלוטין וחסרות לו למעלה מ-15,000 ידיים עובדות. אין שום סיבה בעולם לא להכניס לפחות עובדים פלסטינאים מאיו"ש, מעל גיל 45 לאחר בדיקה בטחונית – לעבודה בענפי הבנייה והשיפוצים".
את ההצעה להחזרת הפועלים הציגה המל"ל, אך המשטרה טענה כי פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון עלולים להיות סכנה לביטחון ישראל ולהפוך למחוללי מקרי טרור.
הדיון בקבינט החברתי-כלכלי, שבראשו עומד שר האוצר בצלאל סמוטריץ', התקיים בעקבות הצעת מערכת הביטחון להגדיל את מספר הפועלים הפלסטינים שמורשים להיכנס תחת מגבלות, לעבודה בישראל. אך כאמור כל חברי הקבינט התנגדו להצעה. שר החקלאות אבי דיכטר ושר העבודה יואב בן צור נמנעו. בן צור הסביר כי הוא סומך על המל"ל.
יו"ר הקבינט החברתי כלכלי, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: אני מודה לחבריי בקבינט על הצבעתם כנגד ההכנסה של הפועלים הערבים תושבי יו״ש לעבודה בתחומי הקו הירוק. חלק משמעותי מההפנמה של קריסת הקונספציה היא שאסור להמשיך את מה שהיה. כסף והיתרי בניה לא קונים שקט. מי שירצח אותנו כשאין לו כסף ירצח אותנו כשיש לו כסף.
"ביטחון אזרחי ישראל קודם לכל ואנו ממליצים לקבינט המדיני בטחוני שלא לאשר את הכנסת הפועלים. ניתן וצריך לקדם חלופות שיתנו מענה אחר למשק.
"אני סבור שהמצב צריך להיות דומה גם בעבודה בתוך יו״ש והקבינט הכלכלי קיבל החלטה לקרוא לקיום דיון בהקדם בהשוואת הקריטריונים של כניסת פועלים ערבים מיו״ש גם ליישובים ביו״ש. אסור להפלות בין דם לדם וביטחון כל אזרחי ישראל חייב להיות מעל לכל שיקול אחר".
נציין כי בהתאם לנתוני רשות האוכלוסין וההגירה, מתחילת מלחמת חרבות ברזל, נרשמה כניסתם של 10,000 עובדים זרים בענפים השונים. כמו כן, צפויות טיסות ייעודיות של עובדים במהלך השבוע הנוכחי לענפי החקלאות והבניין. מספר זה מתייחס הן לעובדים זרים שעזבו עם פרוץ המלחמה ושבו מאוחר יותר והן לעובדים זרים חדשים שהגיעו לראשונה לישראל, ביניהם עובדים שהגיעו ממולדובה, ממלאווי ומהפיליפינים.




11/12/2023 9:56
האם כשאומרים הקבלנים ביטחון ישראל הכוונה הביטחון הכלכלי של הקבלנים המיליונרים שמתפרנסים ממצוקת הדיור?