סביבת האינפלציה תמשיך להיות גבוהה, ובכמה תעלה הריבית?

בסופ"ש פורסם מדד המחירים לצרכן שירד ב-0.3% אך העלייה בשנה האחרונה עדיין גבוהה ועומדת על 4.6% | הכלכלנים מעריכים כי הריבית תזנק לפחות ב-0.5% | היתכנות לעלייה של 0.75% | עליית המחירים במחירי הדירות עומדת על 17.9% ב-12 חודש והגבוהה בעשור, אך לא נראה שהשוק נוטה להתרגש ולפוצץ את הבועה

יוקר המחיה | צילום אילוסטרציה: יונתן סינדל, פלאש 90

מדד המחירים לצרכן שפורסם בסופ"ש ע"י הלמ"ס גרף מספר תחזיות והערכות של הכלכלנים. לפי הנתונים שפורסמו, בחודש אוגוסט 2022 מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3%. בשנים עשר החודשים האחרונים (אוגוסט 2022 לעומת אוגוסט 2021) עלה מדד המחירים לצרכן ב-4.6%.

ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה ותקשורת שירד ב-3.5% והלבשה והנעלה שירד ב- 1.6%.

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תחזוקת הדירה שעלה ב- 2.2%, תרבות ובידור שעלה ב- 0.9% ודיור שעלה ב-0.8%.

סעיף שכר דירה ללא שכירות ציבורית עלה ב-0.8%. יצוין כי 80 אחוזים לערך מהשוכרים מצויים תחת חוזה קיים ולכן המדד לגביהם נותר כמעט ללא שינוי. עבור 15 אחוזים מהשוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ- 3.7%. עבור 5 אחוזים מהשוכרים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של כ- 5.8% בשכר הדירה החודשי

מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה ב-0.1% בחודש אוגוסט 2022. בשנים עשר החודשים האחרונים (אוגוסט 2022 לעומת אוגוסט 2021) עלה מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים ב-6.3%.

מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים ירד ב-4.3% בחודש אוגוסט 2022. בשנים עשר החודשים האחרונים (אוגוסט 2022 לעומת אוגוסט 2021) עלה מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים ב-9.9%).

ירידות מחירים בולטות נרשמו בענפים: מוצרי נפט מזוקק (ב-20.1%) ומתכות בסיסיות (ב-6.6%).

עוד פורסם השינוי במחירי שוק הדירות ומהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני– יולי 2022 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי– יוני 2022, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-1.3% ובכך השלימו עלייה של 17.9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (יוני– יולי 2021). יצוין, כי זוהי עליית המחירים השנתית הגבוהה ביותר מזה עשור.

בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות בחודשים יוני– יולי 2022 לעומת החודשים מאי– יוני 2022, נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: ירושלים (0.8%), צפון (1.6%), חיפה (2.1%), מרכז (2.3%), תל אביב (0.1%-) ודרום (1.6%). בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, יוני– יולי 2022, לעומת יוני– יולי 2021, נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: מרכז (20.9%), חיפה (18.3%), צפון (16.9%), תל אביב (16.5%), דרום (16.1%) וירושלים (15.7%).

במדד מחירי הדירות החדשות נמצא כי מחיריהם עלו ב-1.9% בחודשים יוני– יולי 2022 לעומת החודשים מאי– יוני 2022, והשלימו בכך עלייה של 18.0% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (יוני– יולי 2021). אחוז העסקאות שבוצעו בתמיכה ממשלתית והשתתפו בחישוב מהווה 25.6% בהשוואה ל-26.8% בתקופה הקודמת (מאי– יוני 2022).

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, ציין בסקירה שפרסם השבוע כי סביבת האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה בעיקר בהשפעת המחירים המקומיים. האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה להסתכם ב-2.8%. "אנו מעריכים שמדד חודש ספטמבר יישאר ללא שינוי. הוא יושפע מהוזלת הדלק. פיחות השקל עשוי למחוק את ההוזלה הצפויה במחירי הנסיעות לחו"ל. גם סעיף התרבות צפוי לרדת. מנגד, מחירי החינוך, הדיור והירקות צפויים לעלות.

"מדד חודש אוקטובר צפוי לעלות ב-0.5% בעיקר בגלל ההשפעות העונתיות של ההלבשה, עלייה במחירי המזון אחרי החגים והמשך עלייה במחירי הדיור". עוד ציין זבז'ינסקי, כי "מדד המחירים הנמוך אומנם מקטין סיכוי לעליית ריבית ב-0.75% ע"י בנק ישראל בעוד שבועיים, אך להערכתנו משאיר אותו עדיין גבוה בהשפעת מספר גורמים… בשורה התחתונה, אנו מעריכים שלמרות המדד הנמוך, לעליית ריבית בשיעור של 0.75% בפגישתו הבאה של בנק ישראל יש לפחות סיכוי דומה כמו לעלייה בשיעור של 0.5%".

עוד בתגובה למדד המחירים ציין גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות, כי "מדד המחירים לצרכן הפתיע כאשר ירד ב-0.3% לעומת תחזית הקונצנזוס ושלנו לירידה של 0.1%. הטעות היחידה שלנו במדד אוגוסט הייתה בסעיף המזון שהנחנו כי יעלה ב-0.9% כאשר בפועל הסעיף הפתיע כאשר ירד ב-0.1%, מה שגרע 0.16 נ"א מהתחזית שלנו.

"לעומת המדד הכללי, מדד הליבה עלה בחודש אוגוסט ב-0.2%. והקצב הכללי עלה ב-4.7%.

"להערכתנו, קצב הגידול השנתי בסעיף הדיור במדד ימשיך לטפס במהלך השנה הקרובה במיוחד לאור מחירי הדירות הגבוהים במשק אשר רק ממשיכים לטפס – מחירי הדיור עלו ב-1.3% בהמשך לעלייה של 2.0% מהחודש הקודם, והקצב השנתי האיץ מ-17.8% ל-17.9%.

"סעיפים בולטים נוספים היו סעיף אחזקת דירה שעלה ב-2.2% על רקע עליית מחירי החשמל, ריהוט וציוד לבית עלה ב-0.3%, חינוך תרבות ובידור עלה ב-0.4%, סעיף הבריאות עלה ב-0.2% וסעיף שונות עלה ב-0.4%. כאמור, מחירי דלק ושמנים לרכב (17.7%-) וסעיף נסיעות לחו"ל (3.8%-) דחפו את סעיף תחבורה ותקשורת מטה ב-3.5%. סעיף הלבשה והנעלה ירד עונתית ב-1.6% ופירות וירקות נותרו ללא שינוי.

"בשורה התחתונה, מדד אוגוסט לא צפוי לשנות דבר מבחינת בנק ישראל. האינפלציה הכללית ובמיוחד הליבה ממשיכה להיות גבוהה באופן משמעותי מעל היעד והסיכונים האינפלציוניים במבט קדימה ממשיכים להיות גבוהים. אנו מתבשרים כמעט כל יום בעיתונות הכלכלית על עליות מחירים משמעותיות של מחירי המזון ומוצרים בסיסיים נוספים אשר צפויים לבוא לידי ביטוי במדד במהלך החודשים הקרובים, כנראה לאחרי חגי תשרי.

"בנוסף, שוק הדיור ממשיך להתחמם מבחינת מחירי הנדל"ן מה שאומר שסעיף הדיור במדד ימשיך לטפס מעלה ולהפעיל לחץ אינפלציוני במשק הישראלי. נוסף על כל אלו, הסנטימנט השלילי המחודש בשווקים דחף לפיחות השקל ואנו מעריכים כי הלחץ לפיחות השקל יימשך גם בחודשים הקרובים, מה שגם צפוי להפעיל לחץ אינפלציוני נוסף במשק הישראלי.

"להערכתנו, ההתפתחויות העולמיות, ובמיוחד האגרסיביות של הבנקים המרכזיים בעולם, ביחד עם סביבת האינפלציה הגבוהה בשוק המקומי, שוק העבודה ההדוק (שרק היום התבשרנו שמספר המשרות הפנויות שוב עלה) והמצב הפיסקאלי האיתן של ישראל יאפשרו לבנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית בחדות. להערכתנו בנק ישראל יעלה את הריבית ב-75 נ"ב בחודש הבא".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו ציין, כי "זינוק מחירי הדירות בזמן שמספר הדירות ממשיך לצנוח כבר חודשים, מחזק את התפיסה שלנו שאין פתרון למשבר הדיור והתשתיות ללא הגדלת היצע על ידי מכירת הקרקע לכ-300,000  הדירות שיש למדינה והסדרת ענף התשתיות. מספר הדירות ש'על המדף' אוזל כי לפני שנתיים המדינה חתכה ברבע את היקף מכירת הקרקעות שלה. הציבור שזקוק לדירות, מזהה את המצב ונלחם על כל דירה ולכן המחירים ממשיכים לעלות.

"עד עכשיו התעסקו המתמודדים בבחירות ב'פוליטיקה קטנה' והגיע הזמן שהם יפנימו שהמשבר הזה, שהוא המשפיע הכי גדול על יוקר המחייה, יקבע את התוצאות בקלפי. אנחנו קוראים למפלגות המתמודדות בבחירות לאמץ תוכנית על בסיס ההצעה שלנו ל'עסקת חבילה' היסטורית שבה: המדינה תקפיא את מחירי הקרקעות ותסדיר את התשתיות, הרשויות המקומיות יתחייבו לאשר בנייה מיידית וענף הבנייה יתחייב להקפיא מחירי דירות. אין דרך אחרת לפתרון המשבר".

כתיבת תגובה